Sva lica omiljenih zalogaja: Pogače i lepinje slastan su prilog jelima od mesa i povrća, a uz dodatak čvaraka, sira ili šunke pretvaraju se u glavno jelo
Bez imalo muke do mirisnih pogača i lepinja na bakin način
Malo brašna, soli, jaja, vode ili mlijeka je sve što vam treba da zamijesite tijesto od kojeg nastaju najfiniji topli zalogajčići. Pogače i lepinje slastan su prilog jelima od mesa i povrća, a uz dodatak čvaraka, sira ili šunke postaju glavno jelo. Najjednostavniji recept za tijesto od kojeg se mogu pripremati slatke i slane pogačice i peciva lako je zapamtiti. Iskoristite po 250 g od svakog sastojka. Potrebni su svježi sir, brašno, maslac i pola paketića praška za pecivo, a cijeli paketić upotrijebite ako dodajete 500 g brašna.
Umijesite tijesto pa, prema želji, mijenjajte dodatke. Primjerice, za slane pogačice jednostavno razvaljajte tijesto na debljinu oko jednog cm i punite šunkom ili pršutom, a želite li se zasladiti, punite ih pekmezom ili čokoladnim namazima. Utisnite rubove vilicom i pecite u dobro ugrijanoj pećnici dok peciva ne dobiju boju. Ovo tijesto može se upotrijebiti i kao zamjena za lisnato u kremšnitama. Odlučite li se za pripremu somuna, poslužite se i s nekoliko trikova. Prije pečenja prebacite svaki somun na dasku posutu kukuruznim brašnom i malo ga razvaljajte pa išarajte tupom stranom noža ili čačkalicama.
Blago zarežite male kvadrate ili rombove po površini tijesta. Poškropite vodom i pospite kimom. Gotov je kada se napuše u pećnici. Višak tijesta možete iskoristiti za pripremu štapića sa sirom. Izrežite tijesto na duguljaste trake. Zarolajte ih i zavrnite. Poredajte u lim za pečenje i pospite naribanim parmezanom ili gaudom. Možete ih posuti i čilijem ili kajenskom paprikom. Pecite dok se sir ne otopi, a tijesto ne dobije zlatnu boju.
Viška pogača
Sastojci: Tijesto: 700 g brašna, 2 vrećice suhoga kvasca, voda, 3 žlice maslinova ulja; Nadjev: 10-ak srdela (očišćenih i nasjeckanih na komadiće), 250 g nasjeckanog luka, 150 g nasjeckane rajčice, 15-ak kapara, šaka nasjeckanog peršina, maslinovo ulje, sol, papar, 100 g nasjeckanih maslina
Priprema: Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, a možete dodati i malo soli. Kad postane elastično, ostavite ga u posudi da odstoji te se digne. U međuvremenu na malo maslinova ulja pržite luk deset minuta. Očistite srdele te ih narežite. Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela - jedan veći i jedan manji. Razvaljajte jedan tako da bude malo veći od lima za pečenje. Po njemu poredajte komadiće srdela pa stavite luk i rajčice. Pospite kaparama, nasjeckanim maslinama i peršinom. Začinite prema želji i nauljite. Ostatak tijesta razvaljajte na veličinu lima i time preklopite nadjev. Prstima zatvorite krajeve. Prelijte s još malo ulja i ostavite da stoji desetak minuta. Pecite oko 30 minuta. Kad je pogača gotova, premažite s još maslinova ulja i ostavite da odstoji desetak minuta.
Somun
Sastojci: kg brašna, 2 žlice suhoga kvasca, oko 250 ml mlijeka, žlica šećera, žličica soli, kim prema želji
Priprema: Pomiješajte kvasac sa šećerom i dodajte malo toplog mlijeka. Ostavite da se zapjeni. Za to vrijeme prosijte brašno i sol pa dodajte kvasac i ostatak mlijeka. Ulijte i vodu prema potrebi. Dobro zamijesite. Kad dobijete glatko i elastično tijesto, stavite ga da se dvostruko poveća pa ponovno umijesite i ostavite da odstoji još pola sata. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na šest dijelova i oblikujte ih u loptice pa razvlačite prstima od krajeva prema van. Premažite s malo vode i pospite kimom. Ugrijte pećnicu na 250°C i pecite pet minuta.
Uštipci
Sastojci: 3 jaja, 200 ml mlijeka, 200 ml minerala vode, žličica šećera, žličica soli, 3-4 žlice ulja, oko 4 šalice brašna, pakiranje praška za pecivo
Priprema: Umutite jaja pa polako ulijte mlijeko te mineralnu vodu. Umiješajte brašno i dobro sjedinite tako da dobijete smjesu malo gušću od one za palačinke. Dodajte sol i šećer. Ulijte ulje u tavu ili plitak lonac. Kad se dobro ugrije, žlicom vadite po malo smjese iz posude i stavljajte u vruće ulje. Pržite dok uštipci ne dobiju zlatnu boju. Kad potrošite smjesu, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Pogačice od čvaraka
Sastojci: 800 g brašna, jaje + još jedno za premazivanje, 3 žlice suhoga bijelog vina, žlica maslaca ili masti, svježi kvasac, 200 ml mlijeka, oko 400 g usitnjenih čvaraka, 2 žlice soli, žlica šećera
Priprema: Pomiješajte kvasac s mlijekom i dodajte žlicu šećera. Ostavite sa strane da se digne. Kad je kvasac spreman, dodajte ga u posudu s brašnom pa umiješajte jaje, vino, sol i mast ili maslac. Dobro umijesite tijesto tako da polako ulijevate mlijeko. Kad dobijete meko tijesto, razvaljajte ga i pospite izmrvljenim čvarcima. Zarolajte tijesto i ostavite sa strane. Nakon deset minuta razvaljajte ga pa opet nekoliko puta preklopite i tako tri puta. Zadnji put kad razvaljate tijesto na debljinu prsta, premažite ga istučenim jajetom. Kalupom izrežite kružiće iz tijesta i pecite 15-ak minuta na 180°C.
Aromatične lepinje
Sastojci: 250 g brašna, 2 žličice šećera, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 130 ml mlijeka, 2 žlice ulja; posluživanje: sjemenke sezama, nasjeckan češnjak, korijandar, žlica maslaca
Priprema: Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko i ulje. Napravite rupu u sredini mješavine s brašnom pa ulijte unutra mlijeko i ulje. Polako sve promiješajte. Mijesite oko deset minuta. Stavite kuglu tijesta u nauljenu posudu. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko deset minuta. Nakon toga oblikujte tijesto u pet kuglica i razvaljajte ih u oblik suze. Pospite sezamom, češnjakom i korijandrom pa stavite u lim za pečenje i zapecite minutu, dvije. Premažite maslacem i poslužite.
Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za samo 1,99 kuna.