Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Bez imalo muke do mirisnih pogača i lepinja na bakin način

Bez imalo muke do mirisnih pogača i lepinja na bakin način
6

Sva lica omiljenih zalogaja: Pogače i lepinje slastan su prilog jelima od mesa i povrća, a uz dodatak čvaraka, sira ili šunke pretvaraju se u glavno jelo

Malo brašna, soli, jaja, vode ili mlijeka je sve što vam treba da zamijesite tijesto od kojeg nastaju najfiniji topli zalogajčići. Pogače i lepinje slastan su prilog jelima od mesa i povrća, a uz dodatak čvaraka, sira ili šunke postaju glavno jelo. Najjednostavniji recept za tijesto od kojeg se mogu pripremati slatke i slane pogačice i peciva lako je zapamtiti. Iskoristite po 250 g od svakog sastojka. Potrebni su svježi sir, brašno, maslac i pola paketića praška za pecivo, a cijeli paketić upotrijebite ako dodajete 500 g brašna. 

Umijesite tijesto pa, prema želji, mijenjajte dodatke. Primjerice, za slane pogačice jednostavno razvaljajte tijesto na debljinu oko jednog cm i punite šunkom ili pršutom, a želite li se zasladiti, punite ih pekmezom ili čokoladnim namazima. Utisnite rubove vilicom i pecite u dobro ugrijanoj pećnici dok peciva ne dobiju boju. Ovo tijesto može se upotrijebiti i kao zamjena za lisnato u kremšnitama. Odlučite li se za pripremu somuna, poslužite se i s nekoliko trikova. Prije pečenja prebacite svaki somun na dasku posutu kukuruznim brašnom i malo ga razvaljajte pa išarajte tupom stranom noža ili čačkalicama. 

Blago zarežite male kvadrate ili rombove po površini tijesta. Poškropite vodom i pospite kimom. Gotov je kada se napuše u pećnici. Višak tijesta možete iskoristiti za pripremu štapića sa sirom. Izrežite tijesto na duguljaste trake. Zarolajte ih i zavrnite. Poredajte u lim za pečenje i pospite naribanim parmezanom ili gaudom. Možete ih posuti i čilijem ili kajenskom paprikom. Pecite dok se sir ne otopi, a tijesto ne dobije zlatnu boju. 

Viška pogača

Sastojci: Tijesto: 700 g brašna, 2 vrećice suhoga kvasca, voda, 3 žlice maslinova ulja; Nadjev: 10-ak srdela (očišćenih i nasjeckanih na komadiće), 250 g nasjeckanog luka, 150 g nasjeckane rajčice, 15-ak kapara, šaka nasjeckanog peršina, maslinovo ulje, sol, papar, 100 g nasjeckanih maslina

Priprema: Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, a možete dodati i malo soli. Kad postane elastično, ostavite ga u posudi da odstoji te se digne. U međuvremenu na malo maslinova ulja pržite luk deset minuta. Očistite srdele te ih narežite. Kad se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela - jedan veći i jedan manji. Razvaljajte jedan tako da bude malo veći od lima za pečenje. Po njemu poredajte komadiće srdela pa stavite luk i rajčice. Pospite kaparama, nasjeckanim maslinama i peršinom. Začinite prema želji i nauljite. Ostatak tijesta razvaljajte na veličinu lima i time preklopite nadjev. Prstima zatvorite krajeve. Prelijte s još malo ulja i ostavite da stoji desetak minuta. Pecite oko 30 minuta. Kad je pogača gotova, premažite s još maslinova ulja i ostavite da odstoji desetak minuta.

Somun

Sastojci: kg brašna, 2 žlice suhoga kvasca, oko 250 ml mlijeka, žlica šećera, žličica soli, kim prema želji

Priprema: Pomiješajte kvasac sa šećerom i dodajte malo toplog mlijeka. Ostavite da se zapjeni. Za to vrijeme prosijte brašno i sol pa dodajte kvasac i ostatak mlijeka. Ulijte i vodu prema potrebi. Dobro zamijesite. Kad dobijete glatko i elastično tijesto, stavite ga da se dvostruko poveća pa ponovno umijesite i ostavite da odstoji još pola sata. Na pobrašnjenoj površini podijelite tijesto na šest dijelova i oblikujte ih u loptice pa razvlačite prstima od krajeva prema van. Premažite s malo vode i pospite kimom. Ugrijte pećnicu na 250°C i pecite pet minuta.

Uštipci

Sastojci: 3 jaja, 200 ml mlijeka, 200 ml minerala vode, žličica šećera, žličica soli, 3-4 žlice ulja, oko 4 šalice brašna, pakiranje praška za pecivo

Priprema: Umutite jaja pa polako ulijte mlijeko te mineralnu vodu. Umiješajte brašno i dobro sjedinite tako da dobijete smjesu malo gušću od one za palačinke. Dodajte sol i šećer. Ulijte ulje u tavu ili plitak lonac. Kad se dobro ugrije, žlicom vadite po malo smjese iz posude i stavljajte u vruće ulje. Pržite dok uštipci ne dobiju zlatnu boju. Kad potrošite smjesu, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Pogačice od čvaraka

Sastojci: 800 g brašna, jaje + još jedno za premazivanje, 3 žlice suhoga bijelog vina, žlica maslaca ili masti, svježi kvasac, 200 ml mlijeka, oko 400 g usitnjenih čvaraka, 2 žlice soli, žlica šećera

Priprema: Pomiješajte kvasac s mlijekom i dodajte žlicu šećera. Ostavite sa strane da se digne. Kad je kvasac spreman, dodajte ga u posudu s brašnom pa umiješajte jaje, vino, sol i mast ili maslac. Dobro umijesite tijesto tako da polako ulijevate mlijeko. Kad dobijete meko tijesto, razvaljajte ga i pospite izmrvljenim čvarcima. Zarolajte tijesto i ostavite sa strane. Nakon deset minuta razvaljajte ga pa opet nekoliko puta preklopite i tako tri puta. Zadnji put kad razvaljate tijesto na debljinu prsta, premažite ga istučenim jajetom. Kalupom izrežite kružiće iz tijesta i pecite 15-ak minuta na 180°C. 

Aromatične lepinje

Sastojci: 250 g brašna, 2 žličice šećera, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice praška za pecivo, 130 ml mlijeka, 2 žlice ulja; posluživanje: sjemenke sezama, nasjeckan češnjak, korijandar, žlica maslaca

Priprema: Za tijesto pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko i ulje. Napravite rupu u sredini mješavine s brašnom pa ulijte unutra mlijeko i ulje. Polako sve promiješajte. Mijesite oko deset minuta. Stavite kuglu tijesta u nauljenu posudu. Prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom oko deset minuta. Nakon toga oblikujte tijesto u pet kuglica i razvaljajte ih u oblik suze. Pospite sezamom, češnjakom i korijandrom pa stavite u lim za pečenje i zapecite minutu, dvije. Premažite maslacem i poslužite.

Recepti preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za samo 1,99 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...