Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kuhajte s neprikosnovenim hrvatskim majstorima

Kuhajte s neprikosnovenim hrvatskim  majstorima
3

Kuhari se mogu prijaviti na najviše 10 od 12 natjecanja. No za konačan plasman u kategoriji uzima se samo sedam najboljih rezultata

Borba gastro majstora za veliku Kristalnu kuhaču nakon Dubrovnika preselila se u Dugu Resu. Dok su na jugu Hrvatske u povodu Valentinova pripravljali ljubavna jela, u Karlovačkoj županiji 11 je hrvatskih kuhara krajem veljače iskazalo znanja u pripremi hladne plate od pastrve, glavnog jela od janjetine i deserta s orasima. Natjecanje je prema tematici glavnog jela nosilo ime “Zlatno janje”, a titulu pobjednice ponijela je Nikolina Lončar iz koprivničkog restorana Zlatan. Svojim hladnim predjelom “Početak proljeća” i desertom “Orasi u zagrljaju čokolade” oduševila je žiri kojeg čine kuhari članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i nutricionistica Katarina Pentek.
Osvojeni bodovi Nikolini Lončar osigurali su trenutačno prvo mjesto u ukupnom poretku. Najbolje janje, međutim, spremio je kuhar Tomislav Hruban iz zagrebačkog hotela The Westin. Bodovi koje mu je donio punjeni janjeći kare postavili su ga na drugo mjesto u ukupnom poretku. Sva jela, u svim kategorijama, izrazito su kreativna i u sastojcima i u oblicima, za što je presudna preciznost.

>> U Đurđevcu od četvrtka do subote sedam kuhara na kupu “Zlatni picok” priprema platu od divljači, glavno jelo od piletine i desert s kestenom

>> U Dubrovniku se natjecalo 14, a u Dugoj Resi 11 kuhara. Ovisno o veličini kuhinje, a i prema broju prijava, ograničava se broj kuhara na kupu

DESERT "ORASI U ZAGRLJAJU ČOKOLADE”
Sastojci za biskvit: 14 jaja, 0,2 kg šećera, 0,1 kg oraha, 0,15 kg čokolade, 0,2 kg marcipana, džem od šumskog ribiza; Za kremu: 0,5 l mlijeka, 5 žumanjaka, 0,15 kg šećera, štapić vanilije, 0,1 kg brašna, 0,2 kg maslaca
Bjelanjke čvrsto istucite, dodajte šećer, orahe s brašnom i rastopljenu čokoladu. Ispecite tanke kore, ohladite, premažite džemom i obložite marcipanom. U mlijeku prokuhajte vaniliju, ukuhajte umućene žumanjke, šećer i brašno. Ohladite, dodajte maslac i izradite.

SOČNI DESERT "KREMA OD ORAHA U Č0OKOLADI"
Sastojci za biskvit: 12 bjelanjaka, 18 dag šećera, 35 dag oraha, 10 dag badema; Za kremu: 12 žutanjaka, 18 dag šećera, 6 dag brašna, 3 dcl mlijeka, 6 dcl slatkog vrhnja, 30 dag mljevenih oraha, 25 dag maslaca
Bjelanjke za biskvit izlupajte sa šećerom i kad dobijete tvrdu smjesu dodajte mljevene orahe. Na masnom papiru napravite koru i pospite sjeckanim orasima. Izrežite okruglom modlicom. Za kremu žumanjke i šećer umiješajte u kipuće mlijeko i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ohlađenoj smjesi dodajte razrađeni maslac pa istučeni šlag i na kraju mljevene orahe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za subotu 18. siječnja: Lav mora paziti kako troši, Djevice uživaju u ljubavi
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 18. siječnja: Lav mora paziti kako troši, Djevice uživaju u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 18. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Roditeljske greške zbog kojih se djeca mogu osjećati odbačeno
10 SITUACIJA

Roditeljske greške zbog kojih se djeca mogu osjećati odbačeno

Iako roditelji često imaju najbolje namjere, ponekad nesvjesno čine stvari koje mogu ostaviti negativan trag na djecu. Evo 10 primjera koje treba izbjegavati: