Obavijesti

News

Komentari 3

Kronologija slučaja ubojstva Marija Boljata: Presudu Šoljiću ukinuli, sve krenulo ispočetka

Kronologija slučaja ubojstva Marija Boljata: Presudu Šoljiću ukinuli, sve krenulo ispočetka
5

Presuda je ukinuta lani jer je Vrhovni sud ocijenio da jedini dokaz o tome tko je ubojica dolazi baš od Čabraje koji je nekoliko puta mijenjao svoj iskaz.

VIDEO

Uskok je jutros u velikoj akciji u Dalmaciji priveo više ljudi, a kako su izvijestili osnovano se sumnja da su osumnjičeni počinili kaznena djela protiv pravosuđa. Policijskom akcijom obuhvaćeno je ukupno pet osoba, od čega se dvije već od ranije nalaze u zatvoru, a troje ih je uhićeno u jutrošnjoj akciji, piše Slobodna Dalmacija. Uhićenja su, kako se navodi, vezana uz ubojstvo Marija Boljata, odnosno Jozu Čabraju koji je tijekom suđenja više puta mijenjao iskaz, a u jednom od njih naveo da mu je nuđeno nešto manje od sto tisuća eura kako bi skinuo krivicu sa Tomislava Šoljića, optuženog za ubojstvo Boljata.

Vrhovni sud lani je u svibnju ukinuo pravomoćnu presudu kojom je Tomislav Šoljić (38) iz Kaštela bio osuđen na ukupno 19 godina zatvora zbog ubojstva Marija Boljata (36) zvanog Pajkić i pokušaja ubojstva Joze Čabraje sredinom lipnja 2020. godine u Kaštel Kambelovcu. Šoljićev odvjetnik Milko Križanović tad je podnio zahtjev za izvanredno preispitivanje pravomoćne presude u kojem je stajalo da je Šoljiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Predmet je vraćen splitskom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje, a presuda je ukinuta jer je Vrhovni sud ocijenio da jedini dokaz o tome tko je ubojica dolazi baš od Čabraje koji je nekoliko puta mijenjao svoj iskaz. 

Sedam krvavih Kaštela: Metak u čelo ispred škole, dva u leđa kod vrtića, sad i sjekira u glavu!
Sedam krvavih Kaštela: Metak u čelo ispred škole, dva u leđa kod vrtića, sad i sjekira u glavu!

Šoljić je prvo u prosincu 2021. na splitskom Županijskom sudu bio nepravomoćno osuđen na ukupno trideset godina zatvora jer je sud utvrdio da je baš on s dva hica u leđa usmrtio Boljata te da je s više hitaca iz pištolja ranio Čabraju. Visoki kazneni sud (VKS) je, pak, 19. travnja 2022. godine kaznu za Šoljića smanjio na pravomoćnih 19 godina robije.

U istom slučaju, piše Slobodna Dalmacija, VKS je ukinuo i presude Jakovu Šimiću, koji je bio osuđen na deset godina zatvora zbog pokušaja ubojstva Boljata te braći Mati i Josipu Šukeru, kao i Toniju Vitaljiću zvanom Kubura koji je bio u bijegu, a koji su nepravomoćno bili oslobođeni za ubojstvo u pokušaju pokojnog Boljata dok su za sudjelovanje u tučnjavi dobili svaki po dvije godine zatvora.

Jozi Čabraji za ubojstvo mladića (19) u Kaštelima sud je smanjio kaznu s 14 na 11 godina zatvora
Jozi Čabraji za ubojstvo mladića (19) u Kaštelima sud je smanjio kaznu s 14 na 11 godina zatvora

Vrhovni sud u svojoj odluci navodi da su sudovi trebali tijekom suđenja utvrditi, kao odlučnu činjenicu, tko je pucao i ubio Boljata te pucao u Čabraju obzirom da je u sukobu u kojem je Boljat ubijen, a Čabraja ranjen sudjelovalo više ljudi. Šoljić je, po stavu Vrhovnog suda, idenitificiran i osuđen kao ubojica isključivo na temelju Čabrajinog svjedočenja u istrazi, a taj je "dokaz" pojačan iskazom Boljatove sestre koja je, pak, to čula od Čabraje.

- Drugih dokaza koji bi posredno ili neposredno ukazivali na identitet počinitelja nije bilo, nema korisnih materijalnih tragova, suoptuženici negiraju da bi Šoljića vidjeli na mjestu događaja, a on sam nije iznio obranu obzirom da se postupak od početka vodi u njegovoj odsutnosti - navodi se u presudi Vrhovnog suda koju potpisuje predsjednik vijeća sudac Ranko Marijan.

Odluku Vrhovnog suda komentirao je lani Šoljićev odvjetnik Milko Križanović.

- Izuzetno sam ponosan na odluku Vrhovnog koji je snagom svog autoriteta temeljenog na znanju i razumjevanju utvrdio da je osuđujuća presuda nezakonita, a to je svakako ohrabrenje da vjera u pravni poredak i vladavinu prava nema alternativu. Zamislite silinu nepravde da je nevin čovjek osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu upravo zbog nedopustivosti takvih usudim se reći pravnih anomalija svakom predmetu treba pristupiti profesionalno i brižno ocijeniti sve dokaze i okolnosti jer sudska zaštita mora biti temelj vladavini prava koja mora biti jednako dostupna svima - rekao nam je Križanović.

Bio je među najtraženijima na Europolovoj listi, a sad mu je sud ukinuo presudu za ubojstvo
Bio je među najtraženijima na Europolovoj listi, a sad mu je sud ukinuo presudu za ubojstvo
U Kaštel Kambelovcu ubijena jedna osoba, dvoje ranjenih

Inače, Šoljićeva fotografija i podaci pojavili su se 2022. na listi 49 najtraženijih bjegunaca koje traži Europol i Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST). Uz njegovo ime i fotografiju stajalo je upozorenje da je opasan. 

Suđenje se ponavlja, a na ročištu u lipnju svjedočio je Ante Babić, Kaštelanin čiju je sestru oženio odbjegli Šoljić. Na Županijskom sudu sudi se Jakovu Šimiću, braći Mati i Josipu Šukeru, te Toniju Vitaljiću i Šoljiću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?
TRAGEDIJA U BUZINU

Dječak poginuo u naletu vlaka u Zagrebu. Hodao je na trening?

Kako su potvrdili iz policije, dojavu o nesreći dobili su u 8.50 sati te naveli da se radi o maloljetniku. Doznaje se neslužbeno da je išao na trening i prelazio preko pruge

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'
PROVJERITE!

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'

Europska unija u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama, što s vremenom postaje iznimno vrijedno...