Obavijesti

Sport

Komentari 6

Kreće NBA! Knicksi u 21. stoljeću nisu bili ovako dobri, Celticsi su favoriti, Babo u bivšem klubu

Kreće NBA! Knicksi u 21. stoljeću nisu bili ovako dobri, Celticsi su favoriti, Babo u bivšem klubu
7

POČINJE NBA SEZONA - Bojan Bogdanović razmijenjen je iz Knicksa u drugi njujorški klub Netse. Bivši MVP Embiid dobio je pojačanje u vidu Paula Georgea, Lillard i Giannis nadaju se boljoj sezoni nego lani...

Duga ljetna stanka iza je nas i sve je spremno za novu NBA sezonu 2024/25. Boston Celticsi branit će titulu prvaka nakon što su u finalu 4-1 pobijedili Dallas Maverickse i Luku Dončića. "Kelti" su time osvojili 18. NBA titulu u povijesti franšize, time su ponovno sami zasjeli na prvo mjesto vječne liste (Lakersi imaju 17 titula), a momčad Joe Mazzulle očekuje žestoku borbu za titulu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bivši NBA-ovac Bruno Šundov organizirao je košarkaški spektakl u drevnoj Saloni 00:26

Dio košarkaša, poput prvaka Jayson Tatuma i Derricka Whitea, okrunilo se i olimpijskim zlatom u kolovozu s američkom košarkaškom reprezentacijom. Oni koji nisu bili olimpijci uživali su u dugom ljetnom odmoru, poput MVP-ja finala Jaylena Browna, koji nije bio pozvan u reprezentaciju.

Na istočnoj konferenciji su i prva dva izbora ovogodišnjeg drafta, Francuzi Zaccharie Risacher, kojeg su odabrali Hawksi te Alex Sarr koji je završio u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu. 

NBA: Finals-Dallas Mavericks at Boston Celtics

Detroit Pistons

Startna petorka: Cunningham, Ivey, Beasley, Harris, Duren

Omjer u sezoni 23/24: 14 pobjeda, 68 poraza

Bojan Bogdanović prošlu je sezonu započeo kao igrač Pistonsa, koji su porušili neke negativne rekorde. Naime, momčad iz Detroita u jednom je trenutku sezone bila na gubitničkom nizu od čak 28 utakmica, što je najduži gubitnički niz u povijesti NBA lige! Situacija je bila toliko kritična da su u svlačionici Pistonsa imali redovite sastanke u nadi da prekinu crni niz, što se naposljetku i dogodilo. U Pistonsima se nadaju kako će Cade Cunningham, prvi izbor drafta 2021. napraviti očekivani iskorak nakon što je lani pokazao potencijal (22,7 koševa i 7,5 asistencija). Ako se to dogodi, onda bi Pistonsi trebali i pobijediti više od 20 utakmica.

NBA: Preseason-Detroit Pistons at Golden State Warriors

Washington Wizards

Startna petorka: Poole, Kispert, Kuzma, Sarr, Valanciunas

Omjer u sezoni 23/24: 15 pobjeda, 67 poraza

U glavnom gradu SAD-a ne uživa se u sjajnoj košarci. Wizardsi su se posvetili rekonstrukciji momčadi, premda sa zakašnjenjem od barem pet godina, kada je na izdisaju bila momčad koju su predvodili Bradley Beal i John Wall. Wizardsi će u miru gubiti utakmice u nadi za što bolji izbor na nadolazećem draftu, a pritom se nadaju kako će drugi izbor ovogodišnjeg drafta, Alexander Sarr, opravdati tako visoku poziciju.

Charlotte Hornets

Startna petorka: Ball, Miller, Bridges, G. Williams, M. Williams

Omjer u sezoni 23/24: 21 pobjeda, 61 poraz

Michael Jordan prošle je godine prodao većinsko vlasništvo Hornetsa za čak tri milijarde dolara. Time je završila era legendarnog 'MJ-a' u Charlotti, a moramo istaknuti kako Jordan kao vlasnik kluba baš i nije odveo Hornetse do nekih visina. Riječ je o ekipi koja rijetko izbori doigravanje, a teško je zamisliti da će slučaj biti išta drugačiji u narednoj sezoni. LaMelo Ball sjajan je igrač, ali nepouzdan zbog ozljeda. Bit će zanimljivo pratiti razvoj Brandona Millera, koji je bio treći izbor drafta 2023.

Toronto Raptors

Startna petorka: Quickley, Barrett, Barnes, Olynyk, Poeltl

Omjer u sezoni 23/24: 25 pobjeda, 57 poraza

Jedina kanadska momčad u NBA ligi okrenula se budućnosti. Lani je zahvalila Pascalu Siakamu i O.G. Anunobyja, tako da je Chris Boucher jedini preostali igrač koji je s Raptorsima osvojio NBA titulu 2019. godine. U Torontu će se ponajviše pratiti razvoj mladih igrača, prvenstveno Scottie Barnesa, za kojeg u Kanadi imaju visoka očekivanja. U razmjeni za Anunobyja prošle zime, Raptorsi su doveli Immanuela Quickleya i R.J. Barretta, koji su također solidni mladi igrači. Tu je i prošlogodišnji izbor na draftu zanimljivog imena, Gradey Dick.

Brooklyn Nets

Startna petorka: Schroeder, Thomas, Finney-Smith, Johnson, Claxton

Omjer u sezoni 23/24: 32 pobjede, 50 poraza

Netsi su se posljednjih godina igrali "basketball managera". Godine 2019. doveli su Kevina Duranta i Kyrieja Irvinga, njima kasnije pridodali Jamesa Hardena, ali nikad nisu došli do NBA finala. Zato su u Netsima brzo "potegnuli" ručnu kočnicu i razmijenili velike zvijezde za buduće izbore na draftu. Spomenuta startna petorka Netsa neće konkurirati za doigravanje, a povratnik u momčad je hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, kojeg su Knicksi razmijenili kako bi doveli Mikala Bridgesa. Bogdanović je prve dvije sezone u NBA ligi proveo u Netsima, koji su tada, slično kao i sada, bili jedna od najgorih ekipa lige.

Atlanta Hawks

Startna petorka: Young, Bogdanović, Risacher, J. Johnson, Capela

Omjer u sezoni 23/24: 36 pobjeda, 46 poraza

Još jedna momčad koja je posljednjih godina bila u krizi identiteta. Hawksi su 2021. iznenadili i zaigrali finale istočne konferencije, a taj uspjeh kao da je poremetio uspon jedne mlade momčadi. Predvodi ju Trae Young, zbog kojeg su Hawksi na draftu 2018. razmijenili Luku Dončića. Iako nije Dončić, Young je pakleno dobar igrač, jedan od najboljih razigravača lige i odličan strijelac. Hawksi su ga uparili u eksperimentu s bekom Dejounte Murrayem, ali to nije uspjelo, tako da je bivši igrač Spursa ljetos otišao u New Orleans Pelicanse, a Youngu će pomoći prvi izbor ovogodišnjeg drafta, Zaccharie Risacher. Ostaje za vidjeti koliko je Francuz spreman za izazove NBA lige i može li biti senzacija kao sunarodnjak Wembanyama.

NBA: Preseason-Philadelphia 76ers at Atlanta Hawks

Omjer u sezoni 23/24:

Chicago Bulls

Startna petorka: Giddey, White, LaVine, P. Williams, Vučević

Omjer u sezoni 23/24: 39 pobjeda, 43 poraza

Bullsi su zapeli u mediokritetu NBA lige i ne bliži se svijetlo na kraju tunela. Iako je DeMar DeRozan otišao u Kaliforniju u Sacramento Kingse, jezgra Bullsa, šesterostrukih NBA prvaka, jednostavno nije dovoljno dobra za velike domete na istoku. Navijači Bullsa nadaju se kako je ovo sezona u kojoj će konačno Zach LaVine biti razmijenjen, kao i Nikola Vučević. Tako bi se Bullsi konačno mogli okrenuti poštenom 'rebuildingu' i razvoju mladih igrača koji bi mogli biti konkurentni kroz nekoliko godina. Ali otom-potom...

Miami Heat

Startna petorka: Rozier, Herro, Butler, Jović, Adebayo

Omjer u sezoni 23/24: 46 pobjeda, 36 poraza

Erik Spoelstra bio je jedan od mlađih i talentiranijih trenera lige kada je osvajao titule s Dwayne Wadeom, LeBron Jamesom i društvom. Danas je situacija nešto drugačija, Spoelstri će ovo biti čak 17. sezona na klupi Heata i trenutačno je drugi najdugovječniji trener lige iza neuništivog Gregga Popovicha u Spursima. Heat je zadržao istu jezgru momčadi koja je u posljednjih pet godina dva puta igrala finale i jednom dogurala do finala Istoka. I upravo zato oko Heata nema puno nedoumica, od ove momčadi možemo očekivati isto što smo vidjeli i prethodnih sezona, a koliko će uspješni biti u doigravanju ponajviše ovisi o Jimmyju Butleru, koji je prošle sezone muku mučio s ozljedama, a potresla ga je i smrt oca. Istaknimo kako Butler iduće ljeto može dogovoriti novi ugovor (s Heatom ili drugom franšizom) i bit će pun motivacije kako bi osigurao još jedan veliki ugovor u NBA ligi.

NBA: Preseason-Atlanta Hawks at Miami Heat

Philadelphia 76ers

Startna petorka: Maxey, Oubre, George, Martin, Embiid

Omjer u sezoni 23/24: 47 pobjeda, 35 poraza

Svake godine ista priča sa Sixersima. Joel Embiid odigrao je još jednu sezonu za pamćenje (prosjek od 34,7 koševa), ali zdravlje ga je još jednom izdalo. Embiid će u narednoj sezoni navršiti 31 godinu, a zdravlje ga nije služilo čitavu karijeru. Biološki mu sat otkucava i toga je sam svjestan. Najavio je kako će ove sezone sve učiniti kako bi bio spreman za doigravanje u travnju, a to znači kako neće igrati back-to-back utakmice (kada se igra dvije večeri u nizu). U tim će se večerima Sixersi osloniti na Tyrese Maxeyja, igrača koji je prošle sezone najviše napredovao u cijeloj ligi! Maxey je odlaskom Jamesa Hardena preuzeo sve razigravačke dužnosti u Philadelphiji, a izglasan je i kao najpošteniji košarkaš lige! Sixerse je ljetos pojačao deveterostruki All-Star Paul George, koji će također čuvati zdravlje tijekom sezone u nadi da s Embiidom, Maxeyem i društvom osvoji svoj prvi prsten.

Basketball - Men's Group Phase - Group C - Serbia vs United States of America

Indiana Pacers

Startna petorka: Haliburton, Nembhard, Nesmith, Siakam, Turner

Omjer u sezoni 23/24: 47 pobjeda, 35 poraza

Tyrese Haliburton prošle je sezone bio senzacionalan. U prvoj polovici sezone bio je jedan od najboljih strijelaca lige uz nevjerojatnu efikasnost, a istovremeno je bio vodeći asistent lige. Taj ritam, pokazalo se, nije mogao održati kroz cijelu sezonu, a nije mu pomogla ozljeda ramena koja mu je malo pokvarila šut. Sada je spreman za novu sezonu, zimus mu je stiglo pojačanje, dvostruki All-Star Pascal Siakam, a iza sebe sad imaju cijelo ljeto koje im je pomoglo za uigravanje. Pacerse i ove godine možemo očekivati u doigravanju, a koliko će daleko tamo stići ovisi o Haliburtonu.

Orlando Magic

Startna petorka: Suggs, Caldwell-Pope, Banchero, Wagner, Carter Jr.

Omjer u sezoni 23/24: 47 pobjeda, 35 poraza

Nakon slabašnih 77 pobjeda u tri sezone (25 po sezoni), Orlando je prošle godine ubrao plodove koje su dali mladi igrači. Paolo Banchero, prvi izbor drafta 2022. godine, preporodio je ovu ekipu. Od mladog Banchera najbolje se tek očekuje, s obzirom da će mu ovo biti treća sezona u NBA ligi. Lani je u prosjeku postizao 22,6 koševa uz 6,9 skokova i 5,4 asistencije, tu je i jedan od najboljih braniča lige Jalen Suggs, koji je u ponedjeljak dogovorio novi, petogodišnji ugovor "težak" 150 milijuna dolara. Magic se oslanja i na svjetskog prvaka Franza Wagnera, koji se nada da je pronašao šut za tri (prošle je sezone gađao s tek 28 posto uspješnosti, a sezonu ranije čak 36 posto!).

Cleveland Cavaliers

Startna petorka: Garland, Mitchell, LeVert, Mobley, Allen

Omjer u sezoni 23/24: 48 pobjeda, 34 poraza

S LeBronom Jamesom sve je bilo puno lakše za "kavalire", koji su prije nekoliko godina vratili status redovitog sudionika doigravanja. Tu je solidna mlada jezgra koja počinje s talentiranim playmakerom Dariusom Garlandom, koji je prošle sezone tjednima igrao sa slomljenom čeljusti. To je ostavilo duboki trag na Garlandu, koji je dugo vremena jeo samo na žlicu, zbog čega je izgubio nekoliko kilograma. Garland ističe kako su ti problemi iza njega, u sjajnoj je spremi, a na poziciji bek šutera ima jednog od najboljih, Donovana Mitchella, koji je glavni igrač i prvi strijelac (27,5 koševa u dvije sezone s Cavsima) momčadi. Cavsi su u prošlosezonskom doigravanju ispali 4-1 od prvaka Celticsa, a ostaje za vidjeti hoće li mlada momčad iz Ohija napraviti iskorak i voditi glavnu riječ na Istoku. 

Milwaukee Bucks

Startna petorka: Lillard, Connaughton, Trent Jr., Antetokounmpo, Lopez

Omjer u sezoni 23/24: 49 pobjeda, 33 poraza

Damian Lillard prošle je sezone prvi put u karijeri promijenio stalnu adresu. Nakon 12 godina napustio je Portland Trail Blazerse, a u pomalo neočekivanoj razmjeni (Miami je bio favorit za njegovo dovođenje) završio je u redovima Milwaukee Bucksa, prvaka iz 2021. koje predvodi jedan od najboljih igrača generacije, Giannis Antetokounmpo. "The Greek Freak" je najdominantniji igrač lige i jedini kojeg protivnici čuvaju tako da doslovno stanu u živi zid pod košem. E, pa to će im biti malo teže uz sjajnog Lillarda, koji može zabiti tricu iz svakog kuta. Bucksi prošle godine nisu izgledali sjajno, cijenu toga platio je bivši trener Adrian Griffin, a naslijedio ga je iskusni Doc Rivers.

NBA: Preseason-Chicago Bulls at Milwaukee Bucks

New York Knicks

Startna petorka: Brunson, Anunoby, Bridges, Hart, Towns

Omjer u sezoni 23/24: 50 pobjeda, 32 poraza

Njujorčani su prošle godine ugodno iznenadili, pobijedili 50 utakmica i završili drugi u regularnoj sezoni. Jalen Brunson etablirao se kao jedan od najboljih bekova lige s 28,7 koševa u prosjeku (32,7 u doigravanju!), a Knicksi su mu ovog ljeta doveli pomoć u vidu sjajnog "three and defense" krila u Mikalu Bridgesu i četverostrukog All-Stara Karl-Anthony Townsa. Time su Knicksi kompletirali ponajbolju početnu petorku lige, ali Brunson nedvojbeno ostaje glava i rep ove ekipe. Otkako je zahvalio Dallas Mavericksima i napustio Dončića igra na sjajnoj razini i glavni je razlog zašto u Velikoj jabuci uživaju u najboljoj momčadi Knicksa u 21. stoljeću.

Boston Celtics

Startna petorka: Holiday, White, Brown, Tatum, Horford

Omjer u sezoni 23/24: 64 pobjeda, 18 poraza

Ne, mi ne branimo titulu prvaka. Mi je napadamo, najavio je to trener Celticsa Joe Mazzulla, koji je u košarkaškim kuloarima često opisan kao "Pep Guardiola NBA lige". Mazzulla je umjesto pobjedničkog šampanjca u lipnju otvorio bilježnicu i počeo crtati akcije za sljedeću sezonu, a njegovo djelo sad će doći na naplatu. Celticsi otvaraju novu sezonu okršajem protiv Knicksa, a u prvoj utakmici ne mogu računati na Kristapsa Porzingisa, koji se još uvijek oporavlja od ozljede. Boston je ljetos produžio ugovore ključnim igračima Holidayu (četiri godine / 135 milijuna $) i Whiteu (četiri godine / 125 milijuna). Celticsi su zadržali momčad koja je osvojila prvenstvo i zbog toga su među glavnim, ako ne i prvi favorit za titulu u narednoj sezoni. Brown (27) i Tatum (26) ušli su u najbolje godine, a TD Garden će i naredne sezone biti teško osvojiva tvrđava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Salzburg - Dinamo 0-2: 'Modri' očitali lekciju u Austriji i nakon 26 godina pobijedili u grupi LP
3. KOLO LIGE PRVAKA

Salzburg - Dinamo 0-2: 'Modri' očitali lekciju u Austriji i nakon 26 godina pobijedili u grupi LP

Dinamo je pobijedio u Austriji protiv Red Bull Salzburga 2-0. Golove za "modre" zabili su Kulenović i Petković, a kod oba je asistenciju dodao Ristovski