Kraljica kuhinje: Neobične kombinacije u modernoj kuhinji
Temperature se možda još nisu spustile, ali vjerujemo da su mnogi od vas počeli osjećati žudnju za malo težom hranom. I premda grah s kobasicama ne može dosaditi, evo nekoliko ideja kako od 'skromne' namirnice napraviti nešto drugačije
Krvavica, češnjovka, pivska, roštiljka, istarska, karlovačka, zagorska, Bratwurst, Weisswurst, Bockwurst, Frankfurter Würstchen, kranjska, debrecinka, nürnberška, alpska... Pogledamo li vrste kobasica koje su nam dostupne, slobodno možemo reći da smo od ovog jela napravili pravu umjetnost. Zanimljivo je da danas gotovo svaka zemlja na svijetu ima svoju verziju kobasica. Nijemci su tu bez sumnje predvodnici, s oko 1200 različitih vrsta, kako tvrde neki izvori.
Iako se mogu raditi od bilo kojeg mesa, većina preferira svinjetinu - trenutno najkonzumiraniju vrstu mesa na svijetu, prema Organizaciji za prehranu i poljoprivredu (FAO). Ali čini se da su popularnost stekle i one bezmesne jer su kobasice biljnog podrijetla, uz vege burgere, jedno od najpopularnijih veganskih mesa.
Pa ipak, dugo se na kobasice gledalo kao na hranu za siromašne jer, dok su bogati imali pristup dobrim, velikim komadima mesa, siromašni su ostatke tog mesa stavljali u crijeva životinja kako bi im produljili vijek trajanja. Kobasice se zapravo smatraju jednim od najstarijih oblika prerađene hrane.
Međutim, ovo danas nije samo "siromašno" tradicionalno jelo nego prava gurmanska delicija koju možete pripremiti na tisuću načina, a dokaz tomu su kreativni recepti preuzeti s portala Delicious, Olivemagazine i Diethood.
Kraljica svih odabranih recepata je Servelade Alpenspitz ukusna kobasica koja se može pripremiti u trenu. Prikladna je za kuhanje, ali i pečenje, a dostupna je u trgovačkom lancu Eurospin.
Lazanje od bundeve, kobasice i kadulje
Sastojci:
- 600 g butternut bundeve
- 60 ml maslinova ulja
- 110 g maslaca
- 2 žlice nasjeckanih listova kadulje
- 4 kobasice Servelade
- 250 g listova za lazanje
- 400 g naribane Mozzarelle
- 100 g naribanog sira Parmigiano-Reggiano
- 50 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml pilećeg temeljca
- 1 osušeni list lovora
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje. Prerežite bundevu, izvadite koštice, nauljite je i začinite te ubacite u pećnicu na sat vremena. Kad je gotova, izvadite je, ogulite kožu, a meso bundeve zgnječite.
Stavite veliku tavu s 50 g maslaca na jaku vatru. Kad se otopi, dodajte kadulju i pirjajte uz neprekidno miješanje 30 sekundi. Dodajte zatim kobasice Servelade lomeći meso stražnjom stranom žlice, kuhajte od 10 do 12 minuta, dok meso ne postane sitno i ne porumeni. Maknite tavu s vatre i ostavite sa strane.
Za bešamel umak stavite 60 g maslaca u tavu na srednje jaku vatru. Nakon što se maslac otopi, dodajte brašno i neprestano miješajte dvije minute. Polako ulijevajte mlijeko i bez prestanka mutite dok ne postane glatko. Umiješajte pileći temeljac i lovorov list te pustite da smjesa zakuha. Na kraju uklonite lovorov list.
Namažite vatrostalnu posudu maslacem i žlicom nanesite tanki sloj bešamela. Preko umaka stavite sloj tjestenine. Zatim stavite trećinu zdrobljene bundeve, trećinu bešamel umaka i trećinu kobasica pa pospite trećinom Mozzarelle i Parmigiano-Reggiana. Začinite pa prekrijte drugim slojem tjestenine i ponovite postupak još dva puta. Na kraju prekrijte folijom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite jedan sat, a potom uklonite foliju i prebacite lazanje na gornju policu pećnice te ih pecite još osam minuta.
Zapečeni punjeni patlidžani s kobasicom
Sastojci:
- 4 veća patlidžana
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 glavica luka
- 3 kobasice Servelade
- 8 češnjeva češnjaka
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žličica suhe majčine dušice
- 1 žličica sušenog origana
- sol i papar po ukusu
- 200 g naribane Mozzarelle
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Prerežite patlidžane na pola te izvadite meso, koje ćete potom nasjeckati na sitne komade. Kore patlidžana začinite, stavite na lim za pečenje i pustite da odstoje oko pola sata.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. U tavu dodajte luk narezan na kockice i meso patlidžana. Pirjajte oko dvije minute, a potom dodajte nasjeckanu kobasicu Servelade. Umiješajte češnjak pa začinite peršinom, majčinom dušicom, origanom, solju i paprom te kuhajte dok kobasica ravnomjerno ne porumeni.
Smjesu žlicom prebacite u kore patlidžana, a u lim za pečenje oko patlidžana ulijte vruću vodu. Pecite u pećnici od 25 do 30 minuta. Izvadite lim za pečenje iz pećnice i po vrhu svakog patlidžana pospite sir te zapecite sve još oko pet minuta.
Tjestenina punjena kobasicom i keljem
Sastojci:
- 100 g kelja
- 200 g tjestenine Cannelloni (ili neka slična)
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 kobasice Servelade
- 4 češnja češnjaka
- sjemenke komorača
- sušene papričice
- 100 g ricotte
- 300 g pasirane rajčice
- 1 žlica parmezana
Priprema:
U veću posudu nalijte vodu, posolite je i pričekajte dok ne provrije. Kelj kuhajte dvije-tri minute pa ga izvadite i dodajte tjesteninu u istu vodu. Kuhajte prema uputama na pakiranju i nemojte baciti vodu u kojoj se kuhala.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi pa dodajte kobasice Servelade, nasjeckane na male komade. Dodajte potom češnjak, komorač i sušene papričice te pržite još minutu. Umiješajte ricottu i kelj s malo prokuhane vode kako biste dobili vrlo gustu, kremastu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 190°C, s ventilatorom. Pasiranu rajčicu ulijte u vatrostalnu posudu srednje veličine. Tjesteninu napunite smjesom od kobasica pa prekrijte posudu folijom i pecite 20 minuta. Zatim skinite foliju, pospite parmezanom i pecite još 20-25 minuta.