Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Krafne ili pokladnice: Dobre su za omastiti brk, ne pretjerujte!

Krafne ili pokladnice: Dobre su za omastiti brk, ne pretjerujte!
1

Bez obzira na to jesu li domaće ili kupovne, s krafnama ne bismo trebali pretjerivati te ne bi smjele biti svakodnevni doručak ili užina. Uživajte u njima samo za poklade

Bliži nam se pokladni utorak te ćemo u ovo vrijeme sigurno uživati u nezaobilaznim krafnama. Budući da se jede u vrijeme poklada, krafnu poznajemo i pod imenom pokladnica.

To je slastica od dizanog tijesta. Punjena je najčešće marmeladom, a prženjem u ulju s obje strane dobiva se karakterističan zlatni prsten.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Krafne 00:55

 

Industrijski pripremljene krafne razlikuju se ponešto od domaćih po recepturi, odnosno po aditivima koje sadrže. To su razni emulgatori, regulatori kiselosti, ali i konzervansi za produljenje trajnosti.

Industrijske ili kupovne krafne u prodavaonice često stižu zamrznute. Nekad ih tamo prže, no uglavnom ih samo odmrznu. Zamrzavanje i odmrzavanje krafni neće utjecati na sam sastav krafne, a to isto tako, jer su to dobro uhodani procesi, ne bi trebalo utjecati na teksturu i konzistenciju. Ako pak tu kupljenu krafnu želimo podgrijati u mikrovalnoj, moramo pripaziti da je ne pregrijemo jer će promijeniti teksturu i neće biti toliko prozračna.

Musavac ili proždrljivac? Pet načina na koje ljudi jedu krafne
Musavac ili proždrljivac? Pet načina na koje ljudi jedu krafne

Kao i ostali pekarski proizvodi, krafne sadrže najviše brašna. Sve krafne koje smo analizirali sadrže pšenično brašno. Ono je nutritivno siromašnije od brašna cjelovitog zrna, posebno po pitanju količine vitamina B skupine i prehrambenih vlakana koji igraju važnu ulogu u probavi hrane. Ipak, kvasac koji se koristi u njihovoj proizvodnji bogat je kromom te vitaminima B1, B2, B6, nikotinskom i pantotenskom kiselinom.

Konzumiranjem velikih količina bijelog brašna povećava se i proizvodnja inzulina, što može rezultirati debljanjem, odnosno nakupljanjem masnoća. Sve ovo predstavlja povećani rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim tijesta, krafne sadrže razna punjenja. Najčešće je to punjenje od voća, odnosno marmelada, no možemo pronaći i čokoladu. U krafnama koje su punjene marmeladom ima između 14 i 20 posto punjenja.

Ova punjenja sadrže kašu marelice ili drugog voća, prirodnu tvar za želiranje pektin, regulatore kiselosti, šećer, ali i konzervanse kalijev sorbat te sumporov dioksid. Sumporov dioksid trebale bi izbjegavati osobe osjetljivog dišnog sustava i oni koji boluju od astme.

Recept za domaće krafne i trik kako da ne upiju puno masnoće
Recept za domaće krafne i trik kako da ne upiju puno masnoće

U punjenju od čokolade, koji Konzumova krafna sadrži 16 posto, su šećer, glukozno fruktozni sirup, kakaov prah, biljna ulja, emulgatori, bojila i konzervans kalijev sorbat koji se smatra bezopasnim.

U većini krafni su i biljna ulja te masti. I dok se biljna ulja smatraju dobrima za zdravlje srca, biljne masti kruta su varijanta biljnih ulja koja se dobivaju procesom hidrogenacije. Ovim postupkom dobivaju se trans masne kiseline koje se u prekomjernim količinama smatraju štetnima za zdravlje srca i krvnih žila.

Kako bi tijesto dobilo željenu konzistnciju te teksturu, krafnama su dodani razni emulgatori koji povezuju vodu i masti u proizvodu. Smatraju se bezopasnima. Bez obzira na to jesu li domaće ili kupovne, s krafnama ne bismo trebali pretjerivati te ne bi smjele biti svakodnevni doručak ili užina.

Deklaracije krafni iz trgovačkih centara u Zagrebu

Lidl - 2,99 kn/60 g - Punjenja od marelice je 16%. Ima suncokretovo ulje, ali i štetne biljne masti te hidrogenirana biljna ulja, sumporov dioksid i propilen glikol.

Pan Pek Kaufland - 3,29 kn/60 g - Marmelade od marelice je 14%, u kojoj je i sumporni dioksid. Osim bijelog, ima i polubijelo brašno s više vlakana. Manje je aditiva nego kod ostalih.
 
Klara - 10 kn/4 puta 70 g - Od bijelog brašna, punjenja od miješanog voća je 14,3%. Ima sumporov dioksid i štetne fosfate. Ulja su suncokretovo, palmino i repičino.

Karnevalske slastice: Ovakve krafne i fritule još niste kušali
Karnevalske slastice: Ovakve krafne i fritule još niste kušali

Mlin i pekare Sisak - 20 kn/10 puta 70 g - Punjenje je od marelice, no ne piše koliko ga je, a sadrži sumporov dioksid. Ima štetne biljne masti, bezopasne emulgatore, arome ruma i vanilije.

Don Don Konzum - 25 kn/12 puta 60 g - Punjenja od marelice je 18%, u kojem je bezopasni konzervans. Od bijelog je brašna, a sadrži palmino ulje i zdravije ulje repice. Emulgatori su bezopasni.

Pan Pek - Spar - 17,40 kn/12 x 60 g -  Ima 16% punjenja od marelice, u kojemu je sumporov dioksid. Ulje je suncokretovo, ali ima i biljne masti. Sadrži razne emulgatore i arome.

Konzum čokolada - 2,29 kn/60 g  - Ima 16 posto punjenja čiji je sastav karakterističan za čokoladu. Od pšeničnog je brašna. Emulgatori su većinom bezopasni, no ima i štetne fosfate.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak