Obavijesti

Sport

Komentari 0

Koščak, Farkaš i Legović dobili su nagradu 'Dražen Petrović'

Koščak, Farkaš i Legović dobili su nagradu 'Dražen Petrović'
5

Vjerujem da će mnogi od vas postati uzori budućim sportašima, i u sportu, i u životu, kako je to bio i Dražen Petrović, a također vjerujem da ćemo barem neke od vas gledati i kao olimpijce, rekao je Siniša Krajač

VIDEO

Svjetski juniorski prvaci u atletici, Jana Koščak (sedmoboj) i Roko Farkaš (skok u dalj) te fenomenalni mladi biatlonac Matija Legović pojedinačni su laureati Nagrade "Dražen Petrović" za 2024. godinu, koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje mladim sportašima i sportašicama.

Nagrada "Dražen Petrović" ove je godine dodijeljena po 18. put, a ovogodišnji izbor imao je dvije velike novosti - u trima kategorijama izabrana su po dva laureata/laureatkinje, a prvi put je, uz plaketu i novčanu nagradu, mladim sportaši(ca)ma dodijeljena statua Dražena Petrovića, rad akademskog kipara Nevena Bilića s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Među nominirane za ovogodišnji glavni izbor ušli su sportaši i sportašice mlađih dobnih kategorija rođeni 2004. godine i mlađi (s navršenih najviše 20 godina života s 31. prosinca 2024.) te kandidati/kandidatkinje za najveće nade hrvatskog sporta, rođeni 2008. godine i mlađi (s navršenih najviše 16 godina života s 31. prosinca ove godine).

Zagreb: Dodjela nagrada HOO Dražen Petrović 2024.

Kolovoški svjetski juniorski prvaci u atletici, Jana Koščak (sedmoboj) i Roko Farkaš (skok u dalj) te fenomenalni mladi biatlonac Matija Legović - pojedinačni su laureati nagrade "Dražen Petrović", a posebno veseli činjenica kako je u ženskoj konkurenciji bilo čak 14 kandidatura, dok je u muškoj bilo njih 11.

U ekipnoj konkurenciji laureatkinje su članice juniorske reprezentacije u streljaštvu - Lana Špirelja, Anna Ćukušić i Marija Maglica, europske prvakinje u gađanju malokalibarskim pištoljem na 25 metara i doprvakinje u disciplini "trio". Najuspješnija momčad su košarkaši iz sve popularnije olimpijske inačice 3x3 - Roko Cetina, Vito Mlatac, Juraj Brkić i Niko Bandov, aktualni europski prvaci u uzrastu do 17 godina. U kategoriji najuspješnijeg sportskog para, štafete ili posade laureatima su postali badmintonaši Jelena Buchberger i Roko Pipunić, pobjednici Europskog kupa i najbolji europski mješoviti par u prošloj godini.

Četiri nagrade uručene su u dvjema kategorijama za najveće nade hrvatskog sporta, a ravnomjerno odlaze u jedrenje i taekwondo. Onu za najperspektivnije sportašice dijele Petra Uglešić iz trofejne "radionice" splitskog TKD Marjan, koja je sa samo 13 godina osvojila zlato u kategoriji do 152 cm na kadetskom EP-u u Beogradu, i 14-godišnja jedriličarka Vita Erceg, kadetska europska prvakinja u klasi optimist. Najperspektivnijim sportašima proglašeni su 14-godišnji jedriličar Toma Smirčić za srebrno odličje na Europskom prvenstvu klase ILCA 4, i 15-godišnji Lucijan Nikolić Malora, osvajač srebra u kategoriji do 152 cm na kadetskom EP-u u Beogradu.

Zagreb: Dodjela nagrada HOO Dražen Petrović 2024.

Svi laureati istaknuli su čast i ponos izborom za najuspješnije mlade sportaše, zahvalivši ponajviše obiteljima, trenerima, klubovima, savezima, HOO-u… 

U ime domaćina svečanosti, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač naglasio je u poruci dobitnicima:

- Vjerujem da će mnogi od vas postati uzori budućim sportašima, i u sportu, i u životu, kako je to bio i Dražen Petrović, a također vjerujem da ćemo barem neke od vas gledati i kao olimpijce na Igrama u Los Angelesu.

Čestitajući dobitnicima nagrada u ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i u osobno ime, ministar turizma i sporta Tonči Glavina kazao je kako su "velika očekivanja usmjerena prema mladim sportašima, ali bez pritiska za buduće uspjehe“. U središte izlaganja također je stavio lik i djelo Dražena Petrovića, poručivši da, poput Dražena, "svi trebaju težiti svakim danom biti bolji“. Ponovio je kako hrvatska Vlada višestruko povećanim ulaganjima u sport posljednjih godina želi biti osloncem i potporom svim sportašicama i sportašima "koji su i u ovoj olimpijskoj i paraolimpijskoj godini ostvarili vrhunske rezultate“. 

Zagreb: Dodjela nagrada HOO Dražen Petrović 2024.

Tradicionalno na kraju dodjele nagrada laureatima se upečatljivom porukom obratila i Draženova mama Biserka Petrović:

- Ljubav, rad, rad i rad - to bi bila Draženova poruka!

Osim ministra turizma i sporta Tončija Glavine, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, brigadir Miroslav Zekušić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, pomoćnik pročelnika za sport Milan Pavelić te brojni bivši i aktualni sportaši i sportski uglednici. Svečanost su nastupom obogatile i mlade glazbene snage, gudački kvartet u sastavu: Adela Žganec (violina), Ivana Anastasija Barjašić (violina), Ina Kumer (viola) i Lucija Milković (violončelo). 

Zagreb: Dodjela nagrada HOO Dražen Petrović 2024.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!
ČUDO ZAGREBA

Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!

Kada treba, da se Danci ne ponadaju, digne se Srna, provuče se Glavaš, povuče Klarica, a onda Dibirov dvaput kazni Aalborgovih 7 na 6 preko cijelog terena. Hat-trick u 65 sekundi!