Vani je trenutno milijun stupnjeva što znači da je savršeno vrijeme za pečenje kolača. No, ukoliko se zasitite lubenica i dinja, mojito-a i salata, evo recepta za obožavatelje čokolade.
Zbog ovog tarta od čokolade i lješnjaka vrijedi upaliti pećnicu
Zapravo, ovaj je tart napravljen prošli tjedan dok je trajalo ono ugodno ohlađenje zraka i sugeriram da ga radite kada malo zahladi, ne toliko zbog pripreme jer realno pečenja ima svega 15 minuta, nego zbog njegove ”težine” i punoće okusa.
Sastojci:
- 250 g oštrog brašna
- 1 žlica kakaa
- 130 g maslaca
- 12 žlica hladne vode
_____________________________
- 5 dcl slatkog vrnhja
- 350 g tamne čokolade
- 1 žlica meda
- 1 banana
- prstohvat soli
- 100 g prženih lješnjaka
Priprema:
- Od prvog dijela sastojaka umijesite glatko tijesto. Imajte na umu da koristite hladan maslac i malo tekućine tako da ćete trebati uposliti ruke nekih dvadesetak minuta, no dobit ćete savršeno tijesto za tart, ni preprhko, ni prežilavo.
- Kad ste umijesili tijesto, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.
- Potom tijesto razvaljajte te obložite njime kalup za tart. Tu trebate prstima utiskiviati tijesto u kalup neko dok ne bude jednake debljine posvuda. Popikajte vilicom i stavite u škrinju na 15 minuta.
- Potom stavite peći u sredinu pećnice zagrijane na 180 Celzijevih stupnjeva, 15 minuta.
- Dok se podloga peče, na pari otopite čokolade sa slatkim vrhnjem, prebacite u blender zajedno s bananom, medom i prstohvatom soli tekratko izblendajte.
- Ulijte smjesu u ohlađenu podlogu i stavite u frižider, najbolje preko noći. Prije serviranja posipajte prženim lješnjacima.
Savjeti i trikovi:
- Ukoliko želite gluten free verziju pšenično brašno zamijenite ječmenovim, kestenovim, raženim ili kombinacijom ta tri. Tijesto će biti žilavije, tako da ćete ga trebati duže mijesiti.
- Ukoliko želite vegansku opciju maslac zamijenite kokosovim uljem, čokoladu veganskom čokoladom ili kombinacijom sirovog kakaa i kokosovog ulja, med agavom, a slatko vrhnje zgusnutim kokosovim mlijekom (samo ga stavite u frižder na 48 sati, na jače hlađenje).
- Servirajte tanje kriške budući da je kolač jako zasitan.
U slast,
T :)
Inspiracija: Mrvicu svaki dan, Željka Klemenčić
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Dražen Kutleša: Čovjek koji živi između dogme i moderniteta
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'