Za one koji ne znaju - razlika između “naših” i “njihovih” palačinki je u gustoći tijesta i u prašku za pecivo koji se doda da bi se napuhale.
Za nedjeljni doručak iz snova: Savršene američke palačinke
S američkim palačinkama uvijek ista epizoda.
– Kaj su to palačinke?
– Da, američke.
– Debele su.
– (Nisi, ni ti mršav.) I slatke!
– Koja je razlika od onih običnih?
– U debljini.
– Daj, ozbiljno?!
– U prašku za pecivo, od njega su male i debele.
– A imaš neku posebnu tavu za to?
– Ne, ista kao i za obične.
– A ne razliju se?
– Smjesa je ful gusta.
– A kak’ se to jede?
– Rukama!
Za one koji ne znaju- razlika između “naših” i “njihov” palačinki je u gustoći tijesta i u prašku za pecivo koji se doda da bi se napuhale. Tijesto je takve gustoće da se na tavi jako malo razlije pa zadržavaju lijepu kružnu formu malog formata. I zato su debele i jako slatke. Tipično američki.
Guglajući u potrazi za receptom naišla sam na hrpu koji su bili isti, ali različiti. U svakome je bilo brašno, mlijeko, jaja, prašak za pecivo i malo soli, a po želji se može dodati ulje, rastopljeni maslac, šećer, med, rum, vanilija i sl. S nadjevom se poigrajte- čokolada, šumsko voće, pekmezi ili originalni javorov sirup, s nijednim nećete pogriješiti.
Američke palačinke najbolje idu uz neku dobru američku seriju. Ja sam ih počela peći nakon što sam otpočela gledanje prve četiri sezone Breaking bad pa su me mamile sa stola Waltera Whitea. Ili sa stola u seriji The Leftovers, iako me tamo malo više mamio Justin Theroux. Nda. Ako trebate preporuku za seriju- pitajte, zasad vam je tu recept. Navali narode!
Sastojci:
- 200g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- na vrh noža sode bikarbone
- 2 (veća) jaja
- 300ml mlijeka
- 1 žlica ulja (ili maslaca)
- malo soli
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer/ekstrakt vanilije
Postupak:
- Razdvojite jaja na žumanjke i bjelanjke.
- Od bjelanjaka umutite snijeg.
- Umutite žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodajte ulje (ili maslac), kratko miksajte pa dodajte mlijeko. Smanjite brzinu miksera i u smjesu umiksajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Na kraju lagano ručno umiješajte bjelanjke.
- Tavu malo namastite uljem ili maslacem (ja to radim kistom), zagrijte na laganoj vatri/srednjoj temperaturi i izlijte malo smjese. Kad se počnu stvarati mjehurići, palačinka je spremna za prevrtanje. Pecite ih dok s obje strane ne poprime lijepu zlatno žutu boju.
U tavu (ovisno o veličini) može stati i više od jedne palačinke ovisno o promjeru koji želite (7-10cm).
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu.
Dražen Kutleša: Čovjek koji živi između dogme i moderniteta
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'