U novoj epizodi imala sam priliku kuhati s Ninom Slišković Goleš, ženom koja je prava inspiracija jer u jednom danu odradi posla za dvije osobe. Stoga sam je odlučila prozvati SuperNinom!
S Ninom sam pripremila fine brodiće od tikvica, ali i desert
Što jede SuperNina kako bi zadržala razinu energije preko cijelog dana? Prakticira LCHF (low car high fat) prehranu, dakle prehranu bogatu proteinima i masnoćama s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata. LCHF je više način prehrane, nego restriktivni režim, jer se hrana ne važe i ne broje kalorije, već se fokusira na namirnice koje ne sadrže ugljikohidrate (žitarice, krumpiri, slatkiši). Složile smo se na jednostavnom, a super ukusnom obroku koji nije LCHF, ali je njime inspiriran – brodićima od tikvica punjenim piletinom i povrćem, s malo fete, maslina i origana inspirirano grčkim okusima.
Složila sam i jedan čokoladni kolač s mrkvom (koja se može zamijeniti tikvicom) i oduševila SuperNinu. Najviše smo pričale o uspjehu i odricanjima koja se za njega vežu, a više o tome možete pogledati u videu ispod.
Tikvice punjene piletinom na grčki
Sastojci:
- 4 tikvice
- 0,25 l ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 2 luka
- 1 glavica češnjaka
- 500 g pilećeg filea
- Sol
- Mljeveni crni papar
- Sušeni origano
- 2x400 g konzerva slanutka
- 500 g cherry rajčica
- 300 g crnih maslina (najbolje kalamata vrsta)
- 250 g feta sir
- 2 limuna
- Svježi kopar
- 2x svježi krastavac
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Piletinu kuhati u slanoj vodi 20ak minuta.
- Tikvice razrezati po dužini i izdubiti, posoliti, popariti i premazati uljem pa staviti u pećnicu na 15 minuta.
- Piletinu raščupati na komade.
- Dodati ulje u tavicu pa dodati nasjeckani luk i češnjak i prepržiti.
- Potom dodati očišćeni dio tikvica, piletinu, očišćene nasjeckane masline, nasjeckane rajčice i slanutak te začiniti solju, paprom i origanom te dinstati 5 minuta.
- Smjesu podijeliti po tikvicama. Namrviti po njima fetu te staviti peći još 10 minuta.
- Potom ukrasiti nasjeckanim krastavcem i koprom
Čokoladni kolač s kikiriki maslacem i mrkvom
Sastojci:
- 250 g maslaca od kikirikija (neslanog, nešećernog)
- 3 jaja
- 20 g sirovog kakao praha
- 300 g mrkve
- 2x prašak za pecivo
- 200 ml javorovog sirupa
- Ceylnoski cimet u prahu
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Mrkvu oprati, oguliti i naribati na sitno.
- Kikiriki maslac zagrijati u lončiću na slaboj vatri tek toliko da se malo opusti i otekući.
- Dodajte sladilo, promiješati i staviti na stranu.
- Kad se ohladilo da je mlako, umiješati jaje, prstohvat soli, kakao prah, cimet i prašak za
- Potom umiješati naribanu mrkvu. Smjesa će biti jako gusta, takva treba biti.
- Uliti u manji kalup za kruh obložen papirom za pečenje, te peći 30 minuta.
- Pustiti da se ohladi pa izvadite iz kalupa i narežite na kriške. Dobit ćete 6-8 komada.
- Opcionalno preliti s medom/javorovim sirupom i posipati s kakaom pomiješanim s
- cimetom.
- Čuvati do 3 dana u hermetičnoj posudi.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'
Mornar za 24sata: Gattuso sad mora uvjeriti igrače da su bolji i od Cityja! To je radio Katalinić