Lazanje su jelo za koje svaka familija, ma i osoba ima svoj recept. Neki vole povrtne, neki s tunom, neki pileće, neki one s puno sira.
Recept za koji se svi otimaju: Lazanje koje bi 'smazali' - i vi
Ja lazanje radim na više načina, ovisno o prilici i kome serviram, a ovo je recept koji me najviše traže, za lazanje s mljevenim mesom, bešamelom i sirom, u Garfieldovom stilu.
Sastojci:
Mjera je za četiri 'normalne' ili dvije osobe većih 'kapaciteta'.
- 0,5 kg mljevene svinjske lopatice
- 0,5 l pasirane rajčice
- 1 žuti luk
- sol, papar
- žlica maslaca
- žlica brašna
- 0,6 l mlijeka
- 1 jaje
- muškatni oraščić
- žličica senfa
- 30 dkg gaude
- 1 – 2 mozzarelle
- šaka grana padane, parmezana ili ribanca
- svježa tjestenina za lazanje
Postupak:
- Luk narežite na sitno pa izdinstajte na ulju i vodi dok se ne zastakli. Dodajte posoljeno i popapreno mljeveno meso i dinstajte dok meso ne dobije boju, uz često miješanje i po potrebi dolijevanje vodom da ne zagori. Nakon toga dodajte pasiranu rajčicu, dobro promiješajte, začinite ako treba pa poklopite i pustite da se krčka dvadesetak minuta (uz povremeno miješanje).
- Dok se meso krčka, napravite bešamel. Na žlicu rastopljenog maslaca, dodajte žlicu brašna i kuhajte par minuta da dobijete kao zapršku. Moj savjet je da radite na najslabijoj vatri kako vam ne bi zagorjelo ni brašno ni maslac.
- Potom postepeno dodajte mlijeko, cijelo vrijeme miješajući mutilicom za jaja, da vam se ne stvore grudice. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte prstohvat soli, papra, senf i pola žličice mljevenog muškatnog oraščića. Kuhajte 5 – 7 minuta dok se ne zgusne. Potom naribajte 10 dkg gaude i pomiješajte da se otopi. Maknite s vatre i umutite jedno jaje.
- U dublji protvan stavite pola šeflje umaka od mesa i pola šeflje bešamela te time premažite dno. Posložite prvi red svježe tjestenine na koji ćete staviti pola smjese mesa i trećinu smjese bešamela. Kako stavljate smjesu na tijesto, dnom šeflje razmuljajte po tjestenini kako bi se umaci pomiješali.
- Ponovite postupak još jednom. Na kraju prekrijte svježim tijestom na kojeg ste izlili zadnju trećinu bešamela i razmuljajte da prekrije tijesto. Na vrh naribajte preostalu gaudu, posipajte šaku grana padane i poslažite na komadiće natrganu mozzarellu.
- Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih na 20 minuta (sredina pećnice). Potom dignite temperaturu na 220, upalite grill, a protvan stavite bliže gornjoj ploči i pecite još nekih 7 minuta dok sir ne dobije zlatno – smeđu boju.
- Servirajte uz zelenu salatu.
Par trikova u ovom receptu:
- Maslac i brašno za bešamel se prže na najslabijoj vatri kako ne bi zagorjeli.
- Kad je bešamel gotov, miče se s vatre i tek se onda dodaje jaje kako se ne bi ispoširalo.
- Koristi se svježa tjestenina koja se kuhanje potpuno omekša i topi u ustima.
- Sir se riba na sloju tijesta premazanog bešamelom kako bi taj gornji sloj bio lagano hrskav.
- Peče se standardno uz twist da se na kraju izgrilla ispod donje ploče kako bi se sir bolje zapekao.
U slast, T.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Prirodna rješenja za smrad iz usta: Evo kako vratiti svježinu
Ovo je 30 šokantnih priča o Mikeu Tysonu: Žena ga varala s Pittom, borio se s gorilom...
Željko Bebek ekskluzivno za 24sata: Bijelom dugmetu želim svu sreću, za mene nema mjesta