Petit Four (mn. Petit Fours) je mali, fini kolačić koji dolazi iz francuske kuhinje, a tradicija mu je stara preko 300 godina. Obično se prevodi kao “mali zalogajčić”, dok je doslovno značenje “mala pećnica”.
Patit fours: Fini kolačići slatke tradicije starije od 300 godina
Ime dolazi iz vremena kada su slastičari i pekari pekli u velikim pećnicama na drva i ugalj i tek nakon završenog glavnog posla, koristeći ostatak topline, pekli manje i finije slastice. To im je tek bolje uspijevalo kada se tehnologija razvila i kada su se počele proizvoditi manje pećnice.
Petit Fours se dijele na svježe (petits fours frais) i suhe (petits fours secs). Svježi Petit Fours su rađeni od biskvitnog tijesta i punjeni su kremom ili marcipanom, glazirani šećernim preljevom i na kraju kreativno dekorirani. Suha varijanta je neglazirana, za nju se koriste mali macarons, biskvit ili mali kolačići od lisnatog tijesta koji se isto pune kremom, ali ne ukrašavaju glazurom.
Ne samo da ti mali, slatki zalogajčići plijene izgledom nego nas svaki puta očaravaju svojom velikom paletom različitih okusa.
Mi smo se odlučili da vam predstavimo nas omiljeni recept za Petit Fours (svježu varijantu) od tankih biskvitnih kora s osvježavajućom francuskom kremom od maslaca i limuna, glazirani šećernim preljevom.
- Biskvit (pet kora 40 x 20 cm)
- Žumanjak: 160 g
- Šećer : 40g
- Kremasto izraditi.
- Bjelanjak: 240g
- Sol: 2g
- Šećer: 85g
- Pjenasto izraditi.
- Štapić vanilije
- Gustin: 70g
- Brašno: 70g
- Suhe sastojke dodati u masu koju ste dobili tako da ste lagano pjenjačom bjelanjke sjedinili sa žumanjcima.
- Maslac: 110g
- Otopiti te lagano sipati u biskvitnu masu.
- Smjesu podijeli na 5 dijelova i od svakog peci biskvitnu koru na 180°C oko deset minuta (pet tankih biskvitnih kora).
Krema od maslaca s okusom limuna
- Žumanjak: 120g
- Kremasto izraditi.
- Šećer: 180g
- Voda: 60g
- Sol: 2g
- Kuhati do 118°C da dobijete šećerni sirup kojeg u laganom mlazu ulijete u kremasto tučeni žumanjak te toliko dugo miješate mikserom dok se masa ne ohladi.
- Maslac: 500g (mekani, na sobnoj temperaturi)
- Sok i koricu jednog limuna dodati u masu od žumanjaka i šećernog sirupa te kremasto izraditi.
- Svaku biskvitnu koru namazati kremom od maslaca i limuna, također i posljednju, gornju, te na nju položiti marcipan kojeg ste razvaljali u istim dimenzijama kao sto su biskvitne kore te ostaviti preko noći u hladnjaku da se stisne (lakše se reže). Treba vam oko 250g marcipana.
- Rezati male komadiće na 3 x 3 cm.
- Prelijte ih šećernom glazurom (tekući fondant) koju možete i obojiti po želji prehrambenim bojama te završno svaki komadić dekorirati.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Inga. Moje drugo Ja rođeno je 31.1.2017. i zove se Feeding-art. Slavonka sam na privremenom radu gdje me miris hrane ponese, trenutno u Münchenu. Magistra ekonomije, kuharica, fotograf i hedonista. Obožavam kuhati i prodavati, isprobavati nove okuse. Pored hrane ide i malo (ne)tipičnih ženskih razmišljanja i poneko sportsko iskustvo. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku.
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'
Farmer Ivica zaprosio Ilonu na koncertu Nede Ukraden: 'Nikad u životu nisam sreo takvu ženu'