Obavijesti

Kolumne

Otkažite sve planove za vikend i pripremite tortu s Nutellom

Otkažite sve planove za vikend i pripremite tortu s Nutellom
1

Nutella je glavna zvijezda ove priče, a ovdje je i u dobrom društvu kave i čokolade. Ova je tortica obujmom nešto manja od standardne torte ali je zato dosta visoka, koristila sam kalup od čak 18 cm.

Da, ima i takvih dana kada Nutellu ne jedem žlicom! Ovdje sam spojila dva recepta u jedan i rezultat je odličan. 

Kremu s Nutellom već dugo i često koristim  u raznim slasticama, i već sam ranije pisala o njoj, a ideju za biskvit pronašla sam na sjajnom blogu Call me cupcake. Biskviti su nešto deblji ali nakon pečenja ostanu sočni a ja sam ih dodatno poškropila mlijekom i premazala finim, domaćim pekmezom od marelica.

Čokoladna krema lijepo zaokružuje ovu tortu a umjesto šauma, na vrh torte možete staviti šlag. Ja sam imala neiskorištene bjelanjke pa sam se zato odlučila za njih ali šlag bi zapravo bio jednostavnije rješenje i dodatno bi osvježio torticu. 

Sastojci

Biskviti:

  • 75 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
  • 220 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 270 g brašna
  • 60 g kakaa
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 150 ml espressa
  • 225 ml mlijeka
  • 4 žlice hladnog mlijeka
  • malo pekmeza od marelica

Krema:

  • 400 g Nutelle
  • 125 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
  • 200 ml vrhnja za šlag


Čokoladni  ganache:

  • 100 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja/vrhnja za šlag
  • 1 žličica meda
  • 1 žličica maslaca
  • 1 žlica ulja

i još:

  • 2 bjelanjka
  • 110 g šećera
  • 3 žlice vode

Priprema:

  1. Maslac i šećer pjenasto izmiksati, dodati jedno po jedno jaje, vaniliju i dio toplog espressa.
  2. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa sve skupa prosijati.
  3. Suhe sastojke, mlijeko i preostali espresso postupno dodavati smjesi od maslaca i jaja, miješajući na nižoj brzini dok se sastojci ne sjedine (ne predugo).
  4. Podijeliti na dva dijela, odnosno izliti u kalupe promjera 18 cm (ranije premazane maslacem i lagano posute brašnom ili obložene papirom za pečenje). Peći oko 30 minuta na 170°C.
  5. Pečene biskvite ohladiti, prerezati, svaki poškropiti s malo mlijeka, ostaviti par minuta da se mlijeko upije pa premazati tankim slojem pekmeza.
  6. Za kremu prvo istući šlag a zatim u drugoj posudi pjenasto izmiksati maslac i Nutellu. Ručno, pjenjačom umiješati šlag u kremu.
  7. Čokoladu izrezati na male komade, vrhnje staviti na vatru i zagrijavati do vrenja. Maknuti s vatre i dodati čokoladu, med i maslac. Miješati dok se čokolada ne otopi i svi sastojci sjedine. Na kraju dodati ulje i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  8. Šećer i vodu staviti na vatru i kuhati dok se ne napravi sirup. Bjelanjke izmiksati u snijeg pa u tankom mlazu, neprestano miješajući, dodati šećerni sirup i miksati dok se ne ohladi.
  9. Složiti tortu – na tanjur za serviranje staviti prvi biskvit, premazati ga dijelom kreme, pa ponoviti s preostala 3 biskvita, pazeći da ostane dovoljno kreme za premazati cijelu tortu. Na zadnji biskvit staviti jako tanki sloj kreme i premazati cijelu tortu. Preliti čokoladnom ganache kremom i opet premazati cijelu tortu u tankom sloju (na vrhu torte ostaviti deblji sloj a u tankom sloju premazati cijelu tortu, čokoladna krema lagano će se spojiti s kremom od Nutelle).
  10. Na vrh torte uz pomoć  vrećice za ukrašavanje nanijeti šaum od bjelanjaka i lagano karamelizirati brenerom. Umjesto šauma, možete tortu ukrasiti šlagom. Tortu možete držati u hladnjaku ali prije posluživanja ostavite je neko vrijeme na sobnoj temperaturi.

Izvorni recept pročitajte ovdje.

O autorici:


Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu


 

Lagano, lagano.... #teatime #sunday #sundayafternoon #winteriscoming #tea #tealover #instagood #crostagram #instamood #cookamigustam

A photo posted by Tanja Pastuović Klaić (@tanja.cookamigustam) on

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Nepoznati detalji uoči meča Cro  Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'
KULTNI MEČ IZ 2005.

Nepoznati detalji uoči meča Cro Copa i Fjodora: 'Mirko je vidio majku na grobu oca. Plakao je'

Poznatog najavljivača borbi pitali su koji mu je bio najdojmljiviji trenutak iz slavnih dana japanske organizacije. Nije razmišljao ni sekunde: 'Video prije borbe Cro Cop - Fjodor. Tad sam vidio Mirka kako plače'
Stipina karijera: S trona skine Werduma, plješće mu 45.000 Brazilaca, a onda čisti WC-e
FELJTON: 2. DIO

Stipina karijera: S trona skine Werduma, plješće mu 45.000 Brazilaca, a onda čisti WC-e

Stipe Miočić u jednom trenutku kuha i poslužuje kave, a u drugom nokautira Brazilca Werduma u Brazilu i na kraju za to dobije pljesak. Nakon što ga je Dos Santos izmlatio, krenuo je put prema vrhu
Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira
'LJUBAV JE NA SELU'

Tonijeva mama: Da mene jedna balavica ponižava, neće! Ako mu nije pravo, neka se spakira

Tatjana i Željko krenuli su na svoj romantični spoj u spilji, a on joj je priznao da ni Vesna ni Marija kod njega nemaju šanse