Pogačice s čvarcima, krampogače ili čvarkuše pravi su hit u ovo doba godine. Kada je hladno i vani sniježi, pogačice, tople i meke, pružaju onu finu utjehu i prizivaju sjećanja na djetinjstvo, na bake i mame...
O, da! Za kraj tjedna tijelo i dušu nahranite - čvarkušama
Iza mene je radni vikend u Slavoniji, oni koji prate blog i na fejsu, to već znaju jer sam tamo podijelila nekoliko fotografija s lica mjesta – od čvaraka i kobasa do sarme, krofni i salenjaka.
U Zagreb smo se, nakon odrađene svinjokolje, vratili punog gepeka.
Ove su pogačice tako savršeno mekane iznutra a hrskave izvana. Obzirom da se tijesto više puta preklapa, pogačice na kraju budu fino „razlistane“ po slojevima. Iako ih jako volim, pravim ih samo nekoliko puta godišnje, zato uživam u svakom zalogaju.
Kod pripreme dizanog tijesta bitno je da sastojci nisu hladni jer ono (za razliku od prhkog tijesta, npr.) voli toplu okolinu, pa osim sastojaka, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla.
Ostatke tijesta nemojte ni slučajno baciti! Samo ih skupite u male hrpice, lagano prstima spojite da tijekom pečenja ostanu kompaktne i pecite skupa s pogačicama.
Ovi ostaci su sjajni, još hrskaviji od pogačica.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paketić (40 g) svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 250-300 ml toplog mlijeka
- 1,5 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica masti (svinjske, domaće)
- 250 g mljevenih čvaraka
- jaje i žlica vode, za premazivanje
Priprema:
- Čvarke sameljite.
- U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
- Brašno posolite, dodajte papar (po potrebi i više od navedenog, ja ga dodam odokativno, ali jako je važno da se papar dosta osjeti), promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.
- Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite.
- Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
- Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
- Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
- Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu.
Nije sve samo genetika: Evo što određuje koliko će penis narasti
Seksualni bonton: Znate li kako se treba ponašati u krevetu?
Lepoj Breni slava je privukla 'podzemlje': 'Rekli su mi da sina mogu otkupiti na dva načina...'