Obavijesti

Kolumne

Nakon ovog sendviča više se nikad nećete vratiti običnima

Nakon ovog sendviča više se nikad nećete vratiti običnima
1

Banh mi je vijetnamska riječ za kruh, točnije baguette, no isto tako nosi značenje sendviča od svinjetine, umaka, ukiseljenog povrća i paštete (!). Znam na prvu ne zvuči zamamno, no nakon prvog griza sve sumnje padaju u vodu.

Srž dobrog banh mija je baguette koji se radi od rižinog i pšeničnog brašna, te dobro marinirana svinjetina (može biti lungić, kare, u marinadi od đumbira/korijandera ili 5spice začinske mješavine, dakle bit je meko meso s kineskim štihom). Ja sam se poslužila kukuruznim baguettom iz pekare uz vrlo dobar krajnji rezultat.

Sastojci za četiri sendviča:

  • 1 mrkva
  • 2 luka
  • 1/2 korabice ili 1/4 daikona
  • rižin ocat
  • šećer
  • 200 g pilećih jetrica
  • 400 g svinjskog odkoštenog karea
  • svinjska mast
  • senf
  • 5 spice začinska mješavina
  • sol
  • majoneza
  • hoisin (gusti umak na bazi soje i batata, izvrstan za meso)
  • sriracha (kineski ljuti umak)
  • 4 baguetta

Priprema:

  • Kare premažite mašću, posolite te posipajte 1 žlicom 5 spice začinske mješavine i dobro natrljajte. Stavite u pećnicu na 180 Celzijevih, 40 minuta, obje ploče.
  • U međuvremenu nasjeckajte na trakice (julienne) mrkvu i korabicu/daikon. Prelijte s 3 žlice rižinog octa i 1 žlicom šećera, dobro promiješajte i pustite na stranu da se povrće opusti i lagano omekša.
  • Dva luka nasjeckajte te na malo ulja prodinstajte 10 minuta dok ne omekša. Dok se luk dinsta očistite pileća jetrica od žila te isperite i osušite. Dodajte na luk te dinstajte još 5 minuta, potom prebacite u multipraktik. Dodajte dobar prstohvat soli, 2 žličice senfa i 1 žlicu rižinog octa te izblendajte u paštetu.
  • Pomiješajte tri žlice majoneze s 2 žličice hoisina i 1 žličicom srirache.
  • Kad je meso gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10 minuta. U toplu ugašenu pećnicu stavite baguette prerezane po dužini na 10 minuta (možete i bez ovog koraka, ali toplo pecivo daje sendviču ekstra štih).
  • Kada je sve spremno, vrijeme je za složiti sendviče. Jednu stranu baguetta premažite paštetom, a drugu umakom. Poslažite na to narezanu svinjetinu (ja kare po dužini prerežem po pola, pa onda svaku polovicu na šnite), šaku povrća te preklopite i stisnite da se okusi prožmu.
  • Ukrasite s malo nasjeckanom mladog luka/korijandera te ukoliko volite ljuće s par ekstra stisaka srirache.

Na temelju ovog recepta možete graditi svoje okuse kako vam paše, mijenjati meso, marinade, povrće i sl. Samo neka bude toplo, s paštetom (može biti i svinjska), lagano hrskavim, kiselkastim povrćem i mesom u nekoj azijskoj marinadi.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo
EKSKLUZIVNO

Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo

Nekad moraš imati i sreće. Sudac u Bratislavi nije svirao penal za Slovan, a da je glavni sudac bio onaj iz VAR sobe, Slovan bi dobio penal. Bayern je protiv nas dobio penal za 'benigniji' kontakt...
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao