Danas sam krenula na plac s idejom kako ću kupiti svježe srdelice koje ću ovlaš okupati u oštrom brašnu i ispržiti u ulju. No život, nepredvidiv kakav je, me stavio na kušnju kad sam vidjela da srdelica nema.
Lagano za kraj tjedna: Riblja gozba za samo nekoliko kuna
Budući da imam kratki budžet i ne mogu lupati po brancinima i oradama bez prethodnog planiranja, odlučila sam se za ribu zvanu šarun (ne šaran!). Cijenom od 30 kn/kg u koje ulazi cca 5 komada (6 kn/kom) spada u vrlo povoljne ribe.
Šarun spada u porodicu bitnica. Ima izduženo tijelo, bočno blago spljošteno. Glava mu je blago izdužena s izduženom donjom čeljusti. Oči su mu velike, a unutar usta ima sitne zube koji se mogu naći na čeljustima, jeziku i nepcu. Ima tamniju bočnu prugu i dugačke prsne peraje. Repna peraja je izrazito račvasta. Bočno od repa ima nazubljen i tvrd dio, specifičan za svoju vrstu.
Nije popularna riba, ali ne znači da nije ukusna, dapače meni, dobro napravljena, prija više od brancina. Ima fino, čvrsto bijelo meso, a ono što je (nekima) nedostatak je poveća količina kostiju. No ukoliko ribu znate jesti i očistiti, ne bi trebalo biti problema. Uostalom jesti ribu polako, s rukama je i najveći gušt.
Sastojci:
- šarun
- pušlek peršina
- 1 čili
- 50 g maslaca
- 0,5 dcl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1 limun
Postupak:
- Ukoliko niste to tražili u ribarnici, očistite ribu od iznutrica i škrga. Dobro operite i posušite.
- U dublji protvan poslažite ribe, posolite i dobro nauljite maslinovim uljem. Posipajte češnjakom u prahu, dodajte na kolutiće nasjeckan čili i nasjeckane stapke peršina. Podlijte bijelim vinom, dodajte na komadiće natrgan maslac i nasjeckan limun.
- Prekrijte folijom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20ak minuta. Potom otkrijte, pećnicu stavite na grill na 250 stupnjeva i pecite još 10ak minuta.
- Servirajte uz domaći kruh, kuhani krumpir ili mnoštvo zelene salate. Što god radili, ne bacajte umak koji nastane, čini jedan izvrstan toć.
U slast!
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje
Rođendan tragično preminulog Matije Ljubeka, legende našeg sporta: 'Ubojici neću oprostiti...'
Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Blanka očajno želi sačuvati svoju tajnu