Moram priznati da volim tjesteninu u svim oblicima i okusima, a posebno se veselim onim slatkima. Jeste li znali da Talijani rade čak i tjestenine od čokolade? Ludilo.
Kad te inspirira djetinjstvo, tjestenina postaje slatki desert
Budući da je tjestenina neutralna, lijepo prenosi sve vrste okusa, pa tako i one slatke. Nismo li svi odrasli na tjestenini sa šećerom ili orasima i šećerom (klasici djetinjstva)? Kako bih rekreirala te okuse, te stvorila neke nove neodoljive, udružila sam snage s Marodijem, proizvođačem najbolje tjestenine (s udjelom od čak 20% svježih jaja) koja uvijek ispadne savršeno al dente.
Radi se o dva recepta: Marodi široki rezanci s orasima/makom i Marodi valoviti rezanci s bijelom čokoladom, malinama i tostiranim lješnjacima. Da dobro ste pročitali, bijela čokolada i maline. Prozvala sam ju ljubavnom tjesteninom jer je idealna kao desert za dijeljenje u romantične ljetne večeri.
Valoviti rezanci s bijelom čokoladom, malinama i tostiranim lješnjacima
Sastojci za dvije osobe:
- 200 g Marodi valovitih rezanaca
- 300 g malina
- 1 žlica smeđeg šećera (15 g)
- 20 g maslaca
- 150 g bijele čokolade
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g lješnjaka
Priprema:
- U multipraktiku ispulsirajte maline pa provucite kroz gusto cijedilo da se riješite koštica.
- Ulijte dobiveni sok u lončić i na laganoj vatri uz žlicu šećera kuhajte uz često miješanje dok se ne reducira za pola, otprilike 10 minuta.
- Lješnjake istostirajte na suhoj tavici par minuta pa u mužaru zdrobite na sitnije komade.
- Marodi valovite rezance skuhajte prema uputama s pakiranja.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja, potom dodajte maslac, čokoladu i umak od malina te kuhajte 2-3 minute dok se sve lijepo ne poveže.
- Pomiješajte Marodi valovite rezance s umakom i ukrasite tostiranim lješnjacima.
Tjestenina s orasima ili makom
Sastojci za dvije osobe:
- 250 g Marodi širokih rezanaca
- 80 g mljevenih oraha ili maka
- 20 g maslaca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 1 vanil šećer
- 80 g bijelog šećera
Priprema:
- Marodi široke rezance skuhati prema uputama s pakiranja.
- U loncu otopiti maslac pa dodati vrhnje, šećer, vanil šećer i mljevene orahe ili mak te kuhati dok ne zakuha, smanjiti vatru te miješajući kuhati još 2 minute.
- Marodi široke rezance procijediti pa preliti umakom i dobro promiješati.
U slast.