Kažu da je svakog gosta tri dana dosta, no nekad pod stresom i tri sata bude previše, posebice kad satima prtljate po kuhinji kako biste gostima ponudili nešto slasno, a reakcija bude mlaka do nikakva.
Kad dođu gosti: Fantastični i brzi recepti 'za fino prigrist'
Priznajmo si, svi volimo dobiti pohvalu. Volimo kada gosti guštaju u svakom zalogaju, halapljivo posežu za još jednim komadom i pitaju nas za recept. Ja sam prva koja kriomice proučava reakcije gostiju i u glavi odmah kalkulira što prolazi, a što ne.
Od svega što nudim najbitnija namirnica na stolu su definitivno mesni proizvodi koji moraju biti vrhunske kvalitete. Na tom tragu vjerna sam PIK Vrbovcu čijim proizvodima se svaki put s povjerenjem vraćam kad god se upuštam u kulinarske ekspedicije. Imam pik na PIK zato što se u kvalitetu mesa mogu pouzdati, a dodatni benefit na koji sve više ljudi obraća pažnju, pa tako i moji gosti, jest to da njihovi proizvodi u sebi nemaju pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a imaju i smanjen udio soli od 25%.
Kako svi živimo neke užurbane živote i ponekad nemamo vremena ni ispeći jaje, a kamoli timariti meso danima u pacu i marinadi, bacila sam se u kreiranje recepata sa svim dostupnim PIK-ovim proizvodima koji uvesele i nahrane ekipu te rasterete domaćina. Radi se o četiri proizvoda: Kuhanoj šunki, Kranjskoj kobasici, Mortadeli i Panoni, a svi su recepti pisani za 4-6 osoba.
Krenimo s dobro znanom Kranjskom kobasicom koja uz malo mašte postaje pravi slasni zalogaj, kao što je primjer u sljedećim receptima za pohane kobasice (corndogs) i bruschette.
Sastojci za corndogs:
- 8 Kranjskih kobasica
- 100 g glatkog brašna
- 80 g kukuruzne krupice
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 dcl mlijeka
- 1 jaje
- Žlica ulja
- Sol
- Ulje za prženje
Priprema:
- Kranjske skuhajte prema uputama te osušite.
- U zdjeli pomiješajte brašno, krupicu sol i prašak za pecivo pa dodajte mješavinu mlijeka, jaja i ulja te umutite u gustu smjesu.
- Kranjske nabodite na štapiće za ražnjiće pa umočite u smjesu i pustite da se višak ocijedi.
- Pržite u vrućem ulju deset minuta. Pazite da imaju dovoljna prostora kako se ne bi slijepile te imale dovoljno prostora za ujednačeno prženje.
- Ocijedite ih na kuhinjskom papiru te servirajte kao buket uz mnoštvo različitih umaka.
Sastojci za bruschette s Kranjskom, šampinjonima i gaudom:
- 12 kriški polubijelog kruha
- 3 Kranjske kobasice
- 1 češanj češnjaka
- 200 g smeđih šampinjona
- Pušlek peršina
- 100 g gaude
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Kruh narežite na srednje debele kriške te poslažite u vatrostalnu posudu i pecite u pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva 15 minuta s obje strane.
- Kranjske nasjeckajte na male kockice pa prepecite na malo ulja dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju i ocijedite na papiru.
- Na istoj masnoći prepecite na tanke ploške narezane šampinjone (ja kupim one sitne) te isto ocijedite.
- U zdjeli pomiješajte kobasicu sa šampinjonima, dodajte protisnuti češnjak i na sitno sjeckan peršin te žlicu maslinova ulja i pomiješajte.
- Na bruschette poslažite nadjev (ne pretjerujte da ne bude prenakrcano), posipajte ribanom gaudom i stavite u pećnicu pod grill još 5 minuta, samo da se otopi sir.
Panona mi je jedna od najdražih salama, baš zbog cijelih zrnaca papra koji su eksplozija okusa kad dođu pod zub. Nju vam donosim kroz dva recepta, jedan za koktel mix za grickanje tokom druženja, drugi za neodoljive hrskavce kao odličan prilog ili predjelo.
Sastojci za koktel mix:
- 100 g Panone
- 7,5 dcl ulja
- 2x400 g konzerva slanutka
- 150 g badema
- 150 g slanih, očišćenih pistacija
- Kukuruzni škrob
- 3 grančice ružmarina
- Sol, čili u prahu
Priprema:
- Bademe operite i namočite u vodi 20 minuta. Ocijedite i rasprostrite po limu prekrivenim papirom za pečenje. Posolite i dodajte čilija u prahu pa stavite u pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva 40 minuta. Promiješajte s vremena na vrijeme.
- Zagrijte ulje.
- Salamu narežite na trakice pa pržite u ulju oko 3 minute i izvadite na kuhinjski papir da se ocijede. Pržite u više tura.
- Slanutak procijedite, operite i osušite. Pomiješajte s 3 žlice kukuruznog škroba. Prepržite ih u ulju 6-7 minuta, na srednje jakoj vatri.
- Ružmarin prepržite 1 minutu u ulju, pa ocijedite i otrgnite listiće od stabiljke.
- U zdjeli lagano pomiješajte slanutak, salamu, bademe, pistacije i ružmarin te servirajte u više manjih zdjelica kako bi bilo dostupnije gostima.
Sastojci za hrskavce:
- 350 g glatkog brašna (ili kombinacija 200 g pirovog i 150 g glatkog)
- 100 g Panone
- 100 g fete
- 1 pušlek svježeg vlasca
- Soda bikarbona
- Pašak za pecivo
- 50 g sjemenki po izboru
- 1 veće jaje
- 300 ml mlaćenice
- Maslinovo ulje
Priprema:
- U većoj zdjeli prosijte brašno te dodajte žličicu sode bikarbone, ½ žličice praška za pecivo i prstohvat soli te pomiješajte.
- Dodajte na sitno nasjeckanu Panonu, vlasac i fetu te promiješajte.
- Zasebno istucite jaje s mlaćenicom i žlicom ulja te potom ulijte u suhu smjesu te dobro pomiješajte.
- Smjesu ulijte u namašćen srednje veliki kalup te pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.
- Izvadite iz pećnice te pustite da se ohlade. Potom prerežite po pola i na tanke kriške. Poslažite na lim i pecite na 160 stupnjeva dodatnih 20 minuta.
Što je život bez dobre Mortadele? Meni je najdraža ona sa zelenim maslinama, no u receptima preferiram običnu radi bolje kontrole i sparivanja okusa. Mortadela me asocira na Italiju i na ljeto, pa sam odlučila kreirati sendvič pun okusa Italije. Da, i sendvič može biti super poslastica za goste, ako si date malo truda. Sve je lako kada imaš vrhunske sastojke.
Sastojci za ciabattu Italianu:
- 500 g glatkog brašna
- 350 ml tople vode
- Sol, šećer
- Kvasac
- Maslinovo ulje
- 150 g Mortadele
- 50 g zelenih maslina
- 2-3 zrele rajčice
- Parmezan ili ribanac
- Bosiljak
- Pesto (sastojci za moj pesto koji volim raditi od svega što mi dođe pod ruku radi održivosti kojoj težim: pušlek listova mlade mrkve, šaka bosiljka, šaka oraha, šaka ribanca, maslinovo ulje, 1 češanj češnjaka, sol)
Priprema:
- Od glatkog brašna, žličice šećera, 2 žličice soli, 2 žličice kvasca, žlice maslinova ulja i vode umijesite ljepljivo tijesto. Prebacite ga na drvenu pobrašnjenu dasku, preklopite nekom zdjelom i pustite da se diže sat vremena.
- Potom prebacite na nauljeni lim za pečenje, oblikujte svije štruce ili kako vam drago te pecite 30 minuta na 220 stupnjeva.
- Kad je ciabatta pečena slažite sendvič. Dno premažite pestom, potom naslažite dobar sloj Mortadele. Na to stavite kriške rajčice i otkoštene, nasjeckane zelene rajčice. Poslažite listove bosiljka te izdašno posipajte parmezanom.
- Servirajte uz salatu (primjerice onu s panonom).
Sastojci za zapečene palačinke punjene Mortadelom, ricottom i crnim maslinama:
- 2 šalice brašna
- 2 šalice mlijeka
- 2 jaja
- Sol, papar
- Ulje
- 150 g Mortadele
- 150 g ricotte
- 50 g otkoštenih crnih maslina
- Jaje
- 250 ml slatkog vrhnja
- Ribanac
Priprema:
- Ispecite 8-12 palačinki. Ja se služim metodom mjerenja sastojaka šalicama po i uvijek ispadne dobro.
- U zdjeli pomiješajte na sitno natrganu Mortadelu, ricottu i masline. Začinite solju i paprom te dodajte 1-2 žlice maslinova ulja.
- Palačinke napunite nadjevom te zarolajte i poslažite u vatrostalnu zdjelu za pečenje.
- Prelijte mješavinom slatkog vrhnja (ne vrhnje za šlag!) i jajeta te pospite parmezanom.
- Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta.
Vladarice svakog gurmanskog stola i odličan dodatak jelima su svakako šunke. Pečena, Fina ili Kuhana šunka, sve ih volim, no u receptima najviše posežem za Kuhanom. Kuhana šunka je blagog okusa pa se lako sljubljuje uz različite sastojke. Proizvedena je najboljih komada svinjskog buta i ima mali udio masnoće od samo 2%.
Donosim recept za jednostavni ''tart'' od šunke i sira te za meni najdraže pizza rolice, koje su savršeni party snack. Servirajte ih na sredinu stola i pustite neka ekipa trga komad po komad. U roku 20 minuta stol je prazan.
Sastojci za pizza rolice:
- 500 g glatkog brašna
- 3 dcl mlake vode
- 2 žličice kvasca
- Sol, papar
- Maslinovo ulje
- 3 dcl passate
- Sušeni origano
- 125 g Šunke
- 100 g Panone
- 200 g gaude
- ribanac
Priprema:
- Od brašna, kvasca, soli, žlice ulja i vode umijesite glatko tijesto, pa stavite u zdjelu, prekrijte prijanjajućom folijom i pustite sa strane da se podupla u veličini.
- U zdjeli pomiješajte passatu, sol, papar i origano.
- Tijesto razvaljajte na 0,5 cm debljine (bit će veliko i široko) pa premažite passatom (bolje manje da vam ne promoči).
- Posložite natrganu Šunku i nasjeckanu Panonu pa naribajte gaudu i pospite ribancem.
- Zarolajte u veliku 'cigaru' i nasjeckajte na manje komadiće.
- Na papir za pečenje poslažite komade jedne pored drugih (neka budu sljubljeni) te stavite peći na 200 stupnjeva 30 minuta u pećnicu.
- Izvadite, pokapajte s malo maslinova ulja i servirajte u sredinu stola.
Sastojci za tart od Kuhane šunke, ementalera i paprike:
- 250 g lisnatog tijesta
- 125 g Kuhane šunke
- 100 g ementalera
- 50 g cheddara
- 50 g zelenih paprika
- 3 mlada luka
- 3 jaja
- 50 g kiselog vrhnja
- Sol, papar
- Muškatni oraščić
Priprema:
- Ako koristite smrznuto lisnato tijesto odmrznite ga na sobnu temperaturu.
- Šunku nasjeckajte na kockice te pomiješajte s nasjeckanim paprikama, mladim lukom i naribanim ementalerom.
- Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića. Umiješajte zajedno s mješavinom od šunke i sira.
- Kalup za tart namastite uključujući i rubove.
- Lisnato tijesto tanko izvaljajte tako da prekrije cijelo dno kalupa za pečenje i rubove, te prstima utisnite.
- Ulijte smjesu, naribajte 50 g cheddara po vrhu i stavite peći u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 45 minuta.
Bilo da posežete za predstavljenim receptima ili kreirate nešto svoje, pobrinite se da radite s kvalitetnim proizvodima te kao pravi domaćini imate pik na prave stvari kao što su vrhunski proizvodi, slasna klopa i dobra ekipa. Neka je u slast!
O autorici:
Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tu, tu, pa čak i tu.
Jakirović za 24sata prvi put nakon odlaska iz Maksimira: Ja sam vratio Kulenovića u Dinamo
10 fantastičnih seks poza uz koje će užitak biti maksimalan
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako