Obavijesti

Kolumne

Čudesna tjestenina u 'kombi' s kikirikijem, ćuftama i jabukama

Čudesna tjestenina u 'kombi' s kikirikijem, ćuftama i jabukama
1

Jeste li spremni za nešto novo i totalno drugačije? Ovog puta sam se poigrala s neobičnim kombinacijama okusa koje drugima vrlo vjerojatno ne bi pale na pamet.

Inspiraciju sam potražila u okusima koji zajedno pašu, te me zanimalo bi li se to preslikalo i na jelo s tjesteninom. Unaprijed ističem, nije za one slabijeg srca. Šalim se, naravno, no zbilja se radi o okusima na koje će klasičari okrenuti očima i reći - ma ova nije normalna. Slažem se, svakom njegovo, ali za mene je kuhanje prvenstveno igra okusa i mjesto za kreativnost bez granica gdje vrijedi riskirati. Nekad dobiješ top, a nekad flop, bitno je da se eksperimentira.

Najdraži partner u igri s okusima mi je Marodi, za čijom ću tjesteninom posegnuti u trenucima inspiracije i istraživanja novih okusa. Kako i ne bih kad tjestenina uvijek ispadne savršeno al dente, neovisno o mojim kreacijama.

Radi se od dva recepta: s prvim sam prenijela okuse peanutbutter&jelly kombinacije (kikiriki maslac i pekmez) u kontroverzno jelo koje uključuje špagete i mesne okruglice, a s drugim kombinaciju okusa sira s jabukama.

Špageti u umaku od kikirikija s ćuftama s pekmezom

Sastojci za dvije osobe:

  • 250 g Marodi špageta
  • 100 g neutralnog kikiriki maslaca
  • 300 g mljevene junetine
  • Sol, papar
  • 100 g pekmeza od bobičastog voća (ja sam koristila od borovnica)
  • Mladi luk i sjemenke sezama za dekoraciju

Priprema:

  1. Umijesiti junetinu s dobrim prstohvatom soli i papra pa napraviti kuglice od 30 g.
  2. Na žlici ulja okruglice pržiti na laganoj vatri 10 minuta. Potom dodati pekmez i na laganoj vatri uz često miješanje kuhati do se lijepo ne zgusne.
  3. Marodi špagete skuhati prema uputama s pakiranja. Ocijediti (ali sačuvati 100 ml škrobne vode od kuhanja) pa vratiti u lonac, dodati kikiriki maslac i sačuvanu vodu pa prokuhati dok se lijepo ne prožme s umakom.
  4. Servirati okruglice na Marodi špagete, preliti s preostalim pekmez umakom i ukrasiti nasjeckanim mladim lukom i sjemenkama sezama.
3
| Foto: Tea Hržica

 


Svrdla s karameliziranim jabukama i ricottom

Sastojci za dvije osobe:

  • 300 g Marodi svrdla
  • 400 g nasjeckanih jabuka
  • 100 ml jabučnog octa
  • 100 g meda
  • 4 grančice majčine dušice
  • 200 g ricotte

Priprema:

  1. Jabuke staviti kuhati u lonac zajedno s octom, medom i majčinom dušicom. Kad zakipi staviti na srednje jaku vatru i pustiti da krčka 20 minuta dok ocat ne ispari, a jabuke ne omekšaju. Izvaditi majčinu dušicu kad je gotovo.
  2. Marodi svrdla skuhati prema uputama.
  3. Pomiješati Marodi svrdla s jabukama i ricotta sirom.
  4. Ukrasiti sa sitno sjeckanom majčinom dušicom ili mentom.
4
| Foto: Tea Hržica

 

U slast.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati
VRLO VAŽNO

Ovaj neočekivani simptom raka crijeva ne smijete ignorirati

Stopa kolorektalnog raka među osobama mlađima od 50 godina raste od 1990-ih, a točan razlog ovog porasta još nije poznat. Stručnjaci smatraju da je uzrok povezan sa stilom života i okolišnim faktorima
Tamia Šeme je pobjednica 11. sezone 'Supertalenta'...
FINALE 'SUPERTALENTA'

Tamia Šeme je pobjednica 11. sezone 'Supertalenta'...

Gledatelji su odabrali - Tamia Šeme je pobjednica 11. sezone 'Supertalenta'!
Ivica za darivanje koštane srži dobio priznanje: 'Dovoljno mi je da se djeca ponose sa mnom'
AKCIJA 'ŽELIM ŽIVOT'

Ivica za darivanje koštane srži dobio priznanje: 'Dovoljno mi je da se djeca ponose sa mnom'

Ivica Vidak (38) 2022. godine primio je poziv iz Registra darivatelja krvotvornih matičnih stanica i bez imalo dvojbe postao darivatelj pacijentu kojeg još nije upoznao