Ovo je torta koja ne zahtjeva nikakav poseban uvod ili objašnjenje. Svima je znan taj svjetski poznat bečki specijalitet.
Čokoladna fantazija: Sacher torta s domaćim pekmezom
Napomenut ću samo kako je nastao, ako netko ne zna, jer je nadaleko poznato i da sam ja ljubiteljica urbanih legendi i mitova vezanih za kolače.
Naime, cijela priča je počela kada je grof Metternich, davne 1832. godine, naložio svojoj dvorskoj kuhinji da za njega i njegove visoke goste kreiraju poseban desert. Šef kuhinje bio je bolestan pa je šesnaestogodišnji mladić Franz Sacher, tada u drugoj godini naukovanja, morao preuzeti zadatak na sebe. Upravo je on izumio temeljni recept Sacher torte. Kasnije, nakon što je završio naukovanje, počeo je naveliko prodavati svoju novu kreaciju.
Međutim, tek je njegov sin Eduard, za vrijeme naukovanja kod dvorskog slastičara Demela, usavršio recepturu. Sacher torti dodao je glazuru od čokolade i džem od marelice. Uz ovu legendarnu tortu vežu se jednako legendarni dugogodišnji pravni prijepori između Sachera i Demela o tome tko je proizveo „izvornu“ Sacher tortu. Pravna „bitka za tortu“ trajala je od 1930. do 1965. godine. Otada, naime, postoji „Demelova Sacher torta“ i „izvorna Sacher torta“.
Izvorna receptura je strogo čuvana tajna, tako da neću ni pokušavati ovo predstaviti kao originalnu verziju.
Prije nekoliko tjedana sam došla u goste kod rodbine. Između svega blaga božjeg, na stolu se našla i Sacher torta (ili kako ju oni zovu Ziherica). Oduševila sam se okusom pa sam zamolila da mi daju recept. U čudu su me pogledali, jer to je bio recept koji su dobili od moje Mamzi prije mnogo godina, a mi smo ga putem negdje zametnuli. Ja sam ga još mrvicu modficirala i sad je ovdje. Da se ne zaboravi.
Idem sad po treći put u hladnjak odrezat si poveći komad.
Sastojci
Biskvit
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g šećera u prahu
- 10 g vanilin šećera
- 100 g glatkog brašna
- 4 jaja
- 2 žličice praška za pecivo
Premaz
- 150 g pekmeza od marelice
Glazura
- 100 g čokolade (s više od 60% kakaa)
- 100 ml vrhnja za šlag
Serviranje
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Otopite maslac i čokoladu na pari. Pustite da se malo ohladi.
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
- Bjelanjke smiksajte u snijeg, tako da polako dodavate 50 g šećera u prahu kad se bjelanjci počnu pjeniti. Miksajte sve dok ne očvrsne.
- U čokoladu dodajte jedan po jedan žumanjak i lagano umiješajte pa zatim ostatak šećera u prahu, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo.
- Na kraju laganim pokretima špatule umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Kalup za tortu od 20 cm namažite s malo maslaca i posujte brašnom pa u njega ulijte smjesu za biskvit.
- Pecite 30 - 40 min. (Nakon 20 min sam smanjila na 160 stupnjeva, dosta ovisi o jačini pećnice pa provjeravajte čačkalicom dok ne izađe bez biskvita na sebi.)
- Kad se biskvit ispeče- izvadite ga iz kalupa i naopako stavite na rešetku. Pustite da se ohladi.
- Prerežite biskvit na tri jednaka dijela.
- Zagrijte pekmez u lončiću pa s njim premažite sva tri biskvita odozgo (pa složite jedan na drugi) i sa strane.
- Čokoladu sa vrhnjem za šlag otopite na pari pa prelijte po torti.
- Servirajte uz malo tučenog vrhnja.
Izvorni tekst pročitajte ovdje.
O autorici:
Moje ime je Ana, po danu sam anonimna arhitektica (AA), a po noći čitam o superjunacima. Godina imam dovoljno, ali ljudi i dalje misle kako sam premlada da radim super kolače. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku ili Instagramu.
Prirodna rješenja za smrad iz usta: Evo kako vratiti svježinu
Ovo je 30 šokantnih priča o Mikeu Tysonu: Žena ga varala s Pittom, borio se s gorilom...
Željko Bebek ekskluzivno za 24sata: Bijelom dugmetu želim svu sreću, za mene nema mjesta