Ovaj me burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom...
Burek od mesa prema ovom receptu osvaja na prvi zalogaj
Odmah u startu naglašavam da je ovo burek s kupovnim korama, ali predlažem i vama koji ste sada zakolutali očima (hehe), a koji inače volite burek s mesom, odvojite ipak malo svog vremena, pročitajte post i dajte ovom bureku šansu, vjerujem da se nećete razočarati.
Naglašavam i to da je mene ovaj burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom (ok, zna se što je THE burek, a i učila je mene moja mama kako se pravi tradicionalni bosanski burek.
Kada sam vidjela recept za brzi burek na Jeleninom blogu, odlučila sam ga i isprobati najviše zato jer moj sin jako voli burek s mesom a ja imam jako velik otpor od kupovine bureka bilo gdje u gradu.
Mojim dečkima i meni je ovaj burek odličan, a dodatni plus je i jednostavna priprema.
Ok, znam ja i sama razvući tijesto, mada, daleko je to još od one lakoće kojom ga je npr. moja baka razvlačila ;) ovo je brža i jednostavnija opcija a rezultat je sjajan.
Našao je ovaj burek još davno mjesto ovdje na blogu, ali kako naslov nije odmah upućivao na konkretno jelo, znam da su neke moje drage prijateljice zapele u potrazi za receptom, haha, pa ovo pišem i njima.
Pa idemo lagano s receptom...
Sastojci:
- 500 g tanjih kora (za pite i savijače)
- 250-300 g mljevenog mesa (junetine)
- 2 glavice luka
- ulje
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 250 ml mlake vode
- 50 ml ulja
- žličica soli
Priprema:
- U većoj tavi, na malo ulja, pirjajte sitno narezani luk. Kada luk malo smekša dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 15 minuta. Posolite i popaprite (ja stavim dosta svježe mljevenog crnog papra).
- U lončić s toplom vodom dodajte ulje i sol pa promiješajte.
- Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem, na dno složite 3-4 kore, tako da kore prelaze preko ruba tepsije (vidi se na slikama) a svaku malo poškropite pripremljenom mješavinom vode i ulja.
- Ostatak kora iskidajte na manje, nejednake komade.
- Stavite red zgužvanih, iskidanih kora, poškropite ih pripremljenom vodom, po njima rasporedite dio mesnog nadjeva i tako u slojevima stavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, ostavite samo 2-3 žlice vode za kraj. Može vam se učiniti da imate previše vode, ali ta količina je potrebna kako kore ne bi ostale suhe.
- Zadnji sloj mesa preklopite onim korama koje su ostale izvan ruba tepsije, poškropite preostalom vodom pa stavite burek u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180°C, dok burek ne primi finu boju.
- Kada je burek pečen, izvadite ga iz pećnice, preko posude u kojoj ste ga pekli stavite veliki ravni tanjur pa preokrenite tako da burek ostane na tanjuru, režite nakon deset minuta.
Izvorni recept pročitajte ovdje.
O autorici:
Ja sam Tanja Pastuović Klaić i autorica sam bloga 'COOKam i guštam'. Volim jednostavno pripremljenu hranu, ali izazov su mi i složenija jela. Uvijek se trudim kuhati u skladu sa sezonom i koristiti svježe i kvalitetne namirnice. Osim na blogu, pratiti me možete i na Facebooku te Instagramu.
Prirodna rješenja za smrad iz usta: Evo kako vratiti svježinu
Ovo je 30 šokantnih priča o Mikeu Tysonu: Žena ga varala s Pittom, borio se s gorilom...
Željko Bebek ekskluzivno za 24sata: Bijelom dugmetu želim svu sreću, za mene nema mjesta