Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kolumna Ironmana: Uz ovaj program zavoljet ćete trčanje

Kolumna Ironmana: Uz ovaj program zavoljet ćete trčanje
5

Program traje svega 4 tjedna i namijenjen je početnicima i iskusnijima kao povratak u trčanje nakon perioda godišnjeg odmora ili dužeg perioda neaktivnosti zbog ozljede ili bolesti

VIDEO

Prije nego kreneš u program potrebno je odgovoriti sa NE na iduća tri pitanja. Ukoliko je samo jedan od odgovora pozitivan, potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom ili specijalistom prije nego počneš vježbati.

  • Je li ti indeks tjelesne mase veći od 30kg/m2?
  • Imaš li visoki krvni tlak?
  • Imaš li dijagnosticiranih problema sa koljenima, kukovima ili donjim dijelom leđa?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Penis VIDEO

Program je koncipiran da svaki tjedan ima fokus na jedan element trčanje

  • disanje
  • kadenca trčanja
  • fartlek
  • kontinuirano trčanje

Tjedan prvi

4 treninga tjedno

Izaberi ravnu podlogu idealno neasfaltiranu (poput Bundeka, Maksimira, Savskog nasipa ili slično).
Svaki drugi dan hodaj 30 minuta u kontinuitetu sa naglaskom na osviještenom disanju. Kreni sa laganim hodanjem disanjem na nos te progresivno ubrzavaj dok disanje ne postane ubrzano i po mogućnosti te traži aktivaciju i usnog i nosnog disanja.

Tjedan drugi

4 treninga tjedno

Izaberi po mogućnosti istu stazu te je podjeli u pet dijelova. Ne mora podjela biti striktna, možeš prema udaljenosti ili vremenu koje ti treba da ju prođeš. Svaki drugi dan u tjednu započni sa hodanjem te potom kreni lagano trčati pazeći pri na ispravne elemente trčanja - posebno izdvajajući kadencu trčanja. Kadenca je broj koraka u minuti. Neka onda bude između 170 i 180 koraka u minuti. Izmjenjuj trčanje i hodnje dok na savladaš istu distancu kao prvi tjedan.

Kolumna Ironmana: Treningom na suncu ne možemo povećati izdržljivost, ali niti smršaviti...

Veća kadenca trčanja može biti ekonomičnija jer skraćuje korak i time minimalizira udarno vrijeme noge na podlozi. Jedan od načina da odrediš svoju kadencu trčanja je da brojiš broj koraka na jednu nogu u minuti i dobiveni broj pomnožiš sa dva. Većina pametnih satova bilježi ovaj podatak.

U ovom videu demonstrirana je dobra kadenca trčanja:

Tjedan treći

4 treninga tjedno

Dva treninga izvedi po principu prijašnjeg tjedna a za ostala dva podjeli svoju već tradicionalnu rutu na polovinu. Do pola joggiraj a od pola pokušaj kombinirat brža trčanja sa vrlo sporim hodanjem. Takav pristup u treningu možemo opisati sa fartlekom - cilj da spontano izvedeš svoj trening trčanja bez kalkulacije i opterećivanja slušajući samo ritam svoga tijela i trenutnu želju. 

Tjedan četvrti

4 treninga tjedno

21 dan je od tvog početnog treninga dovoljno je bilo prilagodbe da isprobaš cijelu rutu trčeći u nekom ritmu. Milijuni trkača diljem planeta uživaju upravo u kontinuiranom trčanju a sada možeš i ti! Pripazi samo da prvih 5 minuta od početka ideš u ritmu jogginga kako bi zagrijao svoje mišiće. Ako si sve radio planu ovaj bi tjedan mogao savladavati udaljenost od preko 4 kilometara što je dovoljno za puni kardiovaskularni efekt na tvoje tijelo. Dok izvodiš svoja četiri treninga trčanja budi ponosan na sebe i čestitamo ako si upravo otkrio skrivenog trkača u sebi!

Obratite još pažnju na posturu tijela. Postura tijela se odnosi na položaj dijelova tijela i cjeline u odnosu na podlogu koja miruje. Postura tijela ima velikog utjecaja na ekonomiju trčanja i osjećaje zadovoljstva u vježbanju.  

Izdvoji nešto vremena i prouči elemente koji čine položaj tijela u trčanju;

Nagib cijelog tijela

Glava, vrat i pogled

Položaj i rad ruku

Trup

Kukovi i gluteus

Početnicima savjetujemo da pažnju usmjeravaju pojedinačno na svaki od navedenog - to znači da se u jednom treningu trčanja fokusiraju na trup, a drugi trening na položaj glave i tako redom. Ovo je najbolji način da se usvoji neki pokret ili položaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'
VARAJU LI DOBRI MUŽEVI?

'Saznala sam da me muž vara, ali ništa ne poduzimam. Evo zašto ga nikad neću ostaviti!'

Ispovijest žene na Redditu izazvala je dosta komentara. Svog savršenog muža ulovila je u prijevari, no ne želi ga suočiti s time da ne izgubi život na koji je navikla