Obavijesti

News

Komentari 60

Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva

Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva
4

U Ukrajini je boravila tjedan dana, a tada je Rusija lansirala 30 raketa različitih tipova, više od 800 KAB bombi i više od 300 dronova Shahed, navode službena izvješća

VIDEO

Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je bila u Kijevu zajedno s hrvatskim veleposlanstvom koje je predvodio Andrej Plenković. Kako nam je otkrila, blizu nje je pao dron koji je Rusija lansirala na glavni grad Ukrajine.

- Te je noći Shahed pao nedaleko od mjesta na kojem sam se nalazila. Čovjek se navikne na te detonacije, ovisno o tome i koliko ste daleko od sustava protuzračne obrane. Strogi centar Kijeva do sada je dobro odolijevao svim napadima, mada prilikom svakog novog posjeta vidim neku novu srušenu zgradu. Tek kad sam ujutro na Telegramu dobila fotografiju Shaheda s vojnicima uz njega, tek kad je veličina ljudskog tijela stavila u perspektivu veličinu te 'mrcine' koja nosi oko 45 kg eksploziva, shvatila sam što bi bilo da se tako nešto zabije u moj prozor. I nije mi bilo svejedno - priznaje Kolinda.

Hrvatsko veleposlanstvo održalo je brojne važne sastanke, od kojih je ključno bilo kako hrvatsko iskustvo može pomoći Ukrajini u ovom izazovnom vremenu – od euroatlantskih integracija i međunarodnog kaznenog pravosuđa do braniteljskih pitanja i , ključno, humanitarno razminiranje - kazala je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U Ukrajini je boravila tjedan dana, a tada je Rusija lansirala 30 raketa različitih tipova, više od 800 KAB bombi i više od 300 dronova Shahed, navode službena izvješća.

- Dok ukrajinska obrana presreće mnoge od njih, neki tragično dopiru do civilnih područja s razornim posljedicama. Zamislite dron Shahed koji nosi 45 kg eksploziva kako se zabije u vaš prozor, to je užasna stvarnost s kojom se Ukrajinci svakodnevno suočavaju. Svaki put mi slomi srce kad vidim da mjesta koja sam prije posjetila više ne postoje, dok grad i zemlja nestaju malo po malo - objašnjava Kolinda.

Kolindini prijatelji savjetovali su je da uvijek drži prozor malo otvorenim, ali i ako čuje zvuk sličan mopedu da odmah potraži zaklon, barem iza drugog zida.

- 'Pravilo drugog zida' je minimalno što možete učiniti u slučaju udara drona, pod uvjetom da prvi zid podnese većinu snage eksplozije. Danas u ukrajinskim gradovima više ne možete vidjeti mopede ili motore upravo iz tih razloga, a kad ga čujem na ulicama Zagreba, uvijek se lagano trgnem - kazala je bivša predsjednica.

Kaže da su na području Ukrajine zračne uzbune i napadi postali svakodnevica. 

- Sirena zvuči malo drukčije nego kod nas u vrijeme Domovinskog rata. Nekako je više isprekidana i dosta je tiša. Ali to je stoga što se primarno kao sredstvo uzbunjivanja koriste telefonske aplikacije i Telegram kanali. Na nekima od Telegram kanala možete vrlo detaljno pratiti kretanje MIG-ova, krstarećih raketa, kliznih bombi i dronova. Često mijenjaju pravac i vraćaju se na mjesto koje su već prošli pa naglo udaraju ili padaju vertikalno kao npr. famozni Bodež (Kinžal) - govori Grabar-Kitarović. 

Ona je i na proljeće ove godine bila u Ukrajini, a tada je posjetila prostore nogometnog kluba Lokomotiva u Kijevu, nakon raketnog napada.

-  Prilikom posjeta Lokomotivi razgovarala sam s djecom koja treniraju nogomet u klubu. Oduševio me je njihov životni optimizam. Znali su nabrojiti toliko imena hrvatskih nogometaša, a kad sam rekla da poznajem Luku Modrića, bila sam apsolutna zvijezda među njima. Njima je Luka velik uzor i poznata im je ne samo njegova nogometna, već i životna priča - objašnjava ona.

- Svi želimo da taj rat što prije završi, da prestanu ginuti ljudi, da prestanu razaranja. Međutim, jednadžba je vrlo jasna: Ako Rusija prestane napadati, rat će prestati. Ako se Ukrajina prestane braniti, prestat će postojati kao neovisna i suverena država - zaključuje Kolinda Grabar-Kitarović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 60

VIDEO

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'
PORUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna
PUTIN POTVRDIO

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna

Rat u Ukrajini uglavnom se vodi topništvom i dronovima duž jako utvrđene bojišnice duge tisuću kilometara na kojoj se bore stotine tisuća vojnika
UN tvrdi: Ruski napadi na ukrajinsku energetsku mrežu krše humanitarni zakon
PROMATRAČKA MISIJA

UN tvrdi: Ruski napadi na ukrajinsku energetsku mrežu krše humanitarni zakon

Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU) usredotočila je svoje izvješće na devet valova udara između ožujka i kolovoza 2024. godine