Obavijesti

Sport

Komentari 13

Koliko u Hrvatskoj vrijedi zlato, srebro i paraolimpijska bronca?

Koliko u Hrvatskoj vrijedi zlato, srebro i paraolimpijska bronca?

Vlada je ove godine podigla premije za osvajače medalja na Olimpijskim, ali i Paraolimpijskim igrama i Olimpijskim igrama gluhih. Između tih natjecanja ne postoji razlika u visini iznosa

VIDEO

Hrvatska je završila Paraolimpijske igre u Parizu s četiri osvojene medalje. Nakon prvih tjedan dana natjecanja u kojem Hrvati nisu stajali na pobjedničkom postolju, redom su odličja osvajali Luka Baković (26) u bacanju kugle u kategoriji F46 (bronca), Anđela Mužinić Vincetić (31) u stolnom tenisu u kategoriji WS3 (zlato), Dino Sinovčić (32) u plivanju na 100 metara leđno u kategoriji S6 (bronca) i Deni Černi (31) u bacanju kugle u kategoriji F33 (srebro).

Pokretanje videa...

Paraolimpijka Anđela Mužinić 01:18

Černijeva medalja bila je jubilarna 30. za Lijepu Našu na Ljetnim igrama, a najuspješnije ostaju one prije tri godine u Tokiju sa sedam odličja. Hrvatska je nastavila kontinuitet osvajanja najmanje četiri paraolimpijske medalje u ovom stoljeću (u Londonu 2012. i Riju 2016. osvojila je pet). A četvero će medaljaša za veliki međunarodni uspjeh dobiti i nagradu države.

Uoči Olimpijskih igara u Parizu Vlada je podigla premije za medalje izjednačujući cifre za sportaše s medaljama osvojenim na Olimpijskim, Paraolimpijskim ili Olimpijskim igrama gluhih. Anđela Mužinić Vincetić tako će za zlato dobiti koliko i judašica Barbara Matić i veslači Martin i Valent Sinković, 41.000 eura, što je za 13.350 eura više nego u prošlom olimpijskom ciklusu.

Ovo su svi hrvatski osvajači medalja s Paraolimpijskih igara
Ovo su svi hrvatski osvajači medalja s Paraolimpijskih igara

Srebrnu medalju Denija Černija država će honorirati s 26.000 eura, 8700 eura više, a brončani Dino Sinovčić i Luka Baković dobit će po 18.500 eura. Sinovčić je za isti uspjeh na Igrama u Tokiju nagrađen s 12.250 eura.

Osim jednokratne premije, svi osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja, kao i osvajači medalja iz olimpijskih i paraolimpijskih sportova sa svjetskih prvenstava, odnedavno i njihovi treneri, imaju pravo i na trajnu novčanu naknadu. Ona kreće od 45. godine za sportaše i 55. za trenere, a iznosi od 40 do 100 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ovisno o osvojenoj medalji i natjecanju. Prije natjecanja u Parizu pravo je ostvarivalo 230 sportaša, što državu godišnje stoji četiri milijuna eura. Vrhunski sportaši imaju mogućnost i za subvenciju školovanja, na što godišnje iz proračuna ide oko 200.000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!
ČUDO ZAGREBA

Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!

Kada treba, da se Danci ne ponadaju, digne se Srna, provuče se Glavaš, povuče Klarica, a onda Dibirov dvaput kazni Aalborgovih 7 na 6 preko cijelog terena. Hat-trick u 65 sekundi!