Pola milijuna ljudi sudjelovalo je u višegodišnjem istraživanju međunarodnog tima znanstvenika. Pratili su koliko puta tjedno jedu ljutu hranu i koliko žive...
Koliko će netko živjeti ovisi o pojedenoj količini ljute hrane
Ljudi koji redovito jedu ljutu hranu imaju šansu živjeti deset do 14 posto duže od ostalih, tvrdi međunarodni tim znanstvenika. Vjeruju kako je za to zaslužan bioaktivni sastojak ljutih začina - kapsaicin, koji ima dobar učinak na zdravlje. Taj sastojak nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom papru. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je okus.
Da bi potkrijepili svoje tvrdnje znanstvenici su trebali dobrovoljce koji će iskreno progovoriti o svojim prehrambenim navikama i zdravlju. Odgovarali su na pitanja koliko puta tjedno jedu ljutu hranu, koje ljute začine su stavljaju u nju i u kojem obliku (svježe papričice, sušene, umake itd.). U anketi je sudjelovalo skoro pola milijuna ljudi u dobi između 30 i 79 godina, a provedena je između 2004. i 2008. godine. Nakon nešto više od sedam godina proučili su koliko anketiranih je umrlo - brojka je pokazala malo više od 20.000 njih.
Zaključili su kako za deset posto vremena duže žive ispitanici koji su rekli da jednom do dva puta tjedno jedu ljutu hranu od onih koju ju ne jedu, a 14 posto duže oni na čijem je tanjuru dva do sedam puta tjedno. Rezultati su bili jednaki i za muškarce i za žene. Ljuta hrana zaslužna je, kažu, za manji postotak obolijevanja od raka, srčanih bolesti te bolesti dišnog sustava, piše Techly.
Kapsaicin potiče stvaranje endogenih opijata tzv. endorfina u mozgu što vodi boljem raspoloženju i osjećaju ugode.
Čili, feferoni i kajenski papar su ljute papričice iz porodice Capsicum. Dobri su za poticanje probave, a sastojak kapsaicin zaslužan je i za smanjivanje osjećaja boli. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Harvard nedavno su došli do zaključka kako taj sastojak u kombinaciji s tvari QX-314 koja se nalazi u lidokainu (lokalnom anestetiku) uspješno uklanja bol, a ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost. Vjeruju kako kapsaicin potiče stvaranje endogenih opijata tzv. endorfina u mozgu što vodi boljem raspoloženju i osjećaju ugode.