Instant kava u kombinaciji s dimljenom crvenom paprikom, smeđim šećerom i ljutim začinima predstavlja sjajnu kombinaciju za mariniranje mesa prije pečenja
Kava je odlična za mariniranje mesa, a kuhari je stavljaju i u bolognese, čokoladne kolače...
Staklenka instant kave je jedan od 'must have' artikala u većini kućanstava, kao pomoć za situacije kad vam treba brza 'injekcija' kofeina. No kavu možete iskoristiti u bezbroj drugih situacija, pa tako s malo instant kave možete dotjerati okus umaka od rajčice za tjesteninu, ili umaka za odrezak...
POGLEDAJTE VIDEO o instant čajevima:
Pokretanje videa...
Za ukusniji bolognese
Priprema ukusnog bolognese umaka uključuje i pravu kombinaciju povrća te rezane rajčice i soka od rajčice, no kuhari koji se ne boje eksperimentirati zaključili su da žličica kave dodana u umak tijekom kuhanja daje umaku poseban okus.
Taj je trik s kupcima 2015. podijelio trgovački lanac Sainsbury, čiji je glasnogovornik tada kazao da kava u bolognese umaku pojačava prirodnu slatkoću umaka od rajčice.
Može i u Chilli con Carne
Dodajte žličicu instant kave u mješavinu povrća i govedine za Chili con Carne i to će dati jelu posebnu notu.
Kava se odlično slaže i čini pobjedničku kombinaciju sa začinima govedinom i grahom, te pomaže da omekša meso i ujedno pojačava okus kad se jelo zapeče, kažu vrhunski kuhari. Za bolji rezultat treba koristiti fino mljevenu kavu, te dodati malo šećera i soli, kako biste izbalansirali okus.
Keksići s aromom
Ako volite peći kolače ili kekse i volite okus kave, zašto to ne biste povezali? Dodavanjem žličice ili dvije instant kave u smjesu za omiljene kekse možete im dodati posebnu aromu.
Pritom je uvijek bolje koristiti instant kavu u prahu, jer se bolje otapa i povezuje sa smjesom. Ako dodate kuhani espresso, lako možete previše razvodniti smjesu.
Najbolji browniesi ikad
Ako tražite način da čokoladne kekse učinite boljim, dovoljno je dodati žličicu instant kave u smjesu. Dobit ćete kekse s daškom kave, zbog čega će biti neodoljivi, tvrde kuhari.
Kao začin za meso
Instant kava u kombinaciji s dimljenom crvenom paprikom, smeđim šećerom i ljutim začinima predstavlja sjajnu kombinaciju za mariniranje mesa prije pečenja. Kava se upija u meso, tako da nećete dobiti samo okus na površini, a dobro je i to što ga čini mekanijim.
Kad odlučujete o tome koliko kave dodati, budite umjereni, odnosno započnite s prstohvatom, pa po potrebi dodajte još, kako ne biste pretjerali. Imajte na umu da se okus kave oslobađa kuhanjem, pa je doista umijeće početi s vrlo malo kave i prestati ju dodavati na vrijeme.
Napravite sladoled od kave
Ako imate zdjelu sladoleda od vanilije ili čokolade, začinite ga instant kavom. A ako želite malo dodatne dekadencije, razmislite o tome da dodate i mrvicu preljeva od čokolade.
Začinite omiljeni smoothie
Ako pripremate smoothie od omiljenog voća, primjerice banana i breskve, uz dodatak sojinog ili bademovog mlijeka odlično će pristajati i žličica instant kave.
Ideja je posebno zanimljiva za jutarnji shake, ako nemate dovoljno vremena za to da u miru uživate u šalici kave i tako osigurate potrebnu dozu kofeina za razbuđivanje.
Mrvice kave kao ukras
Mrvice kave mogu biti odličan začin za obične muffine, kolače i deserte, a vrlo ih je jednostavno napraviti. U mikser stavite 125 grama nesoljenog putra s jednom šalicom brašna i pola šalice šećera te dodajte dvije žličice instant kave.
Uključite blender i miješajte dok ne dobijete rastresitu smjesu. Prebacite na lim za pečenje koji ste pokrili papirom za pečenje i rastresite, pa pecite na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. Kad se ohlade, mrvice možete pohraniti u limenku s poklopcem i koristiti za posipanje omiljenih kolača.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU TARIKA I BUKIJA: