Kako za božićno jutro ostvariti blagdansku čaroliju na stolu?
Rano buđenje, čestitanje Božića, otvaranje darova u pidžamama, gledanje božićnih filmova, pijenje vruće čokolade... Jutro 25. 12. kulminacija je višetjednog iščekivanja Božića. Neka vam zato i hrana na stolu bude u skladu s tim veseljem
Ukrašavanje doma u povodu Božića, složit će se mnogi s tim, pomaže stvoriti toplu blagdansku atmosferu koja se ne može mjeriti ni s jednim drugim dijelom godine.
Jedan od razloga zbog kojih to nastavljamo raditi svake zime, tvrde psiholozi, jest nostalgija, za koju su mnoge studije pokazale da izaziva emocije i povećava radost. Nostalgija se javlja jer većina nas postavljanje ukrasa veže za predivno vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima. Osjećaj nostalgije tako je snažan jer ona, s jedne strane, obnavlja naše poštovanje prema prošlosti, a s druge potiče nadu u budućnost, što je čini vrlo vrijednim psihološkim alatom. Božićno ukrašavanje pomaže izgraditi i osjećaje zajedništva i pripadnosti, koji su također povezani s pozitivnim emocijama. A kako bi sve te tople emocije i dalje bile prisutne u svačijem domu, pobrinite se da na božićno jutro ostvarite blagdansku čaroliju na stolu.
Blagdanski dekor stola
Ništa ne predstavlja Božić bolje nego crvena i zelena boja. Premda su posljednjih godina svoje mjesto među božićnim ukrasima pronašle i neke druge boje, poput bijele, zlatne, srebrne i plave, crveno-zelena kombinacija bila je i ostat će božićni klasik. Međutim, jeste li se ikad zapitali zašto baš te boje?
Navodno su drevni Kelti vjerovali da božikovina (zelena biljka s crvenim bobicama) održava Zemlju lijepom tijekom zime, pa su njome ukrašavali svoje domove u vrijeme proslave zimskog solsticija. Vjerovali su i da to njihovim obiteljima donosi zaštitu i sreću. A u kršćanstvu je crvena boja krvi Isusa Krista, a zelena je zimzeleno stablo, koje predstavlja vječni život (simbolika se veže za to da lišće ovog drveća zimi ne opada). U malo modernijoj povijesti, tridesetih godina prošlog stoljeća, američki umjetnik švedskog i finskog podrijetla, Haddon Sundblom, svojim legendarnim crtežom Coca-Colina Djeda Mraza u crvenom odijelu, s nečim zelenim u pozadini, zapečatio je trend crveno-zelene kombinacije.
Tako da za božićno jutro nema ljepšega od crveno-zelenog stola. Predlažemo temu u kojoj prevladava bordo crvena sa zelenim detaljima. To se može odnositi na boju stolnjaka, salveta, mirisnih svijeća, mašni, podložaka i drugih božićnih dekoracija. Razmislite i o prirodnim ukrasima poput borovih grana, štapića cimeta, osušenih kriški naranče, šipka, češera, oraha, ružmarina i, naravno, božikovine.
Božićna inspiracija za razna jela
Međutim, dekoracije neće ništa značiti bez dobre hrane. Za božićno jutro možete poslužiti kulen, pečenu šunku, domaću istarsku pancetu, sir pašnjak, namaz od čvaraka, dimljeni losos i druge proizvode, koje po sniženim cijenama možete pronaći u najnovijem Eurospinovu katalogu "Mirisi blagdana u zraku". A čak i ta jela možete na kreativan način dekorirati. Sigurni smo da će vama i vašim bližnjima ostati u toplom sjećanju. Evo nekoliko prijedloga:
1. Jaja na božićno
Jaja su možda najpopularnije jelo za doručak, ali zašto ih ovog Božića ne biste malo drugačije prezentirali? Naime, malene metalne kalupe koje inače koristite za izradu božićnih keksića iskoristite za oblikovanje kajgane. Kalupe u obliku borova, zvjezdica, snjegovića, pahulja i slično stavite na zagrijano ulje u tavi te u njih izlijte promućkana jaja, koja dodatno možete obogatiti narezanim komadićima paprike, sira ili pancete. Uz to, prepecite kriške tosta u tosteru te u njima napravite rupe uz pomoć kalupa za kekse. Izvadite središnji dio kruha i zamijenite ga kajganom.
2. Božićno drvce na pladnju
U dekoriranju mesnih i sirnih narezaka uvijek ima mnogo mjesta za igranje i kreativnost. Primjerice, posložite ovog Božića razne vrste narezaka, rajčice, krastavce, paprike, masline, grožđe, orašaste plodove i slično u obliku trokuta (svaki red drugi proizvodi). Na vrh stavite komadić sira ili nekog drugog proizvoda koji niste koristili pri izradi trokuta, može i ne mora biti u obliku zvijezde, važno je samo da se ističe. Na donji dio trokuta stavite štapiće ili dvopek, koji će poslužiti kao deblo božićnog drvca. Za dodatno postizanje efekta božićnog drvca na pladnju dodajte nekoliko grančica ružmarina.
3. Slatki Djed Mraz
Osim slanih opcija, neka na vašem stolu na božićno jutro budu slatki zalogaji, kao što je slatki Djed Mraz. Američke palačinke iskoristite za lice, jagode ili drugo crveno voće, kao što su maline ili šipak, neka vam bude kapa, a šlag će biti savršen za oblikovanje sijede kose i brade te cofleka na vrhu kape. Umjesto šlaga možete iskoristiti i narezanu bananu, krušku, jabuku i slično. Za oči i nos stavite neku vrstu šumskog voća ili komadiće čokolade. Djeca će, sigurni smo, uživati!
4. Crveno-bijeli božićni štapići
Poznati crveno-bijeli šećerni štapić u obliku drška za kišobran jedan je od popularnijih ukrasa za Božić. Ako ga želite staviti na tanjur, narežite banane i jagode te naizmjence poredajte kriške u oblik slova "J". Možete napraviti i slanu verziju tako što ćete na isti način poslagati kriške čajne ili nekog drugog "crvenog" nareska i kriške sira.
5. Snjegovićeva kupka
I dok će odrasli vjerojatno pijuckati kavu ili cappuccino, djeca će uživati u kakau ili vrućoj čokoladi. Možete se ovog Božića poigrati maštom i sve te "obične" napitke kreativno poslužiti. Naš prijedlog je snjegović od sljezovih kolačića, čokolade i štapića koji se kupa u ukusnom toplom napitku. Sljezove kolačiće najlakše ćete spojiti čačkalicama, a možete pokušati to napraviti i štapićima, kako bi ta dekoracija bila u cijelosti jestiva. Uživajte koliko i ovaj snjegović!
Eurospinov katalog "Mirisi blagdana u zraku" vrijedi do 18. prosinca, zato požurite i nabavite sve što vam treba za najljepši božićni stol!