imam frenda koji obožava baš zbog toga ići na sprovode, uvijek se uvali na karmine , čak i kada nije pozvan,.......jednom su mu direkt u facu rekli da sada samo
najuža familija ide u restoran , a poslije mise će se ići na neko piće , al veselo za njima i gotovo....
Prikaži još ↓
Talični-Tom
31.12.2023.
Odustani
Takvi koji idu na sprovode da bi se na karminama (ili podušju) nažderali i napili na račun ožalošćene obitelji su smeće kakvog nema.
li
liliZG2.0
31.12.2023.
Odustani
talični-tom....točno tako, to i ja mislim....on već na ispraćaju misli o žderači i pijači.
MS
Mr. Spock
02.1.2024.
Odustani
zato se karmine održavaju u kući, a ne u restoranu, pa bude 30 najbližih, a ulogu kuhara/ica preuzimaju susjedi
li
liliZG2.0
02.1.2024.
Odustani
mr. spock....ljudi idu u restoran da bi najbliži nešto pojeli a da se onaj kome je netko iz kuće umro ne stresira još i zbog toga.
MS
Mr. Spock
02.1.2024.
Odustani
pa ne stresira se, susjedi vode brigu o tome... A kod nas se samo kuha goveđa juha, raskuha se govedina da se ne koriste noževi na taj dan, te pire i/ili doma r
ađena, propasirana salsa od rajčice
Prikaži još ↓
Talični-Tom
02.1.2024.
Odustani
Mr. Spock.... Karmine se već dugo ne održavaju u kući. Barem u mom kraju. Čak i ako su samo za obitelj i rodbinu. Kuća je pretijesna. Redovito se to organizira
u nekom restoranu. Ako su karmine predviđene za sve koji žele doći, onda na završetku sahrane na groblju neko od organizatora ili sam svećenik (ako ga ovlaste) obavijesti prisutne da ih obitelj poziva na podušje (karmine) u dogovoreni restoran. Ako su karmine samo za obitelj i rodbinu onda se ništa ne obaviještava niti govori, pa je svima jasno da su karmine samo za obitelj.
Prikaži još ↓
li
liliZG2.0
02.1.2024.
Odustani
upravo tako talični -tom.....nekada ako ima vremena nakon sprovoda se pozovu ljudi u prvi kafić da se pokojniku "zalije duša" , a ručak je rezerviran samo za fa
miliju , kumove i najuže prijatelje, ....obično... i to se ne objavljuje....osim ako nije za sve, što je jako rijetko....sve rijeđe od kada su cijene otišle u nebo,.... evo nedavno sam bila na sprovodu gdje je on održan u krugu najuže rodbine , prvih susjeda i par prijatelja u maloj dvorani Krematorija, a pokojnik ima svoj grob gdje će položiti njegovu urnu i koštalo je to najosnovnije uz tri pjesme puštene sa CDa, 4000€, znači nikakav spektakl ... samo najosnovnije.. i tolika lova...da ti pamet stane,.... moja teta je prije 10godina stavila u kovertu 14000kn dala mojoj sestrični za njen sprovod što je bilo dovoljno za jedan lijepi prošireni sprovod, danas niš s tim ne možeš. ...
Prikaži još ↓
MS
Mr. Spock
02.1.2024.
Odustani
jbg, u mom rodnom kraju je samo za najbliže, a to je opet oko 30 ljudi i nikad nije u restoranima...
Vi
Vis@maior
09.1.2024.
Odustani
Poslije svake sahrane treba slaviti život i biti zahvalan na svakom novom danu, na pruženoj prilici za one koji ostaju nakon pokojnika, a biti zahvalan na vreme
nu koje smo proveli s našim najmilijima koji više nisu s nama. Svaki pogreb treba biti pouka živima da smo smrtni i prolazni i da naučimo cijeniti one sitnice koje nam život znače, a koje tako često u životu zanemarimo. Po meni, to je smisao karmina, a ne žderačina i pijačina. Osim toga, tu je i ona potreba da se zahvali onima koji su došli odati posljednju počast pokojniku isprativši ga na vječni počinak. Takve stvari treba gledati i razumijevati u širem kontekstu.
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .