Na pritisak prsta riblje meso mora biti čvrsto i vratiti se u prvobitan položaj. Upale očne jabučice kod ribe i mutno-sivo-smeđe škrge znak su da riba nije svježa, a time i opasna za zdravlje
Kako prepoznati je li riba svježa
Kad kupujete svježu ribu u ribarnici, obavezno obratite pažnju na boju njezinih očiju, ali i na cjelokupni izgled tijela. Naime, svježa riba mora imati bistre oči, crvene škrge, ljuske koje su čvrste i ne opadaju.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Na pritisak prsta riblje meso mora biti čvrsto i vratiti se u prvobitan položaj. Upale očne jabučice kod ribe i mutno-sivo-smeđe škrge znak su da riba nije svježa, a time i opasna za zdravlje.
Miris ribe može biti intenzivan, ali to je miris mora, koji ne smije biti neugodan. Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz.
Što je pigmentacija na koži bljeđa i s manje sjaja, to je riba starija i upitnije kvalitete.