Recepti po savjetu poznatog inspektora Montalbana. Otkrio nam je što jede i sluša te recepte za pripremu jela: Sicilijanska caponata i Morsko predjelo
Kako jede i što sluša inspektor Montalbano
Inspektoru Montalbanu hrana je prva na listi životnih prioriteta, a fanovi tvrde da bi mu talijanski restorani – pogotovo oni na Siciliji – trebali davati postotak zbog popularizacije tradicionalnih jela. Ne čudi, dakle, da su njegovi romani potaknuli i izdavanje zasebnih kuharica.
Ovo su recepti za neka omiljena jela inspektora Montalbana, koja je najbolje konzumirati uz glazbenu pratnju pjesme važne za Camillerijev novi prijevod - Il cielo in una stanza u Mininoj interpretaciji.
RECEPT 1
Sicilijanska caponata
Šaku grožđica ostavite da se namaču u mlakoj vodi 5 minuta. Pola kilograma patlidžana narežite na kockice i potopite u posoljenoj vodi. U širokoj tavi najprije kratko prepržite 1 crveni luk narezan na listiće. Nakon toga dodajte 1–2 paprike narezane na manje uske trakice, malo ih pržite pa ubacite šaku pinjola i grožđice. Opet kratko pirjajte pa dodajte 3–4 oguljene rajčice narezane na manje komade. Posolite i popaprite. Pustite da se na laganoj vatri sve polako pirja desetak minuta. U dubokoj posudi zagrijte ulje za prženje. Osušite patlidžane i pržite ih u jako zagrijanom ulju. Vratite se glavnom umaku. Dolijte 1 dcl bijelog octa, pospite šećerom i pustite da alkohol ishlapi, pa ubacite pržene patlidžane, nasjeckani bosiljak i sve zajedno miješajte na vatri par minuta. Buon appetito!
RECEPT 2
Morsko predjelo
U tavi kuhati pola kilograma kapica i kilo daganja dok se ne otvore. Posebno kuhati jednu malu hobotnicu te kilogram račića i pola kilograma liganja. Ocijediti te izrezati hobotnicu i lignje, a račiće oguliti. Ostaviti da se ohlade pa pomiješati sve plodove mora. Dodati masline, isjeckani peršin, sol i ulje. Preliti limunovim sokom i servirati.