![](https://img.24sata.hr/vuSfl8IrRwP01NO-sebveNGw2L0=/1330x443/smart/media/images/2024-46/shutterstock-2429153309.jpg)
![](https://img.24sata.hr/A-Ok2eYPTD_1SJSkblQbMas9drA=/540x450/smart/media/images/2024-46/shutterstock-2429153309.jpg)
Kako ispravno natočiti pivo? Pročitajte 4 zlatna pravila
Jeste li znali da način na koji se pivo toči u čašu ima velik utjecaj na konačno iskustvo pijenja? Točenjem se oslobađaju dodatne arome piva, što je ključni dio uživanja u njegovu okusu. Donosimo vam najbolje prakse točenja
Povremeno uživanje u pivu nakon napornog radnog dana možda se nekima čini beznačajnim ritualom, no za druge, pivoljupce, ta aktivnost unosi dobrodošlu dozu uživanja u trenutku. I čini se da onih koji uživaju u toj sreći ima mnogo jer je pivo, prema nekim izvorima, najpopularnije alkoholno piće. A nakon vode i čaja, treće je najpopularnije piće na svijetu!
Treba uključiti sva osjetila
Međutim, kako bi pijenje piva bilo jedno zaokruženo iskustvo koje će vam ostaviti najbolji mogući okus u ustima, treba ga piti isključivo iz čaše. Pijenje iz boce ili limenke značajno mijenja njegov okus.
Sigurno ste već čuli da, kad ulijete pivo u čašu, karbonizirajući mjehurići iz ovog pića pucaju i tako stvaraju pjenu. Ali jeste li svjesni da svaki od tih mjehurića pri pucanju oslobađa dodatne arome, koje pri svakom gutljaju nesvjesno udišete? Ako je pivo u boci ili limenci, teško je namirisati što pijemo. Dakle, miris je kod piva gotovo jednako važan kao i okus!
Također, možda će vas iznenaditi da se pivo pije i očima. Osim mirisa i okusa, uživanju u pivu značajno pridonosi osjetilo vida (ipak je čovjek u velikoj mjeri vizualno biće, zar ne?).
![Close,Up,Of,A,Bearded,Man,Sipping,Delicious,Craft,Beer](https://img.24sata.hr/X5B8v4DQcQy__z-jEOB5FgZnXtM=/622x0/smart/media/images/2024-46/shutterstock-1256617627.jpg)
Međutim, sve to pada u vodu ako pivo ne točite pravilno. Da je točenje piva postalo prava umjetnost, potvrđuju mnoga natjecanja među pivarima i barmenima koja organiziraju razne pivovare i ugostitelji. Cilj je, naravno, otkriti tko ima savršenu tehniku. Istražili smo što takav tip natjecanja očekuje od svojih sudionika, odnosno kako pravilno natočiti pivo.
1. Priprema čaše
Koristite čašu koja je sasvim čista jer ostaci drugih alkoholnih pića ili deterdženta mogu promijeniti okus piva i utjecati na stvaranje pjene. Čak i ako mislite da je čista, svejedno je neposredno prije uporabe prebrišite čistom krpom i isperite vodom. Naime, mnogi sapuni za pranje posuđa ostavljaju nevidljive ostatke na čaši zbog kojih se pivo možda neće uspjeti zapjeniti. Prašina također nije poželjan sastojak u ovom piću (ili bilo kojem, kad bolje razmislimo).
Savjet je i da koristite čaše sobne temperature, a ne hladne ili zamrznute, jer - pogađate - to može ugroziti stvaranje pjene.
2. Kut točenja
Nagnite čašu pod kutom od 45 stupnjeva jer će ta tehnika spriječiti stvaranje previše pjene. Ipak, imajte na umu kako je važno da bude dovoljno pjene jer pivo bez pjene nije istog okusa kao ono s pjenom (sjetite se priče o aromatičnim mjehurićima s početka članka).
Znajte i da ponekad krivac za nedostatak pjene nije pogrešan kut točenja nego datum isteka roka trajanja, pa provjerite ambalažu prije nego što srknete svoje omiljeno piće.
![Girl,Pours,Beer,From,A,Bottle,Into,A,Glass](https://img.24sata.hr/OkUJCqIfOHm4hgYNW9JttybKMPM=/622x0/smart/media/images/2024-46/shutterstock-1906605661.jpg)
3. Brzina točenja
Točite pivo polako, niz stijenku čaše. Pivo mora moći disati i taložiti se u čaši sa savršenom količinom pjene. U suprotnome - odnosno ako ga brzo točite - stvorit će se previše pjene, što je jednako nepoželjan rezultat kao i kad se ne stvori nikakva pjena.
4. Prezentacija
Polako ispravite čašu kad je napola puna i nastavite točiti. Ovoga puta ciljate sredinu čaše, sve dok se čaša ne napuni. Ovo će osigurati pravilnu količinu pjene, koja bi trebala biti visoka od 0,5 do 1,5 centimetara.
Barmen koji zna s pivom
Upravo je sve ove korake savršeno izveo jedan od naših barmena na nacionalnoj završnici globalnog edukativnog programa Heineken® Star Quality. Andrija Premec iz Bure bara iz Osijeka proglašen je barmenom koji je najbolje svladao ritual točenja i serviranja piva. Zbog ove titule, Andrija će dobiti priliku predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju Global Bartender Finals krajem studenog u Amsterdamu.
Naime, u ožujku ove godine certificirani draught masteri HEINEKENA Hrvatska počeli su program Star Quality, unutar kojeg su educirali ugostiteljsko osoblje, a u mjesecima koji su uslijedili proveli su tajne posjete kako bi ocijenili primjenu rituala točenja. Na kraju su odabrali osam najboljih barmena i barmenica koji su morali natjecati se za titulu najboljeg u točenju piva Heineken®.
![](https://img.24sata.hr/Scu_OL9K4jdgOHqzMht3Tb_tOG0=/622x0/smart/media/images/2024-46/heiniken-pivo.jpg)
Inicijativa Star Quality osmišljena je s ciljem podizanja standarda točenja piva i poboljšanja iskustva uživanja u točenom pivu Heineken®. Samo uz takav način održavanja kriterija pri točenju piva, kao što to Heineken® drži i pazi, pivoljupci mogu dobiti vrhunsku kvalitetu piva.
Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
Ekskluzivno: Ovo je najmanja kuća u bivšoj Jugoslaviji, o njoj kruži nevjerojatna legenda
Evo što vas očekuje u omiljenim serijama i sapunicama: Večera iz pakla budi duhove prošlosti...