Obavijesti

Sport

Komentari 6

Kako igraju 'vatreni' kad gori pod petama? Učinak Hrvatske nije briljantan u trećem kolu...

Kako igraju 'vatreni' kad gori pod petama? Učinak Hrvatske nije briljantan u trećem kolu...

U 12 utakmica na kraju grupne faze pobijedila je samo u četiri, ali otkad je izbornik Zlatko Dalić, naša reprezentacija nikad nije izgubila nijednu utakmicu trećeg kola...

VIDEO

Nogometna reprezentacija Hrvatske dovela se u tešku poziciju uoči trećeg kola Europskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon dva kola ima jedan bod i u zadnjem kolu mora pobijediti Italiju da bi prošla u osminu finala. Moguć je prolaz i s s remijem, ali moraju se poklopiti još četiri rezultata. Nažalost, "vatreni" nemaju blistav učinak u trećim kolima velikih natjecanja, pogotovo kad se odlučivalo o prolasku ili ispadanju.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Leipzig: Djed poručio igračima: "Igrajte sa srcem" a unuk Joseph iz Kanade detaljno i stručno analizirao taktiku 06:51

Na Euru u Engleskoj 1996. naša je reprezentacija osigurala prolazak nakon prva dva kola, a dvoboj s Portugalom odlučivao je o prvom mjestu u skupini. Hrvatska je pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića izgubila 3-0 i otišla na Njemačku u četvrtfinalu, pa izgubila 2-1. Na Svjetskom prvenstvu 1998. "vatreni" su u dvoboju za prvo mjesto u skupini izgubili od Argentine 1-0 u trećem kolu. Utakmica s Ekvadorom u posljednjem kolu Mundijala 2002. odlučivala je o prolasku skupine, a Hrvatska je iznenađujuće poražena 1-0 i ispala s turnira. 

Kad im dođu europski prvaci, 'vatreni' dobro prolaze: Ovo je učinak Hrvatske u tim susretima
Kad im dođu europski prvaci, 'vatreni' dobro prolaze: Ovo je učinak Hrvatske u tim susretima

Na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. opet je zadnje kolo bilo odlučujuće, a naša je reprezentacija izgubila od Engleske 4-2 i ispala. Utakmica s Australijom (2-2) u zadnjem kolu Svjetskog prvenstva 2006. praktički je kao poraz, s obzirom na to da je naša reprezentacija ispala u skupini. 

Hrvatska u subotu igra u Berlinu, na istom stadionu igrali smo 2006. protiv Brazila

Na Euru 2008. reprezentacije je pod vodstvom Slavena Bilića osigurala prvo mjesto nakon dva kola, a onda u trećem pobijedila Poljsku 1-0. Četiri godine kasnije dvoboj protiv Španjolske je odlučivao o prolasku skupine, a Hrvatska je poražena 1-0. Dvije godine kasnije, sličan scenarij. Nakon poraza od Brazila i pobjede nad Kamerunom, Hrvatska je na SP-u u Brazilu igrala s Meksikom odlučujuću utakmicu. U potpunosti je nadigrana i poražena s 3-1. 

Recife: Konferencija za medije hrvatske reprezentacije uo?i utakmice s Meksikom

Španjolci su nam bili protivnici i u trećem kolu Eura 2016., ali ovog puta je prolazak osiguran ranije. Miješani sastav Hrvatske dobio je utakmicu 2-1 i ugrabio prvu poziciju u skupini. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osigurano je prvo mjesto nakon dva kola, a potom i potvrđeno pobjedom protiv Islanda 2-1 u trećem. 

Rostov na Donu: Island i Hrvatska u 3. kolu skupine D na Svjetskom prvenstvu

Na posljednja dva velika natjecanja treća su kola bila za "biti ili ne biti", a u obje utakmice Hrvatska je prošla. Na Euru 2021. pobijedila je Škotsku 3-1 i prošla s drugog mjesta skupine D. Na Mundijalu u Kataru, naša reprezentacija nije smjela izgubiti od Belgije za prolazak, a Romelu Lukaku odjenuo je hrvatski dres i promašio nekoliko zicera za "crvene vragove". Ostalo je 0-0, a Hrvatska je na kraju otišla do trećeg mjesta. 

Kako protiv Italije? Španjolci su pokazali put, ključna su krila...
Kako protiv Italije? Španjolci su pokazali put, ključna su krila...

Ukupno je Hrvatska u 12 utakmica trećeg kola na velikim natjecanjima pobijedila četiri puta, dvaput remizirala i šest puta izgubila. Zanimljivo, otkad je izbornik Zlatko Dalić, naši nikad nisu izgubili utakmicu trećeg kola velikog natjecanja (dvije pobjede i remi). Ipak, kada je treća utakmica odlučivala o prolasku skupine, Hrvatska ima negativan omjer. U sedam takvih utakmica, naša reprezentacija ima samo jednu pobjedu, dva remija i četiri poraza. 

Hrvatska u odlučujućim utakmicama trećeg kola na SP-ima i EP-ima:

  • Hrvatska - Ekvador 0-1 SP 2002.
  • Hrvatska - Engleska 2-4 EP 2004.
  • Hrvatska - Australija 2-2 SP 2006.
  • Hrvatska - Španjolska 0-1 EP 2012.
  • Hrvatska - Meksiko 1-3 SP 2014.
  • Hrvatska - Škotska 3-1 EP 2021.
  • Hrvatska - Belgija 0-0 SP 2022.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

VIDEO Evo što voze Joško Gvardiol i zvijezde Cityja! Svi pričaju o Hrvatu i Balkanu...
'KRALJ I IZVAN TERENA'

VIDEO Evo što voze Joško Gvardiol i zvijezde Cityja! Svi pričaju o Hrvatu i Balkanu...

MANCHESTER - Jedan tiktoker snimio je igrače Cityja po dolasku na nedjeljni trening, a limeni ljubimac Joška Gvardiola izdvajao se od ostalih. Došao je, naime, u Golfu osmici

Udala se Schumacherova kći, Michael se pojavio na svadbi?! Bild: 'Svi su odložili mobitele'
ŠUŠKA SE ŠUŠKA...

Udala se Schumacherova kći, Michael se pojavio na svadbi?! Bild: 'Svi su odložili mobitele'

Je li Schumi zaista bio prisutan na vjenčanju u subotu? Moguće. Čak i vrlo moguće. Međutim, nije bio u vrtu, gdje su bili ostali uzvanici, od kojih neki ne pripadaju najužem obiteljskom krugu od povjerenja, piše Bild
Rijeka - Hajduk 0-0: Bez golova i pobjednika u Jadranskom derbiju! 'Bijeli' ostaju na vrhu
REMI NAKON PET GODINA

Rijeka - Hajduk 0-0: Bez golova i pobjednika u Jadranskom derbiju! 'Bijeli' ostaju na vrhu

Prava se "šahovska" bitka odigrala na Rujevici večeras, praktički nije bilo čistih prilika sve do 90. minute u kojoj Stipe Perica "ni iz čega" dolazi u izglednu situaciju u kaznenom prostoru, ali puca preko gola