Obavijesti

News

Komentari 174

Kafići dnevno prodaju nekoliko kava za van: 'Evo krenulo nam je, jučer smo zaradili 50 kuna'

Kafići dnevno prodaju nekoliko kava za van: 'Evo krenulo nam je, jučer smo zaradili 50 kuna'

Ugostitelji se nadaju da će im Stožer uskoro omogućiti normalan rad. Vlasnici kafića tvrde da dnevno prodaju tek desetak kava za van...

Ako je suditi prema prometu koji su ugostitelji ostvarili prvog dana otvaranja lokala, odnosno mogućnosti prodaje kave za van, oni koji su se na taj potez odlučili posluju u debelome minusu.

- Krenulo mi je, prvi dan rada imao sam u jednoj smjeni promet od 50 kuna, odnosno 100 kuna ukupno - ironično nam je kazao Juraj Ćorić, čija obitelj živi od ugostiteljstva. U svojem lokalu u zagrebačkim Gajnicama u ponedjeljak su prodali deset kava za van.

Kafić mu je potpuno srušen u potresu, a on dijeli kavu za van: 'Ima je za sve, kakvu god želite'
Kafić mu je potpuno srušen u potresu, a on dijeli kavu za van: 'Ima je za sve, kakvu god želite'

- Totalni minus, ne možemo se pokriti ni da prodamo 50 kava - kazao je Ćorić.

Iako mu se otvaranje u okolnostima koje je predvidio Stožer ne isplati, vlasnik kafića navodi kako se na taj potez odlučio jer se nada da će im uskoro omogućiti rad terasa i cijelog lokala, a ovo vrijeme planira iskoristiti kako bi se pripremio za taj trenutak.

- Nisam u najmu i primam potporu od države za dvije zaposlenice u iznosu od 4000 kuna. Da toga nemam, sigurno ne bih otvorio. Ovako mi je bitno da se muva, jer netko će naletjeti i kupit će kavu za van - kazao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

prosvjedna akcija ugositelja i poduzetnika 01:42

Ni njegovi kolege koji su odlučili posluživati kavu za van, kaže, nisu prošli ništa bolje. 

azgovarali smo i s ugostiteljem koji je otvorio kafić unutar jednog od trgovačkih centara. Prvi dan rada prodao je 80 kava za van, odnosno ostvario je dnevni promet od 660 kuna. Za usporedbu, taj je ugostitelj u normalnim vremenima prodao oko 500 kava na dan i samo je na tome uprihodio više od 4000 kuna.

U potresu ostao bez kafića, a danas je kavu dijelio besplatno
U potresu ostao bez kafića, a danas je kavu dijelio besplatno

- Što se tiče financija, mi se tu ne možemo nikako pokriti. Bez obzira na to što nam je bilo jasno da ćemo poslovati u minusu, otvorili smo kako bismo aktivirali ljude i pripremili se za otvaranje koje će, nadamo se, biti početkom ožujka. Cilj nam je naviknuti ljude da se ponovno vraćaju u kafiće jer smo kvalitetniji i bolji od kioska i pekarnica - kazao je ugostitelj.

I kad Stožer dopusti normalan rad kafića, ugostitelji su svjesni da će im trebati neko vrijeme da vrate svoje goste i popune lokale kao u vremena prije korone, jer su se posljednjih mjeseci, koliko su zatvoreni zbog epidemioloških mjera, navike građana promijenile.

Pad prihoda

Od 90 % očekuje ugostitelj koji posluje unutar trgovačkog centra. računa na mjesečni promet od oko 19.000 kuna

Trošak robe

Koju ugostitelj treba nabaviti kako bi mogao raditi u ovim ograničenim uvjetima iznosi oko 2000 kuna ili 10 posto prihoda

Tošak zaposlenih

U slučaju da nema potpora države za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna, za troje zaposlenih on iznosi 21.000 kuna

Trošak najma

Za lokal u trgovačkom centru u slučaju da nema potpora države ugostitelj mora izdvojiti oko 26.000 kuna

Troškovi režija

Za potrošenu vodu, struju i grijanje tijekom jednog mjeseca rada, bez potpore države, mora izvojiti oko 4500 kuna

Potrošni materijal

Kava za van mora se služiti u posebnoj ambalaži. To ugostiteljima predstavlja dodatni trošak od oko 4000 kuna na mjesec

Operativna dobit

Ugostitelji će na kraju cijele priče, ako im u pomoć ne uskoči država, na kraju mjeseca zbrajati minuse u desecima tisuća kn

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 174
VIDEO Veliki požar u Zagrebu progutao terasu popularnog restorana Omni Experience!
EKSKLUZIVNA SNIMKA

VIDEO Veliki požar u Zagrebu progutao terasu popularnog restorana Omni Experience!

NOVI ZAGREB, SOPOT Buknulo je u noći, snimio sam kad sam prolazio. Vatra je progutala cijelu terasu, rekao nam je čitatelj o velikom požaru u Omni Experience baru u Turininoj ulici u Sopotu u noći na utorak
VIDEO Detalji požara restorana u Zagrebu: Terase više nema, ali unutrašnjost je netaknuta!
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Detalji požara restorana u Zagrebu: Terase više nema, ali unutrašnjost je netaknuta!

Vatrogasci su dojavu dobili 40 minuta iza ponoći. Kad su stigli na mjesto požara, vatra je gutala cijelu terasu restorana. Stigli su s tri vozila. Unutrašnjost restorana je, kako doznajemo, neoštećena