Obavijesti

News

Komentari 17

Kad će se braniteljski status prestati uzimati kao olakotna okolnost u slučaju silovanja?

Kad će se braniteljski status prestati uzimati kao olakotna okolnost u slučaju silovanja?

Općinski sud u Osijeku osudio je trojicu muškaraca za silovanje djevojke s posebnim potrebama, a dvojici je uzeo u obzir braniteljski staž. Zar ne bi status branitelja trebao biti otegotna okolnost u ovakvim slučajevima?

VIDEO

Zar su se branitelji doista borili kako bi mogli zlostavljati žene?

Kako može braniteljski staž i Spomenica Domovinskog rata biti olakotna okolnost u slučajevima silovanja? U najmanju ruku, to bi trebala biti otegotna okolnost. Tako bi se konkretno branio taj famozni dignitet Domovinskog rata.

Dvojica muškaraca i jedan policajac iz okolice Našica osuđeni su na Općinskom sudu u Osijeku na zatvorske kazne zbog silovanja kćeri svog susjeda u periodu 2012. do 2014 godine (!), i to osobe s mentalnim teškoćama, koju su odvodili na kukuruzišta i pašnjake i tamo nagovarali na spolne odnose.

Nakon deset godina napokon su osuđeni, ali sud je dvojici od njih kao olakotnu okolnost uzeo to što su sudionici Domovinskog rata i da su odlikovani spomenicom.

Nema opravdanja

Nemaju PTSP, nemaju psihičke teškoće zbog kojih eventualno nisu mogli kontrolirati svoje postupke i obuzdavati nagone, nije im se iznenada smračilo i pogoršalo, ništa do toga nije opravdalo njihove postupke.

Kao olakotna okolnost uzeta im je sama činjenica da su branitelji u gnjusnom, odvratnom iskorištavanju djevojke s posebnim potrebama, i to osobe koju su poznavali i bili s njom bliski.

Ovo nije prvi takav slučaj. Mediji su proteklih godina bili puni priča o tome da je silovateljima kao olakotna okolnost uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu. Pa onda ispada da osim što imaju pogodnosti u svakodnevnom životu, branitelji uživaju pogodnosti i povlastice čak i na sudovima.

A sudovi misle da time izražavaju respekt prema braniteljima i Domovinskom ratu.

Strože kazne

Iako bi trebalo biti obrnuto. Onome tko se hvali da je branitelj, a ponaša se kao zločinac, zlikovac, pa i zvijer, sudovi bi trebali izricati još veće kazne. Jer, branitelji nas proteklih godina uvjeravaju kako oni sami sebi postavljaju visoke standarde, očekuju da ih građani percipiraju kao posebnu kastu, njihovi politički i moralni sudovi u društvenim pitanjima uzimaju se s posebnim respektom, pa ako je tako, onda je neprihvatljivo da dobivaju povlastice u slučajevima silovanja.

Branitelji, je li tako, ne bi trebali silovati djevojke s posebnim potrebama. Ako ništa drugo, trebali bi brinuti o njima i za njih. Kao što "brinu" o politici, obiteljskim odnosima, društvu, kulturi i drugim područjima.

Ali eto, sudovi se povode za izjavom Tomislava Karamarka "Kakav zakon, pa to su branitelji!". Zakon vrijedi jednako za sve - osim za branitelje. Njima se nudi popust čak i u slučajevima gnjusnog zlostavljanja i iskorištavanja osoba s posebnim potrebama.

I ako se branitelji već oglašavaju za svaku sitnicu, ako arbitriraju u svakom društvenom sporu, ako zabranjuju koncerte, zašto se ne oglase u ovim slučajevima gdje branitelji svojim nedjelima narušavaju dignitet Domovinskog rata? Ne bi li branitelji trebali čuvati svoju i čast populacije kojoj pripadaju?

Rutinske odluke

Kad to već ne čine sami sudovi koji očito po uhodanom obrascu, automatski i gotovo rutinski, braniteljski staž uzimaju kao olakotnu okolnost, neovisno o tome za koje djelo ih osuđuju.

"Sva su trojica znala da im se žrtva zbog svog stanja, odnosno mentalne retardacije i duševnog poremećaja, ne može oduprijeti", objašnjava se u presudi silovateljima. "Vještaci su ustanovili da žrtva ima oštećenja mozga, da je u vrijeme ovih događaja bila na razini djeteta od 9 do 11 godina te da nije bila u stanju prihvatiti niti odbiti spolni odnos".

I ti branitelji - jer nakon uzimanja u obzir olakotnih okolnosti više ih se ne može nazivati samo silovateljima - uredno su se iživljavali na takvoj osobi.

Pa na sudu dobili popust.

Kao što su dobivali popust zbog plinskih boca, čekićanja ćiriličnih ploča, napada na zgradu Vlade, sukoba s policijom i hvatanja policajaca za vrat u naguravanjima na Markovu trgu...

Zar sudovi doista žele da se silovateljima oprašta jer su bili u Domovinskom ratu? Zar braniteljske udruge doista žele da se status branitelja koristi kao olakotna okolnost za najgora zlodjela? 

Zašto je to postalo normalno?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen