Ime je dobila zbog svojeg 'grdog' izgleda, a u Hrvatskoj se još naziva i vrag, rošpo, vražica, žaba
Riba grdobina nije ljepotica, ali je vrlo ukusna
U utorak je na pulskoj tržnici najveću pažnju privlačila ogromna riba grdobina od čak 13 kilograma.
Grdobina mrkulja riba je iz porodice grdobina. Ime je dobila zbog svojeg 'grdog' izgleda, a u Hrvatskoj se još naziva i vrag, rošpo, vražica, žaba.
Mrdobina mrkulja ima glavu koja je mnogo veća od polovice tijela, koje je malo i relativno vitko te spljošteno na trbušnom dijelu. Usta su joj zaista velika u odnosu na tijelo, a oko njih je velik broj manjih izraslina. Tijelo je smeđe boje, nema ljuski te je prešarano šarama zbog kojih se grdobina može vrlo lako kamuflirati na muljevitom dnu gdje najčešće obitava.
Na vrhu glave ima nekoliko lovki, koje koristi dok lovi manje ribe, a ponekad ulovi i morsku pticu. Vrstan je grabežljivac, živi na do čak 1000 metara dubine. Može narasti do 2 metra duljine i težiti do čak 60 kilograma.
Meso joj je vrlo ukusno i nema puno kostiju. Može se pripremati na razne načine - prženjem, na brudet, kao sastojak riblje juhe, a kao posebna poslastica smatra se pohana grdobina. Zbog ukusnog mesa najčešće ju kupuju restorani.