Obavijesti

Junior

Komentari 0

Ni 65 milijuna godina kasnije nitko ne zna zašto su izumrli dinosauri

Ni 65 milijuna godina kasnije nitko ne zna zašto su izumrli dinosauri
1

Jedna teorija kaže da je asteroid koji je pao na Zemlju ubio sve dinosaure. Druga kaže da je nakon asteroida uslijedila hladnoća za koju dinosauri nisu bili spremni

VIDEO

Ni dan danas, 65 milijuna godina nakon nestanka dinosaura, znanstvenici ne mogu sa sigurnošu reći zašto su te životinje izumrle. 

Postoji više teorija, no najnovija, u koju znanstvenici čvrsto vjeruju, je da je dinosaurima presudio vulkan.

Nakon desetaka tisuća godina izlijevanja laves vulkana u Indiji, količina sumpora i ugljen dioksida u zraku je postala toksična, što je uzrokovalo masovno globalno zagrijavanje, onečišćenje oceana i masovno izumiranje životinjskih vrsta. Ova teorija objavljena je tek prošle godine.

Pad asteroida

Druga teorija kaže da je Zemlju pogodio asteroid iz svemira i poubijao sve dinosaure. 

Tu su teoriju znanstvenici objavili prije dvije godine. Meteor koji je ubio dinosaure, prema nekim izračunima, bio je širok između 9,5 i 14,5 kilometara, a udario je u Zemlju brzinom od otprilike 80.500 kilometara na sat. 

Riječne kornjače su preživjele taj udar, no njih su 25 milijuna godina kasnije pojeli predatori jer tadašnje kornjače nisu mogle uvući glavu u oklop. 

- Životinje koje su živjele u vodi bile su zaštićene od toga što je na kopnu uništilo biljke i životinje. U vodi se i prije i poslije toga živjelo normalno - tvrdi dr.Tyler Lyson sa američkog  sveučilišta Yale. 

Promjene u klimi

Treća teorija kaže da je pad asteroida izazvao strašno zahladnjenje, odnosno ledeno doba, koje dinosauri nisu mogli podnijeti. Slična teorija kaže da se dinosaurima nije razvijao mozak. Kako se Zemlja mijenjala, nicale su planine, nestajale močvare, a sve te nove prepreke dinosauri nisu znali svladati. 

Kada su se počela izmjenjivati godišnja doba, dinosaurima je to bio prevelik šok, tijelo im se nije moglo naviknuti na hladne zime i vrela ljeta, pa su postpuno nestajali. 

Nije bilo dovoljno ženki

Znanstvenici sa sveučilišta u Velikoj Britaniji tvrdili su 2004. godine da su dinosauri izumrli jer se udarom asteroida poremetio brojčani odnos mužjaka i ženki. Kažu da je nakon udara asteroida bilo hladno zbog čega je na svijet dolazilo sve manje ženki. To su zaključili uspoređujući dinosaure s krokodilima. Ako je toplo, u jajima krokodila razvija se ženka, a ako je hladno, izleći će se mužjak. Znanstvenici misle da je bilo prehladno, zbog čega je bilo sve manje ženki, pa na kraju mužjaci nisu imali s kime imati potomke. 

Ostale teorije

Neki znanstvenici tvrdili su da su sisavci jeli jaja dinosaura i tako ih doveli do izumiranja. Drugi su pak vjerovali da su dinosauri osljepjeli zbog sve većeg zračenja Sunca zbog čega se više nisu mogli snalaziti u prostoru. Neki su čak tvrdili da su izvazemaljci ubili dinosaure.

Ime dinosaur

Početkom 19. stoljeća na nekoliko mjesta u južnoj Engleskoj pronađeni su neobični fosili (okamenjeni ostaci) ogromnih kostiju koje nisu pripadale ni jednom tada poznatom živom organizmu. Rekonstrukcija kostiju je pokazala da je riječ o neobičnim životinjama koje su po građi kostura podsijećale na guštera. Richard Owen, engleski paleontolog, dao je ovim životinjama ime dinosaurus što znači strašni gušter. Riječ je skovao od grčkih riječi deinos (čudan, strašan) i sauros (gušter). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi
TREBA IMATI PLAN

Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi

Iako se metabolizam usporava, a emocionalna glad može uzrokovati kaos zbog hormonalnih promjena, prilagodba prehrane i fizičke aktivnosti može nam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine

Tajna Bjeličine bilježnice: Sve je unutra - treninzi, akcije, analize
ANALIZA RUKOPISA

Tajna Bjeličine bilježnice: Sve je unutra - treninzi, akcije, analize

Koliko god na prvi pogled djelovao ljubazno i pristupačno, jak pritisak olovkom govori da je Nenad vrlo samopouzdana osoba, iznimno jakog karaktera te velike nepopustljivosti