Obavijesti

News

Komentari 0

Jezero Šoderica nakon poplava pogodna za kupanje: Analiza pokazala da je voda ispravna

Jezero Šoderica nakon poplava pogodna za kupanje:  Analiza pokazala da je voda ispravna

Osim što je voda kemijski ispravna sanirani su i dijelovi uz jezero koji su prijetili urušavanjem tako da nema nikakve prepreke za ljetovanje na jezeru

VIDEO

Nakon prošlogodišnjeg prelijevanja Drave iz korita koja je prodrla do Šoderice, prošavši pritom kroz bivšu praonicu vagona natopljenu kemikalijama, ovogodišnja analiza vode je pokazala da je jezero pored Koprivnice pogodno za kupanje.

Kako je Hini u ponedjeljak potvrdio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, ovih dana je dobio nalaz Zavoda za javno zdravstvo u kojim je analizirana kakvoća vode u Šoderici. Svi parametri idu u prilog kupačima, odnosno voda je dobre kakvoće, a unatoč dojučerašnjoj nepoznanici prvi plivači su za ovogodišnjih sunčanih dana zaplivali podravskim morem.

Osim što je voda kemijski ispravna, dodaje Sabolić, sanirani su i dijelovi uz jezero koji su prijetili urušavanjem tako da nema nikakve prepreke za ljetovanje na jezeru.

„Proteklog tjedna visoke temperature dovele su nam prve goste, a što će se ljeto zahuktavati, vjerujem da će ih biti i više“, kazao je Sabolić.

Inače, strah da će Šoderica izgubiti status poznatog kontinentalnog kupališta javio se tijekom kolovoza prošle godine kad se u nju ulila Drava. Pritom je prošla kroz bivšu praonica teretnih vagona u Botovu koja predstavlja „crnu točku“, odnosno lokaciju u okolišu visoko opterećenu kemijskim otpadom. Iako se više od desetljeća najavljuje sanacija tog kontaminiranog prostora, to se do dana današnjeg nije dogodilo.

Zadnje informacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja saniranje terena definiraju Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske 2023. – 2028. godine.

U međuvremenu su Hrvatske vode na kritičnim dijelovima uz Dravu obnovile nasipe, a to još i čine kako se ne bi dogodio prošlogodišnji scenarij kada je Drava dosegla rekordni vodostaj i uz Šodericu poplavila okolna naselja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada
HDZ-OV DIREKTOR U POŽEGI

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada

Plus+ HDZ-ovac Domagoj Prša je je u Požegi dobio direktorsko mjesto bez natječaja od HDZ-ova gradonačelnika Željka Glavića. Nadređena će mu biti pročelnica koja mu je kuma. Oporba: Imamo direktora za 10 soba...

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'
IZ MINUTE U MINUTU

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'

Pogranična područja između Češke i Poljske ovaj su vikend bila teško pogođena iznimno jakim kišama koje su uzrokovale bujice. Voda je odnijela neke mostove, prisilile stanovnike na evakuaciju...