Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

Jeste li ikada čuli za rastezljivi sladoled? Tu je i odličan recept star nekoliko stotina godina

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji

Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.

Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse.

POGLEDAJTE VIDEO Kako napraviti zimski sladoled:

Pokretanje videa...

zimski sladoled 01:14

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih. 

Recept za boozu star nekoliko stoljeća

Sastojci za oko 500 ml:

  • 1 litra punomasnog mlijeka 
  • 200 g šećera (1 šalica)
  • 1 žlica salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite - sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama) 
  • 3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu upišite - mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
  • sjeckani pistacio

Postupak:

Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa štednjaka i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni
15 recepata za super sladolede: Za svakog ponešto: Kremasti, voćni, efektni ili pak alkoholni

Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva. 

Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom

Pogledajte u videu kako to napraviti:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Finu Dubai čokoladu napravite i kod kuće: Ako nemate kadaif poslužit će i kore za štrudlu
SVJETSKI GASTRO HIT

Finu Dubai čokoladu napravite i kod kuće: Ako nemate kadaif poslužit će i kore za štrudlu

Jedna pločica čokolade koju su nazvali ‘Can’t Get Knafeh of It’ stoji gotovo 17 eura. Iako se u originalnom receptu radi samo s mliječnom čokoladom, kod mnogi u izradi koriste isključivo tamnu...