Postoji 7 oblika stolice po kojima je moguće vidjeti kako organizam radi. Razlikuje se još i po boji te učestalosti. Ponekad pomaže promjena prehrane, ali katkad treba ići liječniku
Je li vaša stolica normalna? Evo kako to možete provjeriti i kada bi trebalo posjetiti liječnika
Najveću pažnju treba obratiti na učestalost, oblik i boju stolice. Barem jednom na dan biste trebali imati stolicu i svakako bi trebali imati osjećaj da ste ispraznili crijeva. Neki ljudi obavljaju veliku nuždu dva, tri puta dnevno - i to je sasvim u redu. To je zato što možda imaju brži metabolizam, više jedu, u obrocima uzimaju puno vlakana ili im je sastav bakterija u crijevima takav. Više od tri stolice na dan je svakako previše.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Oblik stolice
I ovaj detalj je važan u sagledavanju sveukupnog zdravlja i pravilnog rada organizma - pravilne probave i izbacivanja toksina iz tijela.
Postoji sedam oblika stolice:
- 1. Kuglice koje teško izlaze iz debelog crijeva.
- 2. Tvrda stolica koja izlazi u komadu.
- 3. Nalikuje kobasici, ali s pukotinama na površini.
- 4. Nalikuje mekanoj i glatkoj kobasici.
- 5. Mekana s jasnim rubovima, izlazi gotovo previše lagano.
- 6. Vrlo mekana, kašasta stolica.
- 7. Vodenasta stolica bez komadića hrane u sebi.
Najnormalniji je 4. oblik jer otkriva da je u tijelu sve u najboljem redu. Izmet se lako ispire sa zahodske školjke kada povučete vodu.
Bilo da je stolica previše tvrda ili mekana, tu nešto nije u redu te ako to potraje dulje vrijeme i dobro je konzultirati se s liječnikom.
Također, nije loše pokušati promijeniti nešto u načinu prehrane jer i to često pomaže. Na primjer, ako imate previše tvrdu stolicu, iz prehrane izbacite bijelo brašno i smanjite konzumaciju šećera, a povećajte količinu hrane koja sadrži vlakna. Uz to, jedite više svježeg voća i povrća. Pomaže i sušeno voće poput šljiva.
Boja stolice
Pravilna boja stolice treba biti smeđa do tamno smeđa, poput čokolade. Ako je stolica previše tamna, to može ukazivati na unutarnje krvarenje i svakako treba otići liječniku. Žuta ili zelenkasta boja znaju pokazivati da se masna hrana teže probavlja uslijed nedostatka masnih kiselina. U tom slučaju dobro je jesti ciklu i rotkvice.
Ipak, ponekad boja može biti povezana s onime što konzumiramo. Na primjer, ljudi koji piju tablete željeza znaju imati vrlo tamnu i tvrdu stolicu.
Pogledajte kako sve to izgleda u videu: