Pravilnim konzerviranjem, namirnice mogu biti dostupne tijekom cijele godine. Iako je jednostavnije kupiti već gotovu hranu, mnogi radije žele sami pripraviti zimnicu
Je li isplativije kupiti ili pripremiti vlastitu zimnicu?
Ormarići i hladnjaci tijekom zimskoga perioda često su prepuni šarenih i raznolikih namirnica. Ukusne plodove koji su urodili tijekom ljetnih mjeseci treba itekako dobro znati pripremiti za što duži vijek trajanja. Iako mnogi radije odabiru odlazak u trgovinu kako bi brže i što jednostavnije pronašli konzervirane namirnice, dosta njih se ipak svake godine redovno odlučuje za samostalnu pripremu zimnice.
Konzervirano voće i povrće ne razlikuje se bitno u svojoj nutritivnoj vrijednosti od svježih namirnica. Ovo je stoga dobar odabir ukoliko se zaželite ukusnih jela i izvan njihove sezone.
Što je jeftinije?
Svatko tko se odluči na pripremu zimnice, obično se opskrbi velikim količinima voća i povrća koje želi pripremiti. Ukoliko posjedujete vrt i vlastite prirodne namirnice, pripremanje zimnice neće biti skupo. Ovisno o načinu pripreme, osim uobičajenih namirnica najčešće je potrebno dodati sol, ulje, ocat ili šećer.
Ako ipak želite samostalno pripremiti zimnicu, ali uz kupnju kompletno svih potrebnih namirnica, onda morate biti svjesni kako će vas to koštati nešto više. Često se tijekom pripremanja zimnice nabavljaju velike količine potrebnih namirnica, samim time će se povećavaju i troškovi.
Dogoročno gledano, pravljenje vlastite zimnice se isplati ako je usporedimo s cijenama već ukiseljenih namirnica u trgovini. Primjerice, kupnjom kilograma breskvi ili nektarina po prosječnoj cijeni od 9.99 kuna možete skuhati velike količine pekmeza, džemova ili marmelada kako biste zasladiti zimske dane, dok za cijenu od 17.99 kuna možete kupiti standardno pakiranje staklenke takvog namaza od 650 grama.
Slično vrijedi i za ciklu. Kilogram svježe cikle košta 3.99 kuna, dok gotovo konzervirano pakiranje od 660 grama možete naći po standardnoj cijeni od 8.99 kuna.
Bogati sastojci popularnog ajvara
Svakako najpopularnije jelo zimnice je ajvar. Iako ne postoji univerzalan recept za njega, svi oni sadrže jednake ključne sastojke, a to su u prvom redu patlidžani i paprike. Uz prosječnu cijenu kilograma patlidžana od 4.99 kuna, morat ćete za samostalnu pripremu ajvara izdvojiti i 2.99 kuna za kilogram luka, 6.99 kuna za litru octa te 9.99 kuna za litru ulja.
Umjesto klasičnog odabira biljnog, suncokretovog ili sojinog ulja, mnogi u ajvar radije dodaju maslinovo ulje, koje se može kupiti po cijeni već od 29.99 kuna po litri. Kako se ajvar većinom priprema kod kuće za vlastite potrebe, mnogi pritom potroše poveće novčane iznose na nužne namirnice kako bi pripremili bogatu zimnicu. Ipak, tako pripremljen i dobro konzerviran može imati rok trajanja i do godinu dana.
Ukoliko niste preveliki ljubitelj ajvara te ga se zaželite samo povremeno, preporučamo da ga onda radije kupite u trgovini gdje prosječna cijena pakiranja od 690 grama iznosi 15.99 kuna. Kako stručni kuhari pripremaju ajvar, pročitajte na Gastro.hr.
Prirodan način kiseljenja povrća
Zimnica se može pripremiti i na sasvim prirodan način, uz kiseljenje pojedinačno svake vrste povrća ili pak u njihovim raznim kombinacijama. O vrsti i količini odabranih namirnica ovisi i duljina kiseljenja. ''Sve vrste korjenastog povrća pogodne su za prirodni način kiseljenja, ali se i tako kiseliti mogu i zelje, korabica, cvjetovi i stabljika brokule, cvjetovi karfiola, paprika, krastavci, parišon tikvica'', izjavila je za Zdravu kravu Zlata Nanić, autorica zdravih kuharica poput knjige "Prirodna Zimnica". Tako ukiseljeno povrće naziva se pickles te ima vrlo povoljan učinak na zdravlje.
Ovakva priprema zimnice je među najjeftinijima te vam za nju nije vam potreban čak niti ocat. Osim povrća, morate kupiti sol po prosječnoj cijeni od 3.49 kuna po kilogramu. Prosječna cijena kilograma svježeg kupusa te paprike iznosi 5.99 kuna, kiselog kupusa 9.99 kuna, dok pripremljeni, ukiseljeni krastavci u pakiranju od 670 grama koštaju 8.99 kuna.
Kako pravilno konzervirati namirnice
Tijekom pripremanja zimnice trebate imati na umu kako povrće i voće koje želite kiseliti mora biti zdravo, čisto i ne prezrelo. Namirnice se mogu kiseliti u komadu ili ih možete narezati na manje dijelove. Kod kiseljenja je također važno dodati točno određenu količinu soli i octa jer netočna mjera može rezultirati bržim rokom propadanja namirnica. Više o pripravi savršene zimnice pročitajte ovdje.