Obavijesti

News

Komentari 8

Nevin 58 godina u samici čekao smrtnu kaznu. Šef policije mu se ispričao. Odgovor će zapamtiti!

Nevin 58 godina u samici čekao smrtnu kaznu. Šef policije mu se ispričao. Odgovor će zapamtiti!
1

Iwao Hakamada, nekadašnji boksač, osuđen je pogrešnom presudom zbog čega je više od pola stoljeća proveo u zatvoru. No, oslobođen je odlukom okružnog suda Shizouke

Iwao Hakamada (88) iz Japana proveo je 58 godina u zatvorskoj samici gdje je čekao smrtnu kaznu, ali na ponovljenom suđenju je oslobođen i pušten na slobodu zbog novih dokaza. Šef policije mu se ispričao zbog cijele situacije.

- Žao nam je što smo vam uzrokovali neizrecivu duševnu patnju i teret zadnjih 58 godina od trenutka uhićenja do pravomoćnosti oslobađajuće presude. Jako nam je žao - rekao je Takayoshi Tsuda, šef policije prefekture Shizouka. Najavio je "temeljitu i odgovarajuću istragu".

913939197

Hakamada zbog dugog boravka u samici ima poteškoća po pitanju komunikacije. 

- Što znači imati autoritet... Kad jednom imate moć, ne biste trebali gunđati - kratko je odgovorio šefu policije.

Iwao Hakamada, nekadašnji boksač, osuđen je pogrešnom presudom zbog čega je više od pola stoljeća proveo u zatvoru. No, oslobođen je odlukom okružnog suda Shizouke, koji je utvrdio da su policija i tužitelji zajednički izmislili i podmetnuli dokaze protiv njega, kao i da su Hakamadu prisilili na priznanje nasilnim višesatnim ispitivanjima bez prisustva odvjetnika, piše AP.

Bivša japanska carica napustila bolnicu nakon operacije bedra
Bivša japanska carica napustila bolnicu nakon operacije bedra

Hakamadina sestra (91) vodila je dugogodišnji pravni proces kako bi oslobodila brata lažnih optužbi. Sad skupa žive, a tijekom posjete je zahvalila šefu policije.

- Nema svrhe prigovarati šefu policije nakon svih ovih godina. On nije bio uključen u slučaj i došao je ovdje samo po dužnosti. Ipak sam prihvatila njegov posjet jer sam željela da se moj brat jasno odvoji od svoje prošlosti osuđenika na smrt - kazala je novinarima.

Oslobođenje je finalizirano početkom listopada kada se tužiteljstvo odreklo prava na žalbu čime je okončana Hakamadina pravna bitka da dokaže nevinost.

Japanac proveo 56 godina u zatvoru čekajući smrtnu kaznu. Sad ga sud proglasio nevinim
Japanac proveo 56 godina u zatvoru čekajući smrtnu kaznu. Sad ga sud proglasio nevinim

Podsjetimo, Iwao Hakamada uhićen je u kolovozu 1966. zbog ubojstva direktora tvrtke za proizvodnju tjestenine te tri člana njegove obitelji u Hamamatsuu u središnjem Japanu. Prvobitno je osuđen na smrt u presudi okružnog suda iz 1968., ali nije pogubljen zbog dugotrajnih žalbenih postupaka i ponovnih suđenja u Japanu.

Trebalo je gotovo tri desetljeća da Vrhovni sud odbije njegovu prvu žalbu da mu se omogući ponovno suđenje. Njegova druga žalba, koju je podnijela njegova sestra 2008., odobrena je 2014. Sud je konačno naredio njegovo puštanje iz samice, u kojoj je čekao izvršenje kazne na smrt, ali nije ukinuo presudu dok nije prošlo ponovno suđenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'
OZLIJEĐENO DIJETE

Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'

Predali su mi dijete u takvom stanju, kad sam pitala što se dogodilo, odgovorili su da ne znaju ništa. Nije mi bilo ni do čega, uslikala sam tu sliku jer ovo nije normalno što se dogodilo, rekla je ranije majka