Obavijesti

News

Komentari 131

Benjamin Netanyahu: 'Zlo je pretrpjelo težak udarac, ali naša misija još nije gotova...'

Benjamin Netanyahu: 'Zlo je pretrpjelo težak udarac, ali naša misija još nije gotova...'

Sinwar, glavni vođa napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je šefom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u kolovozu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
OGLASIO SE I BIDEN

'Sinwarova smrt dobra za Izrael, SAD i svijet'

24sata

Joe Biden označio je ubojstvo Yahye Sinwara "dobrim danom za Izrael, za Sjedinjene Države i za svijet".

Američki predsjednik rekao je u izjavi da je Sinwar odgovoran za "neopisivo divljaštvo" u Izraelu 7. listopada i "toliko toga što je uslijedilo".

Biden je rekao da je IDF "nemilosrdno progonila" vođe Hamasa uz pomoć američke obavještajne službe, "istjeravši ih iz njihovih skrovišta i natjeravši ih na bijeg".

Dodao je da Hamasovo korištenje podzemnih tunela znači da je "rijetko postojala vojna kampanja poput ove", ali Sinwarova smrt dokazuje da "nijedan terorist bilo gdje u svijetu ne može izbjeći pravdi".

"Za moje izraelske prijatelje, ovo je bez sumnje dan olakšanja i prisjećanja, sličan scenama viđenim diljem Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Obama naredio raciju da se ubije Osama Bin Laden 2011.", rekao je Biden.

Predsjednik je izjavio kako Hamas "više nije u stanju izvršiti još jedan 7. listopada".

'VRLO PAMETAN NEPRIJATELJ'

Yahya Sinwar bio je pametan operativac koji je konačno pogriješio, rekao je bivši dužnosnik izraelske obavještajne agencije Mossad.

Upitan zašto je Izraelu trebalo više od godinu dana da pronađe i ubije svog "najtraženijeg čovjeka", Yossi Alpher je rekao za Sky News da je Sinwar "vrlo pametan neprijatelj".

"Razumio je nužnost skrivanja duboko u tunelima... koje je izgradio pred našim nosom, a da nam naša inteligencija nije znala koliko je dubok i opsežan. I vrlo ga je dobro iskoristio", rekao je.

"Bio je pametan operativac koji je konačno, konačno pogriješio", dodao je. 

Netanyahu: 'Misija Izraela još nije dovršena'

Benjamin Netanyahu rekao je da je zlo "pretrpjelo težak udarac", ali je upozorio da zadatak Izraela još "nije dovršen".

U izjavi nakon potvrđene smrti Yahye Sinwara, izraelski premijer je rekao da je Izrael učinio ono što je obećao, ubivši vođu Hamasa.

- Danas je zlo pretrpjelo težak udarac, ali zadatak koji je pred nama još nije dovršen - rekao je.

Obraćajući se obiteljima talaca, Netanyahu je rekao da je to "važan trenutak u ratu".

- Nastavit ćemo svom snagom do povratka kućama svih vaših najmilijih, koji su naši najmiliji - rekao je, nazvavši to svojom "najvećom obvezom".

Imao je i poruku za stanovnike Gaze, rekavši: "Grijeh vam je uništio život. Rekao vam je da je lav, ali u stvarnosti se skrivao u mračnoj jazbini - i ubijen je kada je u panici bježao."

Nazvao je Sinwarovu smrt "važnom prekretnicom u padu zle vladavine Hamasa".

Izraelski premijer obećao je da Hamas "više neće vladati Gazom". Također je rekao da će Hamasovi preostali čelnici biti "eliminirani".

- Danas smo ponovno razjasnili što se događa s onima koji su nas povrijedili. Danas smo još jednom pokazali svijetu pobjedu dobra nad zlom - rekao je izraelski čelnik.

Izraelski predsjednik pohvalio ubojstvo vođe Hamasa

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pohvalio je vojsku zemlje, sigurnosnu agenciju Shin Bet i sigurnosne službe za zaslužne smrt Yahya Sinwara.

Opisao ga je kao "glavnog mozga iza smrtonosnog napada 7. listopada". Herzog je rekao da je vođa Hamasa "godinama odgovoran za gnusne terorističke akte protiv izraelskih civila, građana drugih zemalja i ubojstvo tisuća nevinih ljudi". 

"Njegovi zli pokušaji bili su posvećeni teroru, krvoproliću i destabilizaciji Bliskog istoka", dodao je.

"Sada, više nego ikad, moramo djelovati na svaki mogući način kako bismo vratili 101 taoca koje teroristi Hamasa još uvijek drže u užasnim uvjetima u Gazi."

VOĐA HAMASA UBIJEN

Stigla službena obavijest

Izraelski ministar vanjskih poslova objavio je da je Yahya Sinwar, prvi čovjek Hamasa, ubijen.

Kaže da su Sinwara danas ubili izraelski vojnici. Sinwara je opisao kao "glavni um koji je stajao iza masakra i zločina" 7. listopada prošle godine. 

Komentari 131