Obavijesti

News

Komentari 126

Izrael u kopnenoj ofenzivi na Libanon, upozorenje za civile na jugu: 'Vode se intenzivne borbe'

Izrael u kopnenoj ofenzivi na Libanon, upozorenje za civile na jugu: 'Vode se intenzivne borbe'

Izraelska vojska ušla je u Libanon. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su započele "lokalizirane i ciljane napade" na Hezbolahove ciljeve u pograničnom području južnog Libanona

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kopnena vojska Izraela napala Libanon 03:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
IZRAEL TRAŽI EVAKUACIJU CIVILA

Izraelska vojska rekla je ljudima u više od 20 gradova u južnom Libanonu da se odmah evakuiraju, uz poruku da im "IDF ne želi nauditi". U objavi na platformi X, glasnogovornik Avichay Adraee upozorio je da bi svatko u blizini članova ili opreme Hezbollaha doveo svoje živote u opasnost.

HUTI GAĐALI IZRAEL?

Jemenski Huti objavili su da su izveli napad dronovima na Izrael u znak podrške Hezbolahu u Libanonu. Huti kažu da su s pet dronova gađali dvije vojne lokacije u južnom Izraelu. Izrael nije komentirao ove tvrdnje.

FRANCUZI ŠALJU NOSAČ

Francuski nosač helikoptera će u narednih pet ili šest dana stići u istočno Sredozemno more kako bi zauzeo položaj u slučaju da se donese odluka o evakuaciji stranih državljana iz Libanona, rekao je glasnogovornik francuske vojske u utorak.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnosti za siguran prijevoz svojih državljana iz Libanona ako tamo izbije sveopći rat, pri čemu se Cipar i možda Turska spominju kao moguća utočišta za desetke tisuća ljudi.

Izrael je rekao da su u utorak izbile intenzivne borbe s Hezbolahom na jugu Libanona nakon što su izraelski padobranci i komandosi tamo izveli napade na početku kopnene invazije i nakon smrtonosnih zračnih napada na vodstvo libanonske milicije.

Francuska, koja ima 20.000 svojih državljana u Libanonu, u ponedjeljak je prema Bliskom istoku poslala svoj nosač helikoptera Dixmude iz luke Toulon, rekao je glasnogovornik francuske vojske.

'INTENZIVNE BORBE'

Izraelska vojska je rekla da su operacije u Libanonu započele kasno u ponedjeljak te da je u njima sudjelovala elitna 98. divizija, koja je na sjeverno bojište premještena prije dva tjedna iz Gaze, gdje se mjesecima borila protiv Hamasa.

Vojska je dodala da ratno zrakoplovstvo i topništvo pružaju podršku kopnenim snagama u "ograničenim, lokaliziranim i ciljanim kopnenim napadima" na Hezbolah u južnim libanonskim selima koja predstavljaju "trenutnu prijetnju za izraelske zajednice na sjeveru Izraela".

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

'OVO JE LOKALIZIRANA AKCIJA'

Visoki izraelski sigurnosni dužnosnik rekao je za BBC da su izraelske kopnene snage ušle "vrlo plitko" u Libanon i odbacio tvrdnje da se ovdje radi o o široj operaciji poput one u Gazi, prenosi SkyNews.

- Na meti su nam Hezbolahove lansirne rampe za rakete, njihova infrastruktura neposredno uz sela u sjevernom Izraelu - rekao je dužnosnik i dodao kako nije riječ o velikoj kopnenoj invaziji.

Komentari 126