Obavijesti

News

Komentari 238

Izrael se složio s američkim zahtjevom da odgodi invaziju na Gazu. Većina talaca stranci

Izrael se složio s američkim zahtjevom da odgodi invaziju na Gazu. Većina talaca stranci
1

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kritizirao je u utorak Izrael zbog nemilosrdnih zračnih napada na Gazu, koji su pokrenuti u odgovoru na smrtonosni napad Hamasa na Izrael prije više od dva tjedna

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Snimka iz zraka izraelskih napada 01:19

KLJUČNI DOGAĐAJI:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.10

Biden naglasio "put prema miru" u krizi između Izraela i Gaze

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da bi kriza između Izraela i Gaze trebala uključivati "put prema miru", uključujući i nezavisne države za Izraelce i Palestince te integraciju Izraela među svoje arapske susjede.

Biden je otvorio zajedničku konferenciju za medije s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom rekavši da je američka potpora izraelskoj obrani čelično čvrsta, no da obje strane trebaju razmisliti o putu prema naprijed u regiji jednom kad se kriza u Gazi razriješi.

"Izraelci i Palestinci jednako zaslužuju živjeti jedni pored drugih u sigurnosti, dostojanstvu i miru", rekao je Biden.

Biden je rekao da je jedan od razloga zašto su militanti Hamasa napali južni Izrael taj da spriječe normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Izrael je u osvetničkom bombardiranju ubio više od 6500 ljudi.

"Vjerujem da su nevini ubijeni i da je to cijena rata." 

Jednom kad kriza završi "mora postojati vizija što dolazi sljedeće" u regiji, rekao je Biden, budućnost koja treba uključivati rješenje dvije države za Izraelce i Palestince. "Nastavljaju me obavještavati o naseljenicima koji napadaju Palestince u Zapadnoj obali", rekao je Biden, optuživši ih da dolijevaju ulje na vatru. "Napadaju Palestince tamo gdje se smiju nalaziti", rekao je.

Albanese, u otvaranju govora, rekao da će Australija dati dodatnih 15 milijuna dolara humanitarne pomoći za civile u Gazi.

Sve više zemalja zahtijeva od Izraela da napravi humanitarnu pauzu u svojim napadima na Hamas u Gazi u kojima su stradale tisuće Palestinaca, od kojih su mnogi djeca. Biden, samoproglašeni cionist, snažno je podupirao Izrael nakon Hamasova napada, dok je upozoravao zemlju da se drži demokratskih principa.

Biden je, uz to, poslao upozorenje Kini nakon niza pomorskih konfrontacija s Filipinima, rekavši da je američka podrška obrani Manile čvrsta.

Kina ima svojih vlastitih unutrašnjih i vanjskih poteškoća sada, dodao je Biden.

Posjet Australiji trebao bi rezultirati dogovorima usmjerenim prema odbijanju Kine, iako zasebno dvije zemlje pokušavaju otopiti zategnute odnose s Pekingom. Dvije nacije su predane tome da "Indopacifik ostane slobodan, otvoren, prosperitetan i siguran", rekao je Biden.

Albanese je također obećao nastavak suradnje u borbi Ukrajine protiv ruske invazije.

Među budućim dogovorima su projekt podvodnog internetskog kabela i ulaganja u infrastrukturu pomorskog pristaništa koje bi bilo na korist pacifičkim otočnim nacijama čija će asistencija možda biti potrebna kao odgovor na bilo koji budući sukob s Kinom zbog Tajvana ili Južnog kineskog mora.

21.10

Macron: Masovna kopnena invazija na Gazu bila bi pogreška

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako vjeruje da bi Izrael masovnom kopnenom invazijom na Gazu napravio pogrešku.

Upozorenje je stiglo dok je Macron u Kairu razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, koji je također pozvao da se izbjegne kopnena invazija na palestinski teritorij.

"Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmjerena protiv terorističkih skupina, to je legitiman izbor, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila pogreška za Izrael", rekao je Macron pred novinarima.

Dodao je da bi "to također bila pogreška za Izrael jer bi bilo malo vjerojatno da će ponuditi dugoročnu zaštitu i jer je nekompatibilno sa zaštitom civilnog stanovništva ili poštivanjem međunarodnog humanitarnog prava i pravila ratovanja".

Macron je rekao da će Francuska u sljedećih 48 sati poslati mornarički brod da pomogne bolnicama u Gazi.

21.00

U Sarajevu zbog sigurnosnih razloga otkazano obilježavanje obljetnice progona Židova

 

Obilježavanje 85. obljetnice od početka progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. studenoga, otkazano je jer su u židovskoj zajednici u tom gradu procijenili kako su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Uoči obljetnice tzv. Kristalne noći u kojoj su nacisti 1938. godine napali i zapalili tisuće sinagoga te dućana i drugih objekata u Njemačkoj kojima su vlasnici bili Židovi a njih fizički zlostavljali, u glavnom gradu BiH trebao je biti organiziran koncert kojim bi se podsjetilo na taj tragični događaj i poslala poruka da se takvi zločini koji su bili uvod u holokaust odnosno likvidaciju više od šest milijuna Židova više nikada ne smiju dopustiti.

Uz Židovsku općinu Sarajeva odnosno njenu humanitarnu udrugu La Benevolencija suorganizatori su trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) te hrvatsko veleposlanstvo u BiH jer Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA). Ta je međuvladina organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve holokausta izučavajući povijesne činjenice.

Hrvatska je članica IHRA-e od 2005. godine i uspostavila je mrežu nastavnika i profesora koji se bave temom holokausta afirmirajući istodobno važnost spomen-područja Jasenovac koje čuva uspomenu na tisuće žrtava ustaškog logora smrti.

Koncert u Sarajevu u prostoru aškenaske sinagoge planiran je prije sadašnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku no sada je on otkazan.

Predsjednik La Benevolencije Vladimir Andrle potvrdio je kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu.

"Dakle zbog sigurnosti i rastućeg antisemitizma", kazao je Andrle za sarajevski portal raport.ba.

Ranije tijekom dana on je u intervjuu za televiziju N1 izrijekom upozorio na rastući antisemitizam u Sarajevu gdje su do sad uglavnom iskazivali solidarnost s Palestincima dok su jasne osude Hamasova terorizma nad Izraelcima izostale. Na tu je činjenicu upozorila i veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg kada je kritizirala gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić koja je na skupu potpore Palestincima u nedjelju izbjegla kritizirati zlodjela Hamasa.

"Za naše prilike veliki je porast antisemitizma u Sarajevu", kazao je Andrle upozoravajući kako je jednostrana propaganda već postigla učinak pa se Židovima sada šalju poruke poput oni "marš odavde" kakvih nikada ranije nije bilo.

Iz hrvatskog su veleposlanstva u Sarajevu za Hinu kazali kako su se sa zadovoljstvom uključili u organiziranje koncerta no sada uz žaljenje zbog otkazivanja iskazuju razumijevanje za zabrinutost zbog negativne atmosfere koja se stvara u Sarajevu i na koju javno ukazuju predstavnici židovskih organizacija.

"Prihvatili smo njihovu sigurnosno procjenu i odluku da se koncert naposljetku otkaže", kazali su u hrvatskom veleposlanstvu.

20.25

Netanyah: Neću elaborirati planove kopnene invazije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nastavlja rekavši da će odluku o tome kada će se pokrenuti kopnena invazija donijeti vladin specijalni ratni kabinet, prenosi novinska agencija Reuters.

Već smo ubili tisuće terorista i ovo je tek početak, rekao je maloprije Netanyahu.

"Istovremeno se pripremamo za kopnenu invaziju. Neću elaborirati kada, kako i koliko. Neću elaborirati ni razne kalkulacije koje radimo, a koje javnost uglavnom ne poznaje, a tako bi trebalo biti ."

20.20

Netanyahu kaže da se Izrael priprema za kopnenu invaziju na Gazu

Netanyahu ponavlja da se Izrael priprema za kopnenu invaziju na Gazu, ali odbija dati detalje o vremenu operacije, rekavši da će se to postići konsenzusom.

Komentari 238