Odbojnost prema određenoj namirnici nastaje u djetinjstvu, a kasnije zadaje probleme. Većina izbirljivih ljudi najčešće izbjegava povrće i morsku hranu
Izbirljivi ljudi: Svaki deseti nije kušao brokulu, kozji sir, celer...
Oko 10 posto ljudi nikad u svom životu nije kušalo povrće poput brokule, poriluka, prokulica, celera ili kelja, a sve zato jer su u djetinjstvu razvili odbojnost prema toj hrani i uvjerili sami sebe kako im nikako neće odgovorati, pokazala je studija britanske tvrtke Seven Seas na više od 2000 ljudi.
Prema njoj, oko 60 posto ljudi sebe bi opisalo kao izbirljive u prehrani, a 20 posto njih nikad nije kušalo namirnice poput škampa, sardina, lososa ili kozjeg sira, piše Daily Mail.
Osim toga, čak petina odraslih odbija kušati masline, jer su uvjereni da su lošeg okusa koliko god ih drugi razuvjeravali. Problem potječe iz obitelji, gdje su roditelji djeci dopuštali preveliku izbirljivost. Danas, izbirljivi odrasli se najčešće susreću s problemom odabira jela ako večeraju u restoranu, jer često sadrže namirnice koje ne vole.
Namirnice koje najčešće ljudi ne žele kušati:
- Kamenice
- Inćuni
- Kozji sir
- Losos
- Divljač
- Komorač
- Dagnje
- Kelj
- Škampi
- Dinja
- Smokve
- Masline
- Šljive
- Šparoge
- Prokulice
- Brokule
- Repa
- Poriluk
- Celer