Obavijesti

News

Komentari 54

Situacija na Biokovu je bolja, nema otvorenog plamena; Kod Vrsina se vatra sve brže širi

Situacija na Biokovu je bolja, nema otvorenog plamena; Kod Vrsina se vatra sve brže širi

Vatrogasci su pokušavali zaustaviti vatru koja se spuštala s Biokova. Htjeli su spriječiti njezino spuštanje prema Tučepima. Velike probleme im stvara jak vjetar

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Duga noć pred vatrogascima

Pred vatrogascima je duga i teška noć, a za Novu TV govorio je Mario Čović, zapovjednik JVP Makarska.

- Dat ćemo sve od sebe, sve snage će do daljnjega biti na terenu. Ove najumornije ćemo zamijeniti sa onima svježijima. Cijelu noć ćemo na terenu paziti da bude što manje štete - rekao je Čović.

U Parku prirode Biokovo i dalje je oko 50 vatrogasaca. Njih 20 se tijekom dana penjalo sat i pol kako bi došlo do nepristupačnog terena.

 

Ovo je Biokovo nakon požara

24sata
24sata
24sata

Požari u Tučepima i Vrsinama i dalje aktivni

U Splitsko-dalmatinskoj županiji još se gase požari u Tučepima kod Makarske i u Vrsinama nedaleko od Trogira u kojima divlja vatra od utorka i srijede u kojoj je izgorjelo više od 800 hektara niskog raslinja, makije i borovine.

Kako se doznaje u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu, stanje na požarištima je nepromijenjeno, nema ugroze za ljude i objekte, a vatrogasci će na terenu ostati cijelu noć kako bi kontrolirali vatrenu buktinju.  

Kasno popodne u Splitsko-dalmatinskoj županiji buknuo je još jedan požar i to na području Dugopolja, no kako se doznaje nije riječ o velikom požaru. Zahvaljujući brzoj pomoći iz zraka brzo je obuzdana vatrena stihija. Požar je pod kontrolom, a gasilo ga je 15 vatrogasaca s pet vozila, kanader i air tractor. 

Nastavlja se borba s požarima i na području Šibensko-kninske županije.

Na lokaciji Skradin -Ićevo  požar koji je prekjučer planuo zahvatio je makiju, nisko raslinje i borovu šumu na površini od 1300 hektara.

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je danas popodne da je zapovjenik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darko Dukić ocijenio da je "stanje na tom požarištu odlično".

 "Jedino aktivnu vatru imamo prema Visovačkom jezeru, no ta vatra ide prema rijeci Krki, gdje će onda stati", kazao je Dukić.

JOŠ JEDNA NOĆ BEZ SNA

Trenutno imamo aktivaciju požara na njegovom užem frontu. Nažalost, riječ je o nepristupačnom terenu tako da su nam sada od neprocjenjive važnosti zračne snage koje na tom području rade nalete - rekao je za RTL Marin Buble, zapovjednik Operativnog područja Trogir.

- Kuće zasad nisu ugrožene. Vjetar koji sada puše nosi požarište daleko od kuća. Na cijelom požarištu kuće nisu ugrožene - rekao je.

Dodao je da je situacija u Jajićima u jednom trenutku bila opasna jer se požar približio kućama.

- Moram reći da se na vrijeme reagiralo iz zraka i sa zemaljske strane. Napominjem da su obranjeni svi zaseoci. Jako teško će biti braniti noć. Pratimo prognozu, najavljuju sjeverni vjetar. Svaki vjetar je u određenom dijelu požarišta nepogodan za nas. Razmjestit ćemo se u skladu s tim okolnostima. Vjerujem da će noć proći mirno - zaključio je.

TUČEPI: POŽAR SE SMANJUJE

Trenutačno stanje na požarišta kod Tučepa se smiruje, ima izdimljavanja, kanaderi i dalje rade, a vatrogasci su još na terenu, piše HRT

Ivan Kovačević, vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije, potvrdio je da se situacija smiruje, ali postoje još izdimljavanja, a slijedi i sanacija terena. Istaknuo je kako se nada da će se sutra do 11-12 sati uspjeti riješiti bar 90%.

- Očekuje nas bura, a to nam je neprijatelj broj jedan u ovakvoj situaciji, dodao je.

Na ovome su se području proteklih dana izmijenili vatrogasci iz osam županija. Onaj prvi udar je odrađen, kazao je Kovačević i dodao da - kako pristižu tako ih odmah ubacujemo u igru.

- Morat ćemo odraditi što više kako bi imali što manje problema. Jučer je u ovo vrijeme bila potpuno drugačija slika, dodao je.

Večeras ne očekuje bitne promjene na požarištu, već za to postoji mogućnost sutra, kada počne bura. Za područje Vrsine kazao je da ima izdimljavanja, na jednom dijelu ima i otvorene vatre. 

- Tamo rade zračne snage. Teren je nepristupačan, nema ceste. Vatrogasci tamo rade cijeli dan. Njima je kao i nama, prioritet to što prije riješiti, kazao je Kovačević.

Komentari 54