Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0
Foto: PR
ZDRAVO, A JEFTINO

Istražili smo: Kako se vratiti u formu uz obroke do 50 kuna

Vjerujemo da su se svi ovih dana malo opustili i 'nabacili' koji kilogram, ali sad kad su blagdani iza nas, vrijeme je da se dovedemo u red. Evo nekoliko prijedloga za zdrave i ukusne, a relativno jeftine obroke

Powered by Kaufland

Vjerojatno ste još u osnovnoj školi čuli za piramidu pravilne prehrane, ali primjenjujete li je u pripremi svojih dnevnih obroka? Za one koji su zaboravili, piramida pravilne prehrane vizualni je prikaz omjera različitih namirnica koje biste trebali jesti svaki dan kako biste održali zdravu i uravnoteženu prehranu.

Njezine glavne točke govore da biste obroke trebali temeljiti na cjelovitom povrću, voću i mahunarkama. Uz to, preporuka je umjereno konzumirati mliječne proizvode, meso, plodove mora i jaja. Nije na odmet i svakodnevno uključiti malu dozu zdravih masti i ulja, a šećer i sol ograničite što je više moguće.

Food,Pyramid,Turn,Into,Pie,Chart,Against,White,Background

S obzirom na navedeno, nutricionisti su se složili da bi svaki zdravi obrok trebao uključivati oko 20% proteina, 55% ugljikohidrata, 25% masti, različite izvore bjelančevina, poput mesa, ribe, graha i orašastih plodova, kao i različite izvore vlakana, to jest voća i povrća. U nastavku pročitajte našu ideju za jedan zdravi, a cjenovno pristupačan meni za radni tjedan za dvije osobe.

Ponedjeljak: Pureće pljeskavice s povrćem

Potrebno vrijeme: 45 minuta

Sastojci:

  • 250 grama purećeg mljevenog mesa
  • žličica sitno nasjeckanog peršina
  • prstohvat soli, papra i crvene paprike
  • 1 jaje
  • pola glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • razno povrće

Priprema:

Navedene sastojke promiješati u smjesu i oblikovati u pljeskavice. U lim stavite papir za pečenje i na njih položite pljeskavice, koje ćete peći na 200ºC oko 25 minuta. Za dodatnu dozu povrća, u pljeskavice naribajte malo mrkve, tikvice i sira te dodajte krušne mrvice kako bi se smjesa dobro spojila. U trgovinama ima više različitih miksova povrća, poput kineskih ili meksičkih. Jednostavno ih je pripremiti u woku ili na pari.

Grilled,Hamburger,With,Cereals,And,Salad,On,White,Plate,On

Utorak: Hrskave rolice od povrća

Potrebno vrijeme: 60 minuta

Sastojci:

  • mrkva
  • četvrtina glavice kupusa
  • 2 češnja češnjaka
  • manji poriluk
  • 100 grama šampinjona
  • malo đumbira
  • nekoliko žličica sojina umaka
  • tijesto za savijače
  • prstohvat čilija u prahu
  • 1 jaje za premazivanje
  • ulje

Priprema:

Nasjeckajte mrkvu, kupus, poriluk i šampinjone na trakice. Sve stavite u wok ili lonac, dodajte čili, sojin umak, sitno nasjeckani češnjak, đumbir i druge začine po želji. Kao i u prethodnom receptu, možete koristiti neki od zamrznutih povrtnih miksova. Pirjajte povrće, ali nemojte dopustiti da potpuno izgubi hrskavost. Kore za savijače narežite na pravokutnike i u sredinu dodajte po jednu žlicu pripremljene smjese povrća. Prilikom rolanja krajeve gurajte unutar rolice kako se pri pečenju ne bi otvorile. Pripremljene rolice možete popržiti u dubokom ulju, ali zdravija varijanta je pečenje u pećnici. Za pećnicu ih premažite jajetom i maslinovim uljem. Pecite oko 20 minuta na 200ºC. Poslužite uz umak od čilija, soje ili kiselo vrhnje.

Spring,Rolls,With,Chicken,And,Vegetables,On,Chopping,Board.,Asian

Srijeda: Ječmena kaša sa šampinjonima

Potrebno vrijeme: 90 minuta

Sastojci:

  • 150 grama ječmene kaše
  • 100 grama vrganja i šampinjona
  • 30 grama slanine
  • 2 mrkve
  • korijen celera
  • malo sjeckanih pelata
  • 2 češnja češnjaka
  • sjeckani peršin
  • list lovora
  • 5 dl vode
  • 5 žlica ulja
  • 1 žličica kurkume

Priprema:

U loncu popržiti slaninu na ulju pa dodati sitno narezani luk i malo posoliti. Nakon minutu-dvije dodati narezanu mrkvu i celer. Pirjati dok povrće ne omekša pa umiješati ječmenu kašu. Ovdje je preporuka namočiti kašu dan ranije. Dodati malo Vegete, sve zaliti vodom i kuhati oko sat vremena. U drugom loncu na ulju malo popržite gljive pa dodate pelate, češnjak i peršin. Pirjane gljive s pelatima dodati ječmenoj kaši, posoliti, popapriti, dodati kurkume i lovora te kuhati još pet minuta. Ako hoćete da ovo jelo bude gušće, smanjite količinu vode ili je na kraju procijedite. 

Barley,Porridge,With,Mushrooms,On,A,Dark,Wood,Background.,Tinting.

Četvrtak: Pikantni svinjski kotleti u umaku

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Sastojci:

  • 1 žličica maslinova ulja
  • 2 svinjska kotleta
  • 1 srebrni luk
  • 300 grama pasirane rajčice
  • malo vode
  • 1 žličica čilija u prahu
  • prstohvat origana i šećera
  • 1 žličica sojina umaka
  • riža 

Priprema:

Rižu možete skuhati u vodi s malo soli ili dinstati na luku i ulju. Nadalje, u velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i popecite svinjske kotlete s obje strane. Kad posmeđe, maknite ih sa strane, ali neka budu na toplom. U istu tavu ubacite nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Umiješajte preostale sastojke i nakon nekoliko minuta kuhanja vratite svinjske kotlete na tavu. Smanjite toplinu i pirjajte poklopljeno jelo od 15 do 20 minuta. Prije posluživanja pustite da kotleti malo odstoje. Po želji, dodajte nasjeckani mladi luk i rižu prelijte umakom od kotleta. Poslužite uz zelenu salatu.

Grilled,Pork,With,Spicy,Salad,And,Baked,Potato

Petak: Kozice s njokima

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Sastojci:

  • 500 grama njoka
  • 250 grama repova kozica
  • 0,30 dl maslinova ulja
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 150 ml light vrhnja za kuhanja
  • malo soli, papra, origana, sjeckanog peršina i ribanog parmezana

Priprema:

Možete koristiti gotove njoke, a možete i napraviti svoje. U jedan lonac stavite kuhati njoke u kipuću posoljenu vodu, a u drugome prodinstajte sitno nasjeckani luk i češnjak na maslinovu ulju. Kad požuti, dodajte repove kozica i sve držite na vatri još nekih pet minuta. Na to dodajte light vrhnje za kuhanje, zalijte bijelim vinom i ostavite da se krčka još desetak minuta. Prema svojem ukusu odredite koliko ćete začina koristiti. Gotove njoke umiješajte u smjesu s repovima kozica. Kad je jelo gotovo, ugasite vatru, poklopite lonac i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Obrok poslužite s nasjeckanim peršinom i naribanim parmezanom te uz salatu od rajčice.

Tasty,Italian,Seafood,Cuisine,With,Grilled,Pink,Prawns,In,Gnocchi
Sve navedene namirnice u tekstu možete pronaći na policama trgovačkog centra Kaufland, gdje i kad kupujete, zapravo štedite.

Powered by Kaufland

Komentari 0
Igor Kundić: Na tržištu će se sve više tražiti osobe koje u svojem poslovanju koriste i AI
BESPLATNO SE OBRAZUJTE!

Igor Kundić: Na tržištu će se sve više tražiti osobe koje u svojem poslovanju koriste i AI

Obrazovanje je ključno i za osobni prosperitet, ali i za cijelo društvo. Potvrđuju to mnoga istraživanja. Program vaučera svakom zaposlenom omogućuje stjecanje vještina, sukladno njegovim potrebama, i to besplatno!
Stvari koje biste trebali prestati kupovati nakon 60. rođendana
ŽIVOTNE NAVIKE

Stvari koje biste trebali prestati kupovati nakon 60. rođendana

Umjesto kupovanja svakog novog kuhinjskog uređaja, držite se osnovnih stvari. Razmislite koje uređaje redovito koristite i ostatak donirajte ili prodajte
14 stvari koje ne smijete držati u kući jer prizivaju nesreću
OBRATITE PAŽNJU

14 stvari koje ne smijete držati u kući jer prizivaju nesreću

I dok se vjeruje da neki predmeti privlače bogatstvo i sreću, drugi mogu imati suprotan učinak i donijeti negativnu energiju i financijske probleme