Ako ste ljubitelj dobrih jela, sigurno ste barem jednom u životu kušali pašticadu, tradicionalni dalmatinski specijalitet koji obožavaju sve generacije. No jeste li čuli za verziju ovog jela s filetima tune?
Prožeto najrazličitijim i istodobno savršeno skladnim okusima, pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo uvršteno na Popis gastronomske baštine Hrvatske. Korijeni ovog drevnog specijaliteta dalmatinskog juga sežu daleko u 5. stoljeće, a kao izvor pašticade često se uzima pastissada, jelo specifično za Veneciju i Veronu. Za nastanak veronske pastissade veže se legenda iz istog stoljeća.
Priča glasi da je nakon jedne od krvavih bitaka između Talijana i Ostrogota 489. godine na bojištu kraj Verone ostalo mnoštvo uginulih konja. Kad su se vojske razišle, gladni stanovnici sakupili su meso, a kako je već počelo gubiti svježinu, dosjetili su se da ga obilno namoče u vinu ili kvasini te mu dodaju povrće. Pastissada je s vremenom postala simbol veronske kuhinje, a venecijanskim se utjecajima u vrijeme Mletačke Republike probila u Istru i Dalmaciju.
Za pripremu pašticade u našim se krajevima tradicionalno koristi goveđi but, takozvani frikando, a postoje i verzije s drugim vrstama mesa te s ribom. I dok se u klasičnoj verziji goveđe meso špika, točnije - nabada pancetom, češnjakom i mrkvom, a potom dugo marinira u mješavini vina, vode i kvasine, kod pripreme s ribom postupak je specifičan. Naime, riblji fileti se ne špikaju nego se pirjaju s povrćem i začinima tvoreći zanimljive slatko-kiselkaste okuse. Donosimo vam recept za pašticadu s filetima tune i njokima, koji čine neodoljivu kombinaciju koja jamči vrhunski gurmanski doživljaj.
Sastojci:
Pašticada
- 800 g fileta tune
- 4 češnja češnjaka
- 100 g luka
- 100 g mrkve
- 6 suhih šljiva
- 1 pakiranje sjeckane rajčice
- 100 g zelenih maslina bez koštica
- 4 klinčića
- 300 ml crnog vina
- 1 žlica pšeničnog bijelog brašna
- maslinovo ulje
- 1 žličica šećera
- 1 list lovora
- 1 grančica ružmarina
- sol
- crni mljeveni papar
Priprema:
- Operite filete tune, osušite ih i s jedne strane uvaljajte u brašno.
- Pripremljene odreske prepržite na maslinovu ulju tako da prvo pržite pobrašnjenu stranu fileta.
- U posudi u kojoj ste pržili filete tune prodinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu. Malo posolite. Dodajte grubo narezani češnjak, šećer, suhe šljive, zelene masline, sjeckanu rajčicu, klinčiće, lovorov list i grančicu ružmarina. Podlijte vodom i polovicom vina te pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 40 minuta.
- Propasirajte umak nakon pirjanja, položite odreske tune i dodajte preostalo vino. Po potrebi posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri još 20 minuta.
Uz pašticadu nezaobilazni su i domaći njoki, koji su odličan dodatak ovom jelu. Za njihovu izradu potrebno je samo pet jednostavnih sastojaka, malo truda i praksa. Recept otkrijte u nastavku:
Sastojci:
Domaći njoki
- 4 veća krumpira,
- 150 g glatkog bijelog brašna
- 1 jaje
- 1 žlica maslaca
- sol
Priprema:
- Krumpir dobro operite i stavite ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhajte ga 40-ak minuta, ocijedite i pričekajte da se malo ohladi, a zatim ga ogulite.
- Propasirajte ga ili izgnječite vilicom, dodajte putar, jaje i sol pa postupno dodajte brašno. Mijesite rukama dok smjesa ne postane glatka.
- Tijesto razvaljajte u duge valjke promjera do dva centimetra pa izrežite njoke oštrim nožem. Pobrašnite ih i pustite da se malo odmore, a zatim ih skuhajte u kipućoj slanoj vodi. Izvadite ih čim isplivaju na površinu.
Posluživanje:
Poslužite toplu pašticadu s kuhanim njokima.
Dobar tek!
Sve namirnice za ukusnu pašticadu od tune, ali i ostale dalmatinske specijalitete, pronađite u Tommyju. Svoju kupnju obavljajte iz udobnosti naslonjača putem Glovo aplikacije za dostavu. Ostanite doma i naručite namirnice za najbolju spizu u gradu. Tommyjev katalog pogledajte ovdje.