Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Idilični zimski izleti: Klizanje na Bledu, spa na otvorenom u Mađarskoj, vožnja špiljom...

Idilični zimski izleti: Klizanje na Bledu, spa na otvorenom u Mađarskoj, vožnja špiljom...
14

Ako vam je nedostajalo putovanja, a ipak ne želite otići predaleko, posjetite čarobni Hallstatt, prekrasni Bled ili šarmantni Trst. Izlet u Budimpeštu svakog će oduševiti...

Adventsko vrijeme nosi posebno blagdansko ozračje, a kad je u kombinaciji sa snježnim pahuljama, mirisnim kućicama punim delicija i prekrasnim krajolicima, malo što ga može nadmašiti. Donosimo top destinacije za idilična zimska putovanja izvan granice, gdje možete uživati u specijalitetima, prekrasnim kreacijama prirode i ljudske ruke u povijesnim gradićima, Alpama, špiljama i jezerima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Instalacija Polarni san jedan je od najatraktivnijih sadržaja Adventa u Zagrebu 02:30

Duga 24 kilometra, nevjerojatna Postojnska jama jedna je od najvećih u svijetu i mami posjetitelje nevjerojatnom podzemnom unutrašnjošću. Nepregledne stalagmitske i stalaktitske skulpture polako su se stvarale milijune godina, a vi ih možete posjetiti u susjednoj Sloveniji ako se provozate 140 km od Zagreba.

Kroz Postojnu vas vozi otvoreni vlakić prugom dugom 3,7 kilometara, dok ostatak špilje doživljavate u ugodnoj šetnjici. U mraku špilje živi nama dobro poznata endemska vrsta, čovječja ribica, koju ćete možda sresti putem, a svakako ćete je imati prilike vidjeti u zatamnjenom akvariju.

U špilji je 10 stupnjeva, a za obilazak ćete trebati odvojiti 90 minuta. Špilja je osobito čarobna tijekom Adventa, kad u njoj možete posjetiti nevjerojatne žive jaslice. Spektakl u špilji ove godine ćete moći doživjeti od 25. do 30. prosinca, kad više od 100 glumaca i pjevača oživljava 18 biblijskih scena kroz čak pet kilometara Postojne. Osvjetljenje, kostimi, glazba i čarobni prizori oduševit će i male i velike.

Samo nekoliko kilometara od Postojne u stijeni se smjestio Predjamski dvorac, na litici od 123 metra. Star 800 godina, najveći je špiljski dvorac u svijetu, a cijeloga ga možete obići i doživjeti labirint skrivenih hodnika koji vode ravno u špilju. Kako ističu na službenim stranicama, ovaj dvorac je uvršten u deset najfascinantnijih dvoraca u svijetu, pa nećete zažaliti ako ga uz Postojnu obiđete.

Isprobavali smo specijalitete s Adventa: Kobasica s ananasom, fritule, burek sarma, slatki bao
Isprobavali smo specijalitete s Adventa: Kobasica s ananasom, fritule, burek sarma, slatki bao

Gradić kao iz bajke čeka vas u Mađarskoj, a od Zagreba je udaljen oko četiri vožnje. Ostrogon, udaljen 300 km od Zagreba, smješten na obali Dunava, oduševit će vas bogatom poviješću i arhitekturom. Neoklasična bazilika ovoga gradića najveća je u Mađarskoj, a unutrašnjost joj je bogata freskama i raznim umjetninama.

Dvorac Ostrogon, također poznat kao Castle Hill, ima dugu povijest i pruža izvrsnu točku za promatranje grada i rijeke. Iako je sam dvorac uglavnom u ruševinama, pridonosi povijesnom šarmu ovoga područja.

Ovaj šarmantni gradić idealan je spoj prirodnih ljepota i onih koje je napravila ljudska ruka, pa je odlično mjesto za izlet i zimski odmor. Šetnja uz Dunav osobito je čarobna zimi, a barokna arhitektura odlična je za mnoštvo fotografija koje mogu nastati u ovom manje poznatom mađarskom gradu.

Chef Mate Janković pripremio je u Glazbenom paviljonu tri malo drugačija adventska jela
Chef Mate Janković pripremio je u Glazbenom paviljonu tri malo drugačija adventska jela

Zimsku idilu ćete doživjeti u punom sjaju na austrijskim jezerima, udaljenima nešto više od 260 km od Zagreba. Krajolik koji oduzima dah i arhitektura koja pripada u bajku samo su dio ponude Hallstatta i St. Wolfganga, gradića koji su s razlogom omiljeno izletište turista iz cijele Europe.

storyeditor/2023-12-13/dreamstime_m_205556829.jpg

Smješteni na obali i obgrljeni Alpama, Hallstatt je pod UNESCO-ovom zaštitom, a osim šarmantnih kućica i ulica, čeka vas mnoštvo specijaliteta poput slavne pastrve, štrudle od jabuka ili Esterházy torte.

Nakon ukusnog jela, zaputite se na vožnju s planinskom žičarom Salzbergbahn iz koje ćete vidjeti grad i jezero. Dovest će vas do neponovljivog Hallstatt Skywalka, mjesta s panoramskim pogledom, kao i do najstarijeg svjetskog rudnika soli. Vožnja vlakićem, cigle soli, drveni tobogani kroz nepregledni rudnik i najstarije stepenice na svijetu samo su neke od dragulja koje nudi rudnik u ovom austrijskom gradiću.

Na udaljenosti od 40 minuta vožnje posjetite i St. Wolfgang, gdje kao i u Hallstattu možete uživati u čarobnoj adventskoj ponudi, kao i klizati se na zaleđenom jezeru Wolfgangsee. Smještaj u ovim gradićima je ograničen na nešto manji broj hotela i privatnih smještaja, ali zbog blizine okolnih gradića možete se smjestiti i na udaljenosti od 10-ak minuta vožnje.

Izlet u snijegom prekrivene alpske gradiće možete kombinirati i sa Salzburgom, gradom baroka i glazbe, do kojeg ćete morati prijeći 425 kilometara od Zagreba. Povijesna jezgra ovoga grada također je pod zaštitom UNESCO-a, a s visine ga možete promotriti iz impozantne tvrđave Festung Hohensalzburg.

Čarobni grad Djeda Mraza koji ne smijete propustiti
Čarobni grad Djeda Mraza koji ne smijete propustiti

Advent na salzburškom Mirabellplatzu oživljava grad svjetlima, mirisima pečenih kestena i kuhanih začinjenih vina. Lokalni specijaliteti poput tradicionalnog prženog peciva "bauernkrapfen" i kandiranih badema čine posjet adventskim kućicama nezaboravnim iskustvom za sva osjetila.

Prošetajte obalom rijeke Salzach te ne zaboravite posjetiti rodnu kuću i rezidenciju glazbenoga genija Mozarta.

Uživanje u gradu i prirodi može se lako kombinirati ako odlučite posjetiti slovenski Bled i Ljubljanu. Poznato jezero udaljeno je niti 200 km od Zagreba, dok ćete do Ljubljane morati prijeći niti 140 km. Bled je od Ljubljane udaljen 45 minuta vožnje, a smješten je u Julijskim Alpama, na 475 metara nadmorske visine. Jedna je od najposjećenijih prirodnih atrakcija u Sloveniji. Uz smaragdno jezero leži i istoimeni gradić, a jednako se zove i otočić na jezeru. Cijelo jezero možete obići drvenom stazom koja podsjeća na Plitvička jezera, a uz nju se nalaze kafići, hoteli i restorani, gdje se možete odmoriti i zbilja napuniti baterije.

Prepoznatljivi simbol Bleda je crkva Marijina Uznesenja koja krasi otočić usred jezera, a prvi put je na tome mjestu crkva izgrađena u 12. stoljeću. Današnja je crkva iz 17. stoljeća, a legenda kaže da će vam njezino zvono ispuniti jednu želju, nakon što se od jezera popnete po 99 stepenica. Nakon što se vratite brodićem s otoka, uživajte u poznatim kremšnitama, pa posjetite i poznati Bledski dvorac te Mini ZOO. Ako ćete imati sreće i jezero se zaledi, moći ćete se prošetati po ledu ili doživjeti nezaboravno klizanje.

Nakon uživanja u prirodnim ljepotama, zaputite se u šarmantnu Ljubljanu, gdje vas čeka bogata adventska ponuda. Prošetajte mnoštvom mostića i šetnicom uz rijeku Ljubljanicu, pa se ugrijte kuhanim vinom i uživajte u pogledu na Ljubljanski stari grad, koji je čarobno osvijetljen.

Trst je nekad bio glavna šoping destinacija udaljena 230 km od Zagreba, a danas možete posjetiti adventsku ponudu i upijati bogatu kulturu ovoga grada. Prošetajte uz more, isprobajte lokalne morske specijalitete i posjetite muzeje.

Jedna od najpoznatijih tršćanskih građevina jest bijeli dvorac Miramare, postavljen na stijeni iznad Jadrana, dovršen 1860. godine. Posjetite kompleks koji uključuje i prekrasni park oko dvorca, kao i šetnice koje ga okružuju i mogu se pohvaliti nezamjenjivim pogledom na more.

Nezamjenjiva za domaće turiste, Budimpešta je na 345 kilometara od Zagreba, osim očaravajućom blagdanskom ponudom, odlična destinacija za zimsko putovanje i zbog svojim termi. Smještene u gradu, Gellért Baths i Széchenyi Baths nude vam iskustvo kupanja u toploj vodi dok vani padaju pahulje. Prošetajte gradom, kušajte mnoštvo specijaliteta i uživajte u blagdanskim rukotvorinama te se provozajte Dunavom uz čašu šampanjca na jednom od brodova.

Središnji dio Adventa smjestio se na Vörösmarty trgu, gdje možete probati poznati mađarski gulaš i sarmu, lepinju, štrudle i ukusno kuhano vino.

Nezaobilazni dio grada je i Budimski dvorac, koji je okružen područjem poznatog naziva Várnegyed (Četvrt dvoraca) - kompleksom dvoraca, palača i spomenika mađarskih kraljeva. Uz muzeje, kompleks pruža i prekrasan panoramski pogled na grad. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
Trebate u nedjeljni šoping? Evo kako rade trgovine i dućani
DETALJAN POPIS

Trebate u nedjeljni šoping? Evo kako rade trgovine i dućani

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču