Hrvatski zavod za javno zdravstvo zbog epidemije korone i brojnih promjena u životima nastoji olakšati situaciju građanima brojnim savjetima i idejama - a jedna od njih je izrađivanje pizze od palente
HZJZ: Za zdrav život kod kuće ispecite sebi pizzu od palente
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: U zadnje se vrijeme svađate? Pravilo 5 minuta spasit će vas
Rad od kuće, nastava s ekrana, zatvorenost u četiri zida i neizvjesnost oko toga koliko će dugo to sve potrajati svakako povećava razinu stresa kod svih, kaže HZJZ koji savjetuje ovo razdoblje promatrati iz druge perspektive kako bi se s njim lakše nosili.
Ponajprije, ističu da bi zatvorenost u kući trebalo iskoristiti za provođenje kvalitetnijeg vremena s obitelji, kroz zajedničke i zabavne aktivnosti koje će dati djeci i vama osjećaj sigurnosti i pripadnosti.
Odlična ideja je zajedničko kuhanje, koje će osim svega navedenog biti i korisno.
- Uključite djecu u pripremu obroka. Izradite šarene i maštovite tanjure s hranom. Osim osjećaja doprinosa, na ovaj način djeca će se upoznati s namirnicama i steći zdrave prehrambene navike. Ne zaboravite da zajednička priprema hrane i objedovanje u krugu obitelji nije samo priprema obroka i sjedenje za istim stolom nego i druženje, razgovor, pokazivanje osjećaja i mnogo smijeha - piše HZJZ.
Kao ideju, donose recept za ukusnu pizzu od palente
Baza od palente:
- 1 šalica instant palente
- 3 šalice vode
- prstohvat soli
- 1 žličica maslaca
Umak za pizzu:
- Pasirana rajčica
- Origano, bosiljak
- Malo soli
- Dodaci za pizzu prema želji:
- Šunka
- Mozzarella
- Rajčica
- Gljive
- Masline
- Luk – Sačuvajte ljusku za bojanje jaja
Priprema
U lonac ulijte vodu, posolite i pričekajte da zavrije. Dodajte prstohvat soli. Uz neprekidno miješanje pjenjačom dodajte palentu u vodu i miješajte 1 min. Dodajte maslac i nastavite miješati na niskoj temperaturi dok se smjesa ne počne odvajati od dna.
Skuhanu palentu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje te izravnajte površinu lopaticom koju ste namočili u hladnu vodu. Ostavite da se ohladi i stisne.
Na ohlađenu palentu stavite umak od rajčice i sastojke prema želji. Pecite na 200°C 15 min. Nakon pečenja ostavite da se pizza ohladi kako bi se palenta stisnula.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: TALIJANSKI KUHAR: OVO JE JEDINI RECEPT ZA ORIGINALNU CARBONARU!
POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:
Pokretanje videa...